Týdeník #33/23 – novinky od Olomouce

Vítám Vás u nového Whisky týdeníku. Zajímá Vás, co nového se v tomto týdnu ve světě whisky událo? Jste, jako vždy, na správném místě. Palírna Tōsh vydala dvojici limitovaných whisky King Barley. Palírna Kilchoman představila novou 16letou whisky. Palírna Talisker opět spolupracuje s organizací Parley for the Oceans a palírna Benromach rozšiřuje řadu Contrasts. Palírna Bruichladdich vydává novou edici tajemné whisky Black Art a Glenmorangie mění whisky Nectar d’Or.

Tōsh King Barley

Tōsh King Barley

Začátkem léta vydala česká palírna Tōsh dlouho očekávanou whisky Lafayette (psali jsme zde). Minulý týden se pak objevily dvě nové limitované stáčení whisky King Barley, k nimž se váže zajímavý příběh. Jedná se o destilát ze začátků palírny, kdy se jistý zájemce dohodl na naplnění čtyř různých soudků o objemu 50 litrů. Ze spolupráce nakonec sešlo a whisky zůstala v palírně. Teď se dva soudky stočily do lahví.

Whisky King Barley Moravian Virgin Oak zrála v novém soudku z moravského dubu. Oproti tomu King Barley Port Cask zrál v soudku, který byl vyroben ze sudu po portském. Obě whisky byly stočeny s obsahem alkoholu 46 % s cenovkou 1 799,-.

Celkem šlo do prodeje kolem 40 lahví od každé whisky. Začátkem prosince by se pak na e-shopu palírny Tōsh měla objevit whisky ze zbylých dvou soudků.


Kilchoman 16 Year Old

Kilchoman 16 Year Old

Ačkoliv mám stále tendence psát o palírně Kilchoman jako o mladé palírně, opak je pravdou. Palírna existuje již 18 let. Nyní svůj status zkušené palírny potvrzuje vydáním svého doposud nejstaršího stáčení.

Pro výrobu whisky Kilchoman 16 Year Old se použil slad nakouřený na 50 ppm a zrála v 21 sudech. Jednalo se převážně o sudy po bourbonu, našlo se tam ale i pár sudů po sherry Oloroso. Stočena byla s obsahem alkoholu 50 %.

Whisky by se měla do světa vydat někdy v těchto dnech.


Talisker Glacial Edge 45 Year Old

Talisker Glacial Edge 45 Year Old

Ze spolupráce palírny Talisker s neziskovou organizací Parley for the Oceans vzešla již celá řada limitovaných stáčení. Některé dostupné (psali jsme zde), jiné pak méně (psali jsme zde). Nejnovější edice se pak pro většinu z nás zařadí mezi ty méně dostupné.

Stejně jako u předchozích whisky z této edice se i s whisky Talisker Glacial Edge 45 Year Old váže určitá zvláštnost. Tentokrát whisky dozrávala v sudech, které cestovaly do Kanady, kde byly 96 hodin vystaveny teplotám hluboko pod bodem mrazu. To způsobilo jejich popraskání a následný větší kontakt dřeva a zrající whisky.

Whisky bude dostupná u vybraných prodejců a na diageorareandexceptional.com. Cena je 4 500 £.


Benromach Contrasts Double Matured

Benromach Contrasts Double Matured

V rámci své řady Contrasts vydává palírna Benromach různá experimentální stáčení. V létě jsme tak třeba mohli zjistit, jaký vliv má na whisky rozdílný způsob sušení dužin, ze kterých se pak skládají sudy (psali jsme zde). Teď přichází další novinka.

Benromach Contrasts Double Matured je 12letá whisky zrající v kombinaci first-fill sudů po bourbonu a po víně z Bordeaux. Nalahvovaná byla s obsahem alkoholu 46 % a nabídne vám tóny růží, medu a čerstvého ovoce.

Whisky bude dostupná v průběhu listopadu. Cena je 60 £.


