Whisky slovník

A    B    C    D    E    F    G    H    I    J    K    L    M
N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X    Y    Z

A

Abvobsah alkoholu. Počet mililitrů čistého ethanolu na 100 mililitrů nápoje při teplotě 20 °C. Udává se v procentech.
American oak – Dub bílý (Quercus alba)
Andělská daň – nebo také Andělský podíl (Angel’s share) označuje whisky, která se během zrání odpaří ze sudu. Množství záleží na dřevě, teplotě a vhkosti okolního vzduchu. Obvyklé množství odpařené whisky je 2% – 5% ročně.

nahoru

B

Barrel – sud o objemu 190 – 200 litrů. Používá se pro zrání bourbonu.
Blended whiskymíchaná whisky. Směs sladové a obilné whisky z různých palíren.
Blended malt whiskymíchaná sladová whisky. Ve směsi je použita poze sladová whisky. Opět však z více palíren.
Bourbon – whiskey k jejíž výrobě se musí použít minimálně 51% kukuřice. Vyrábí se hlavně v USA.
Butt – sud o objemu 475 – 500 litrů. Nejčastěji se využívá pro zrání sherry.

nahoru

C

Casksud. Pro zrání whisky se používají sudy z dubového dřeva. Nejběžněji využívané druhy sudů jsou barrel, hogshead a butt.
Cask strengthsudová síla. Whisky v sudové síle nebyla ředěna vodou a má stejný obsah alkoholu jako v sudu.
Charringzuhelnatění. Jeden ze způsobů vypalování sudů. Sud je vysoké teplotě vystaven jen několik vteřin. V sudu se tak vytvoří zuhelnatělá vrstva, která během zrání funguje jako filtr a odtraňuje z whisky nežádoucí látky.
Corn whiskeykukuřičná whiskey. Musí se použít minimálně 80% kukuřice a destilát nemusí zrát v nových sudech ani nemá předepsanou minimální délku zrání.

nahoru

D

Distillery exclusive – whisky dostupná pouze v návštěvnickém centru palírny
Dram – panák whisky.

nahoru

E

European oak – Dub letní (Quercus robur)

nahoru

F

First-fill – sud, který byl použit pro zrání portského, sherry, bourbonu a jiného vína a teď je využit pro zrání whisky poprvé

nahoru

G

Grain whiskyobilná whisky. Vyrábí se většinou z pšenice. Destiluje se kontinuálně.

nahoru

H

Haggis – národní skotské jídlo. Základem jsou ovčí vnitřnosti jako srdce, játra, nebo plíce, ke kterým se přidává ovčí lůj, cibule, koření, sůl, ovesné vločky a někdy mletá ječná krupice. Směs těchto, ale i dalších ingrediencí se vaří (dle originálního receptu) asi jednu hodinu v ovčím žaludku.
Hogshead – sud o objemu 225 – 250 litrů. Druhý nejpoužívanšjsí druh sudů po barrelu. Většinou se vyrábějí právě z rozebraných barrelů.

nahoru

K

Kiln – místnost určená pro sušení sladu. Má typickou střechu ve tvaru pagody.

nahoru

L

Liquor – horká voda používaná při sladování americké whiskey
Lyne arm – přestupníková roura. Spojení mezi výparníkem a kondenzátorem.

nahoru

M

Malt whiskysladová whisky. Whisky vyráběná ze sladového ječmene. Původní whisky ze Skotska.
Mash tun – záparová káď. Zde se ze sladu získávají zkvasitelné cukry.
Mashbill – počáteční obilná směs, ze které se získá roztok zkvasitelných cukrů
Maturation – zrání.
Monkey shoulder – v minulosti časté zranění ramene, způsobené nadměrným zatěžováním ramene při manuálním přehazování sladu během sušení.

nahoru

N

NASno age statement. Označení whisky bez udání věku.
Neck – výparník. Tudy páry stoupají z kotle.
New make – výsledný destilát, který se dává zrát do sudů.
Nezávislá stáčírna – společnost, která kupuje od palíren sudy, které pak sama stáčí a prodává.

nahoru

O

Oak – dub. Právě v sudech z dubového dřeva whisky zraje.

nahoru

P

Peated – označení rašelinné (kouřové whisky)
Port pipe – sud o objemu 550 – 650 litrů. Standardní typ sudu používaný pro zrání portského vína.
Pot still whiskey – druh irské whiskey, pro jejíž výrobu se používá směs sladovaného (min. 30%) a nesladovaného ječmene (min. 30%).
Ppm(parts per million) – počet dílů na milion. Udává se tím množství fenolů ve sladu značící stupeň kouřovosti.
Proof – vyjádření obsahu alkoholu ve whiskey používané v USA. Odpovídá dvojnásobku našeho procentního vyjádření. 80 proof = 40% abv.
Puncheon – sud o objemu 450 – 500 litrů. Obvykle vyráběný z evropského dubu letního.

nahoru

Q

Quarter cask – sud o objemu 45 – 50 litrů. Sud o čtvrtinové velikosti. Díky menší velikosti, je větší poměr whisky v kontaktu se dřevem. To slouží k urychlení zrání.

nahoru

R

Rackhouse – americké označení sladiště, kde se zraje whiskey
Reflux – páry, které zkondenzují na stěnách a stečou zpátky do kotle.
Rye whiskeyžitná whisky. Původní americká whiskey. Musí obsahovat alespoň 51% žita.

nahoru

S

Second-fill – first-fill sud, který je použitý již podruhé
Sherry – alkoholický nápoj vyrobený ze speciálních odrůd bílých hroznů. Jde o fortifikované víno, které se nechá plně prokvasit a poté se do něj přidá vinný destilát.
Single cask whisky – whisky stočená pouze z jednoho sudu
Single malt whisky – sladová whisky vyrobená v jedné palírně. Nemůže se v ní objevit whisky z jiné palírny.
Sláinte – skotský přípitek.
Sourmash – kyselá tekutina z předchozí destilace, která se přidává do kvasné směsi.
Spirit – pálenka. Lihovina, která vzniká destilací zkvašeného rmutu, jenž je připraven z rozdrcených plodů nebo jiných částí rostlin.
Spirit still – destilační kotel pro druhou destilaci.
STR – způsob omlazení sudů ohoblováním (Shaved), opálením (Toasted) a vypálením (Re-charred).
Straight whiskey – druh americké whiskey. Při výrobě musí být použito aspoň 51 % obilí jednoho druhu, obsah vydestilovaného alkoholu nesmí překročit 80 % a výsledný destilát je třeba nechat zrát nejméně dva roky v nových vypalovaných sudech.

nahoru

T

Taoscán – irský ekvivalent skotského dramu
Tennessee whiskey – musí obsahovat 51% kukuřice podobně jako bourbon. Ale před lahvováním se musí filtrovat přes lože dřevěného uhlí z javoru cukrového.
Toastingopékání. Jeden ze způsobů vypalování sudů. Sud je vystaven teplu několik minut. Struktura dřeva se naruší a do whisky se pak uvolní žádoucí chutě.

nahoru

W

Washbacks – kvasné kádě. Zde probíhá kvašení.
Wash still – destilační kotel pro první destilaci.
White dog – výsledný destilát při výrobě americké whiskey, který se dává zrát do sudů. Ekvivalent new makeu.

nahoru