Česká whisky Trebitsch – mýty a fakta

Každý, kdo se jen trochu zajímá o whisky, musel již někde narazit na českou whisky Trebitsch. Tuto whisky produkuje společnost Trebitsch Old Town Distillery, která na sebe, už od samého počátku, strhává pozornost výrazným marketingem, protkaným polopravdami. Pojďme se tedy na whisky Trebitsch podívat trochu zblízka.

Počátky nápadu na výrobu české whisky v Třebíči se v hlavě, současného master distillera, Tomáše Dyntara objevily v roce 2007. Chtěl si v historickém centru Třebíče otevřít bar a ruku v ruce s tím přišla myšlenka, nabízet v baru vlastní whisky z Vysočiny. V roce 2014 tak vznikla společnost Trebitsch Old Town Distillery a v roce 2017 se objevuje první 3letá whisky.

O naplněných sudech

Pro výrobu své whisky využívají moravský slad. Kde a jak whisky Trebitsch vzniká, bylo dlouho záhadou. Dle nedávného rozhovoru provozního ředitele Ondřeje Chládka (odkaz dám níže) se whisky vyrábí ve spřátelené palírně jejich investora, kde využívají kotle od slavného výrobce Arnold Holstein. Někteří lidé mluví o palírně v Bohuslavicích nedaleko Třebíče (to mi později potvrdila jak sama palírna, tak pan Chládek). Žádné oficiální informace o výrobě však zástupci společnosti neupřesnili.

Česká whisky Trebitsch

Čím se však ve společnosti Trebitsch netají, je počet vyprodukovaného destilátu a množství naplněných sudů. Ročně jsou si prý schopni vypálit a naskladnit až 670 sudů o objemu 220 litrů (opět informace z rozhovoru pana Chládka, který najdete níže). Laikovi toto číslo moc neřekne. Je to hodně? Je to málo? Oslovil jsem proto jednoho nejmenovaného českého experta, který má v tomto oboru mnohaleté zkušenosti. A co jsem se dozvěděl?

Kdybychom chtěli produkovat tolik destilátu, abychom ročně naplnili 670 sudů, museli bychom vyřešit celou řadu problémů. V první řadě by byl problém už ve sladu. Na tak velkou produkci by bylo potřeba 4 milióny litrů sladinky, to je 80 000 litrů týdně. Takové množství vám však žádná sladovna v České republice nedodá. Pro teď ale počítejme s tím, že tohle je pořešené a máme co pálit. Hned však před námi vyvstane další problém. Kde to vypálíme? Pokud bychom chtěli provádět klasickou dvojitou destilaci v destilačním kotli, museli bychom denně vypálit 11 000 litrů sladinky. Při non-stop provozu bychom tak potřebovali destilační soustavu o objemu 6 000 – 10 000 litrů. A tak velká palírna, ještě navíc vybavená kotli Arnold Holstein, ve střední Evropě není.

Na internetu lze dohledat, že již zmíněná palírna v Bohuslavicích má destilační kotel o objemu 300 litrů, na kterém se dá zvládnout přibližně 1 800 litrů měsíčně (8 sudů). Při údajích o výrobě si tak pánové z Trebitsche asi trošku zapřeháněli. Každopádně v jejich nové palírně chtějí produkci ještě zdvojnásobit.


Po napsání článku se mi ozval pan Chládek a odpověděl dodatečně na pár otázek (najdete je na konci článku). Potvrdil výrobu v palírně v Bohuslavicích a udal, že za letošní leden vyprodukovali 11 000 litrů čistého alkoholu.


O nové palírně a provozním řediteli

Ač jsou v Bohuslavicích spokojeni, stále pracují na výstavbě vlastní palírny v Šebkovicích, kde již v roce 2015 investovali do zpustlého barokního lihovaru, ve kterém plánují vybudovat svou vlastní palírnu. Datum dokončení prací není známo. Poslední informace hovoří o ukončení první fáze. Současná pandemie však majitele přinutila práce dočasně pozastavit. Na aktuální (leden 2021) stav lihovaru se můžete podívat na přiložených fotkách, o které se s námi podělil René Skala.

Pro whisky Trebitsch se zpočátku používaly nové dubové sudy ze Slovenska. Nyní už mají v nabídce whisky, dozrávající v sudech po portském, koňaku či karibském rumu. Třetinu produkce údajně po určité době zrání stáčí, zbytek nechávají v sudech pro pozdější plnění.