Krátké zprávy

Dalmore Vintage Collection 2023
Palírna Dalmore vydává dvě nové whisky v rámci své Vintage Collection. Whisky Dalmore 2005 Vintage zrála v sudech po bourbonu a poté dozrávala v sudech po sherry Matusalem. Obsah alkoholu 49,3 %, cena 450 £. Dalmore 2008 Vintage pak dozrávala v sudech po sherry Metusalem a Pedro Ximénez. Obsah alkoholu 45,8 %, cena 225 £.

Bruichladdich Black Art 11
Palírna Bruichladdich vydává novou edici tajemné whisky Black Art (o předchozí jsme psali zde). Recept této 24leté whisky zná jen head distiller Adam Hannett. Obsah alkoholu 44,2 %, cena 395 £.

Raasay Dùn Cana
Nová limitovaná edice z palírny Raasay nejdříve zrála v sudech po americké žitné whiskey a poté dozrávala ve čtvrtinových sudech po sherry Oloroso a Pedro Ximénez. Celkem bylo vyrobeno 14 000 lahví. Obsah alkoholu 52 %, cena 85 £.

Borders WS:02 The Long & Short of It
Mladá skotská palírna Borders představila druhou míchanou whisky z experimentální Workshop Series. Pro její výrobu byl použit destilát s dobou fermentace 55 a 150 hodin. Ten pak zrál ve first-fill sudech po bourbonu a byl smíchán s obilnou whisky. Obsah alkoholu 40 %, cena 40 £.

Glenmorangie The Nectar

Glenmorangie The Nectar
Palírna Glenmorangie mění oblíbenou whisky Nectar d’Or. Ta nyní ponese jméno The Nectar a deklarovaný věk 16 let. Oproti své předchůdkyni, která dozrávala v sudech po Sauternes, bude novinka využívat větší škálu sudů po víně. Cena bude 79 £.


Čtěte také:

Odběr novinek:

Loading

Subscribe
Upozornit na

6 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
J. Dvořák
1 rok před

Asi už jsem to kdysi psal, ale vzhledem k dnešnímu textu to zopakuju – neuvažujete o někom, kdo by Vám dělal korektury textu? Některé zásahy do pravidel českého jazyka jsou totiž docela drsné.

Petr (PoznejWhisky)
1 rok před
Reply to  J. Dvořák

Dobrý den,
Honzovi se v uvozovkách můžu nabídnout sám, protože český jazyk a literaturu mám vystudovanou. Jen by to bohužel s největší pravděpodobností skončilo tak, že buď bych texty nestíhal včas kontrolovat a vycházely by proto později (což nikdo z nás tří nechce a mně se to už i tak daří v rámci textů o americké whiskey), nebo bychom to časem seznali jako zbytečnost a texty by vycházely i s těmi drobnými chybkami.
Upřímně, nejen Honzovi, ale mnohdy i sobě bych v textu nějaké chyby (spíše ty gramatické) našel, a to ne proto, že bychom češtinu ovládali tak málo, ale spíše proto, že pokud člověk píše delší text, tak zkrátka některé chyby není schopen sám vidět. Osobně občas se zděšením hledím, co mým jazykovým sítem prošlo, ale uvědomím si to až s velkým časovým odstupem, když si články čtu zpětně třeba po několika týdnech nebo měsících.
Z mého pohledu je důležité, že těch chyb není velké množství a neruší to. A také, že syntaxí jsou texty v pořádku a nebrání to celkovému porozumění textu. O drsných zásazích z hlediska pravidel nebo nedej bože o znásilňování českého jazyka bych nemluvil.
Každopádně, jak psal Honza, z časových důvodů jsme teď všichni rádi, že novinky a články hlavně vychází. Což určitě není výmluva nebo by to neměl být argument pro jakékoliv texty, kde by byla spousta jazykových nebo obsahových chyb. Na druhou stranu, to ale není náš případ, za tím si lehce neskromně stojím.

