Whisky slovník

A    B    C    D    E    F    G    H    I    J    K    L    M
N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X    Y    Z

A

Abv – obsah alkoholu. Počet mililitrů čistého ethanolu na 100 mililitrů nápoje při teplotě 20 °C. Udává se v procentech.
American oak – Dub bílý (Quercus alba)
Andělská daň – nebo také Andělský podíl (Angel’s share) označuje whisky, která se během zrání odpaří ze sudu. Množství záleží na dřevě, teplotě a vhkosti okolního vzduchu. Obvyklé množství odpařené whisky je 2% – 5% ročně.

nahoru

B

Barrel – sud o objemu 190 – 200 litrů. Používá se pro zrání bourbonu.
Blended whisky – míchaná whisky. Směs sladové a obilné whisky z různých palíren.
Blended malt whisky – míchaná sladová whisky. Ve směsi je použita poze sladová whisky. Opět však z více palíren.
Bourbon – whiskey k jejíž výrobě se musí použít minimálně 51% kukuřice. Vyrábí se hlavně v USA.
Butt – sud o objemu 475 – 500 litrů. Nejčastěji se využívá pro zrání sherry

nahoru

C

Cask – sud. Pro zrání whisky se používají sudy z dubového dřeva. Nejběžněji využívané druhy sudů jsou barrel, hogshead a butt.
Cask strength – sudová síla. Whisky v sudové síle nebyla ředěna vodou a má stejný obsah alkoholu jako v sudu.

nahoru

E

European oak – Dub letní (Quercus robur)

nahoru

G

Grain whisky – obilná whisky. Vyrábí se většinou z pšenice. Destiluje se kontinuálně.

nahoru

H

Hogshead – sud o objemu 225 – 250 litrů. Druhý nejpoužívanšjsí druh sudů po barrelu. Většinou se vyrábějí právě z rozebraných barrelů.

nahoru

L

Lyne arm – přestupníková roura. Spojení mezi výparníkem a kondenzátorem.

nahoru

M

Malt whisky – sladová whisky. Whisky vyráběná ze sladového ječmene. Původní whisky ze Skotska.
Mash tun – záparová káď. Zde se ze sladu získávají zkvasitelné cukry.
Maturation – zrání.

nahoru

N

NAS – no age statement. Označení whisky bez udání věku.
Neck – výparník. Tudy páry stoupají z kotle.
New make – výsledný destilát, který se dává zrát do sudů.
Nezávislá stáčírna – společnost, která kupuje od palíren sudy, které pak sama stáčí a prodává.

nahoru

O

Oak – dub. Právě v sudech z dubového dřeva whisky zraje.

nahoru

P

Peated – označení rašelinné (kouřové whisky)
Port pipe – sud o objemu 550 – 650 litrů. Standardní typ sudu používaný pro zrání portského vína.
Ppm(parts per million) – počet dílů na milion. Udává se tím množství fenolů ve sladu značící stupeň kouřovosti.
Puncheon – sud o objemu 450 – 500 litrů. Obvykle vyráběný z evropského dubu letního.

nahoru

Q

Quarter cask – sud o objemu 45 – 50 litrů. Sud o čtvrtinové velikosti. Díky menší velikosti, je větší poměr whisky v kontaktu se dřevem. To slouží k urychlení zrání.

nahoru

R

Reflux – páry, které zkondenzují na stěnách a stečou zpátky do kotle.
Rye whiskey – žitná whisky. Původní americká whiskey. Musí obsahovat alespoň 51% žita.

nahoru

S

Sherry – alkoholický nápoj vyrobený ze speciálních odrůd bílých hroznů. Jde o fortifikované víno, které se nechá plně prokvasit a poté se do něj přidá vinný destilát.
Single cask whisky – whisky stočená pouze z jednoho sudu
Single malt whisky – sladová whisky vyrobená v jedné palírně. Nemůže se v ní objevit whisky z jiné palírny.
Spirit – pálenka. Lihovina, která vzniká destilací zkvašeného rmutu, jenž je připraven z rozdrcených plodů nebo jiných částí rostlin.
Spirit still – destilační kotel pro druhou destilaci.

nahoru

T

Tennessee whiskey – musí obsahovat 51% kukuřice podobně jako bourbon. Ale před lahvováním se musí filtrovat přes lože dřevěného uhlí z javoru cukrového.

nahoru

W

Washbacks – kvasné kádě. Zde probíhá kvašení.
Wash still – destilační kotel pro první destilaci.

nahoru