Tady si dovolím dát odkaz na rozhovor s provozním ředitelem Ondřejem Chládkem, ve kterém se z jeho úst dozvíte spoustu zajímavých věcí nejen o whisky Trebitsch. Když jsem slyšel, co vše tam pan Chládek tvrdí, nejsem si jistý, jestli whisky nerozumí nebo je to prostě fabulant*, spoléhající na neznalost lidí. Ani jedna z těchto možností mi však u provozního ředitele nepřijde zrovna šťastná.
*fabulant – člověk libující si ve vymýšlení vlastních příběhů a přikrášlování skutečností s nízkou pravděpodobností jejich rozeznání od pravdy případnými posluchači

Ondřej Chládek: Prémiová whisky už není jen pro manažery, kupují si ji i dělníci a učitelé

Whisky Trebitsch se také pyšní certifikátem košer kvality. Nebojí se také dodat, že to je díky jejich ruční výrobě. Tady je potřeba upřesnit, že podle České židovské obce, jsou košer všechny pravé destiláty. Ze seznamu košer potravin (odkaz zde) tak můžete vyčíst, že certifikát má například i Fernet Stock či Božkov Tuzemský.

O lidech

Získat nějaké ověřené informace o whisky Trebitsch je téměř nemožné. Sám jsem se o to snažil 4 měsíce. Nejdříve jsem s žádostí o rozhovor oslovil pana Dyntara. S rozhovorem neměl problém, tak jsem poslal otázky. Dlouho se nikdo neozval. Když jsem se pak začátkem prosince připomněl, dozvěděl jsem se, že pan Dyntar odjel pracovně do zahraničí a že rozhovory neposkytuje. S tím se mám obrátit na již zmiňovaného pana Chládka. Ten mě hned pozval k nim do Třebíče. Kdykoliv jsem však navrhl konkrétní datum mé návštěvy, opět žádná odpověď. Po nějaké době jsem to vzdal.

Celá tato eskapáda zcela odpovídá strategii této společnosti. Laiky a širokou veřejnost oslňovat polopravdami a někdy i jasnými nesmysly. A lidem, kteří o whisky něco vědí, se širokým obloukem vyhnout, aby se jim náhodou nepodařilo nahlédnout za jejich marketingovou clonu. Kdo ví, co by tam zahlédli. Možná jen prázdnou bublinu, která svým splasknutím může poškodit pověst české whisky.

Věřím, že se i v Trebitsch Old Town Distillery najdou poctiví lidé, srdcaři, kteří věří tomu, co dělají. Společnost bohužel navenek prezentují lidé jiní.

Ještě nekončíme

Po dokončení článku se mi po delší době ozval pan Chládek. Uznal svůj nešťastný způsob komunikace a nabídl, že rád odpoví na případné otázky. Něco mi říká, že se do Třebíče donesla informace o chystaném článku. Na následujících řádcích tedy naleznete krátký rozhovor.

Česká whisky Trebitsch
Marketér Luboš Denner a provozní ředitel Ondřej Chládek (zdroj Mafra)

V jaké palírně si necháváte pálit destilát?
Destilát dlouhodobě pálíme v palírně v Bohuslavicích na technologii Arnold Holstein. Nikdy jsme se tím netajili a s kolegy z Bohuslavic jsme maximálně spokojeni. Pochopitelně je naším cílem mít vlastní palírnu, protože zájem o whisky roste a potřebujeme pálit čím dál více. Původně jsme měli mít vlastní palírnu v provozu v minulém roce, ale z důvodu zastavení investic a omezení výdajů jsme se rozhodli prozatím pokračovat v Bohuslavicích a doufáme, že v letošním roce všechno připravíme a příští rok budeme pálit již i ve vlastní palírně. Pálení v Bohuslavicích bude pokračovat dále. 

Kolik sudů Vaší whisky ročně naplníte?
V daňových skladech máme na dlouhodobé staření zhruba 40tisíc litrů cca kolem 700 sudů. Kolik je to sudů přesně nevím, protože naskladňujeme různě velké sudy do několika skladů. V minulém roce jsme naskladnili výrazně méně, než jsme plánovali, což ale bylo způsobeno dočasným pozastavením investic a restrukturalizací ve firmě. Chtěli jsme všechno stabilizovat, nastavit si procesy a být připraveni na druhou polovinu roku 2020. Nakonec se toto rozhodnutí ukázalo jako velmi správné, protože se nám podařilo rychle nastartovat prodeje přes online shop, zaškolit naše obchodní zástupce a připravit investiční portál investicewhisky.cz. 

Sudy necháváte zrát ve Vašem daňovém skladu a budoucí palírně v Šebkovicích?
Ano. Je to navíc tak, že jeden menší daňový sklad máme přímo u nás v baru v Třebíči. Větší pak máme v Šebkovicích a zcela nový teď zakládáme kousek od Moravských Budějovic. Ten už jsme měli mít připravený v průběhu března, ale pravděpodobně se to natáhne až do dubna, protože samotné otevření skladu musí posvětit různé úřady a ty jsou v důsledku covidu přetížení a zahlcené dalšími povinnostmi. Využíváme tedy tento čas k tomu, že nadále vaříme a pálíme, abychom mohli ihned po otevření skladu začít naskladňovat  sudy.