J. Dvořák
1 rok před

Na Vás jsem zrovna myslel, protože z Vašich textů je vidět, že jazykem vládnete. A další oči před vydáním jsou přesně to, co by bylo potřeba – pročíst si články křížem. Osobně si totiž nemyslím, že shoda přísudku s podmětem je drobná chybka … takže když čtu, že whisky dozrávala v sudech, které cestovali do Kanady, nebo Minulý týden se pak objevily dvě nové limitované stáčení, tak mi to trochu bere ideály o lidech, kteří dnes publikují, byť na blogu.
Byla to poznámka čistě v tom duchu, že by to úroveň toho blogu posunulo výš, protože třeba graficky je udělaný moc pěkně a je škoda, že gramaticky to takhle drhne.

Petr (PoznejWhisky)
1 rok před
Reply to  J. Dvořák

Musím říct, a budu se opakovat, že na to není čas.
Osobně si nedokážu představit model kdokoliv napíše jakýkoliv text -> korektura (od kohokoliv) -> odeslání opraveného textu zpět -> jeho zveřejnění. Teda aspoň si to nedokážu představit v současném nastavení blogu mezi námi třemi. Nechci mluvit za kluky, ale čistě za sebe nejsem ani na polovině toho, co jsem chtěl letos skrze články „vyházet ven“, což mě obrovsky mrzí a vnímám to jako dluh nejen k potenciálním čtenářům, ale hlavně k Honzovi a sobě.
Zkrátka, když jsem se přidal k Honzovi v době covidové, času byl relativní dostatek. Teď je tomu naopak a bohužel tento krok (korektura), jakkoliv se může zdát přirozený, by vše spíše zdržel a ještě více zkomplikoval.
Netvrdím, že např. shoda podmětu s přísudkem je malá chyba, na druhou stranu, prostě se to může stát a jak jsem psal v první odpovědi, pokud toho není příliš, nemyslím si, že by to devalvovalo naši „práci“, kterou každý z nás dělá ve volném čase tzv. za dobrý pocit (což není argument pro chyby, ale spíše pro to se z těch několika chyb nehroutit).
Bude to nejspíš znít trošku neskromně a možná až arogantně (není to tak myšleno), ale blog je na nejvyšší možné úrovni. Tvoří ho tři lidé ve svém volném čase a během roku jde poznat, kdo ho případně trošku více drží „nad vodou“, protože každý je zaměstnán především svou prací. Blog negeneruje nic, což může na jednu stranu mrzet, protože občas by si hlavně Honza určitou kompenzaci zasloužil. Na druhou stranu je to velmi osvobozující, protože jsme pány (a Honza tím hlavním) toho, jak, co a kdy vyjde. Nehledě na to, že občas díky tvorbě článků na blogu nějaké „výhody“ přece jen vyplynou. Nechci se tím zaklínat, ale raději udělám v textu jednu chybu gramatickou než faktickou, protože mě pak nikdo nebude popotahovat za obsahovou správnost (s čímž mají někteří „tvůrci“ s násobně vyšším dosahem než my své bohaté zkušenosti).
Pokud Vám jazykové chyby berou ideály o lidech, kteří publikují (v tomto případě my), mrzí mě to, považuji to ale za příliš úzkoprsé. Zkuste od toho poodstoupit a podívat se na celý (v obrovských uvozovkách) problém trošku s nadhledem. 🙂

Robert
1 rok před
Reply to  J. Dvořák

Jirko, pokud bych si měl vybrat mezi texty se správnými informacemi a nějakou to chybkou v pravopisu na straně jedné a texty s nesprávnými informacemi a dobrou gramatikou na straně druhé, volím první variantu. Ačkoliv teď mně dochází, že je tady expert na variantu tři – totiž slabou češtinu a nesmysly v textech současně. Ale to nejsou Honza ani Petr.