Objevily se neověřené informace, že pro část produkce dovážíte obilný líh z Polska. Můžete se k tomu vyjádřit?
Je to samozřejmě úplný nesmysl, ale jelikož žijeme v době, kdy si každý může beztrestně „plácat“ lži a všelijaké nesmysly, naše šance s tím cokoliv udělat a jakkoliv to dementovat je minimální. Kdyby nás s tímto dotazem někdo napřímo oslovil, jako teď například Vy, tak na to můžeme reagovat a vyjádřit se k tomu, ale to se prakticky neděje. Namísto toho se tyhle hlouposti šíří po sociálních sítích a všelijakých diskusí a my zkrátka nemáme prostor na to, abychom tohle všechno sledovali a trávili hodiny času na psaní si s lidmi, kteří stejně mají nějaký svůj názor a šance ho změnit je velmi malá. Nemáme tým desítek lidí, abychom mohli jen tak sáhnout do nějakého oddělení a vytáhnout dva zaměstnanci a nechat je psát si s lidmi na sociálních sítích. Asi to je dnes nutné, ale my zkrátka chceme dělat whisky, starat se o naše zákazníky a přicházet s novými produkty. Na to se primárně zaměřujeme a tomu věnujeme náš čas. 

Takže NE NE NE, opravdu nevozíme z Polska obilný líh. Jsme výrobce kvasného lihu a vše si vyrábíme sami.  Všechno děláme v České republice z našich surovin. Záparu vaříme v pivovaru v Dalešicích, pálíme v Bohuslavicích. Ano, přiznávám, že sudy děláme na Slovensku, takže ty z České republiky nejsou. Na tom ale nic měnit nehodláme, protože jsme s jejich kvalitou spokojeni. Některé naše nové produkty necháváme finišovat v sudech po koňaku, portském, nebo rumu, ale TREBITSCH Whisky jako taková zraje v sudech ze Slovenska a jejich výrobu máme pod kontrolou od těžby dřeva přes sušení a samotné skládání sudů.

Myslím si, že asi před dvěma lety jsme nakoupili slad někde v Bavorsku, ale to byla jednorázová záležitost. Na všechno samozřejmě máme faktury, a jelikož jsme pod neustálou kontrolou státu, tak bychom si to ani nedovolili. Je mi jasné, že na to zase budou hejtaři psát všechno možné, ale abych opakoval pořád dokola to, že to není pravda, na to zkrátka nemáme kapacitu.

Jak vnímáte vzrůstající českou konkurenci?
My jsme se nikdy netajili tím, že konkurenci vítáme. Myslím si, že je velmi dobře, když se do pálení whisky pouští další nadšenci, protože to svět whisky obohacuje. Ano, někomu se to daří hůře, někomu lépe, ale důležité je, jestli to, co dělají, tak dělají poctivě a jestli to jejich zákazníkům chutná. Je tady pochopitelně komunita milovníků whisky, která nedá dopustit na pravé skotské whisky a whisky ze světových palíren s letitou historií. My se zatím samozřejmě nemůžeme se spoustou palíren rovnat co do stáří whisky, protože jsme mladá palírna a letos dáváme na trh šestiletou whisky.

Pochopitelně nás mrzí, že se do nás někteří lidé naváží a někdy jsou jejich komentáře hodně za hranou, ale naše šance na to reagovat jsou opravdu omezené. Řada těchto lidí navíc naší whisky ani neochutnala a rovnou píšou nechutné komentáře. Byl bych moc rád, aby si o nás tato komunita přestala myslet, že jsme ta arogantní parta z Třebíče. Možná v minulosti někteří lidé od nás nereagovali na komentáře v diskusích adekvátně, čímž jsme si zavařili, ale chybami se člověk učí. Rád bych je všechny pozval do našeho baru (až bude otevřeno) v Třebíči. Ať přijedou a můžou u nás ochutnat i whisky, které v prodeji nemáme.

Jsme si vědomi toho, že se zdaleka ne všem zavděčíme, protože naše whisky je mladá a mnohem jemnější, než jsou milovníci skotských nakouřených whisky zvyklý. Chápeme to, ale také by bylo fér si přiznat, že jsou lidé, kterým naopak vyhovuje mladší a jemnější whisky a právě ti u nás nejčastěji nakupují. My respektujeme jejich názor a zkrátka by bylo fajn, kdyby oni respektovali názor našich zákazníků, nic víc po nikom nechceme. Proto se vůbec nenavážíme do konkurence. Každý má přeci právo volby, a pokud někomu nechutná super kvalitní silně nakouřená skotská whisky a radši si vybere Trebitsch, tak přeci není hned hlupák. Nebo ano? 

Tak a jsme už opravdu na konci. Obrázek si udělejte každý sám. Budu ale rád, když do komentářů napíšete, jak to vidíte vy.


Čtěte také:

24 komentářů

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.