Tomáš Dyntar a Original Trebic Whisky

Tomáš Dyntar
Tomáš Dyntar

Poslední roky pracoval Tomáš Dyntar jako master distiller ve společnosti Česká whisky, producenta whisky Trebitsch. Na podzim roku 2021 se však jejich kroky rozešly a Tomáš představil svou značku Original Trebic Whisky. I vzhledem ke kontrovezní pověsti whisky Trebitsch, vyvolala tato novinka hodně otázek. Vyptal jsem se proto Tomáše na podrobnosti o jeho chystané whisky a na jeho další plány.

Ahoj Tomáši můžeš nám na začátku říci něco o sobě?

Ahoj Honzo. Tak konečně můžeme dát něco dohromady. Se mnou je to tak. O ušlechtilé destiláty se zajímám více než 15 let. Někdy koncem roku 2012 mě napadlo pokusit se vyrobit whisky. Tak se i stalo. Za posledních 9 let jsem se to možná trošku naučil. Jinak dříve jsem se věnoval zcela odlišnému odvětví. Měl jsem stavební firmu a později firmu na výrobu autodoplňků. Původní profesí jsem strojař. Žiju v Třebíči, což je malé, krásné, ale mírně zabedněné město, kde nejde nic jen tak.  

Před nedávnem si představil svou značku Original Trebic Whisky. Můžeš nám jí blíže představit?

Ano. Poté co jsem odešel z firmy, Česká whisky, kde to už opravdu nešlo, tak jsem se vrátil ke své sólové dráze. Ze šuplíku jsem vytáhl staré původní návrhy loga a receptur na různé likéry, které jsem za léta nashromáždil a také vyzkoušel.  

Vlastní palírnu nemáš. Kde byl destilát na whisky vypálen?

Je to tak. Možná se to nebude některým lidem líbit, ale moje vynalézavost občas předčí i pouhou fantazii jiných. Od samého začátku mého snažení navštěvuji zhruba dvakrát do roka spřátelený podnik ovocný lihovar v Bavorsku, který patří kamarádovi. Nedaleko je i minipivovar. Množství, které takto vyprodukujeme je velmi malé nicméně zatím dostačující mým potřebám. Teď, když jsem se osamostatnil, budu muset přidat. Přesné místo bohužel nemohu uvést.  

Odkud pochází slad a kde sis nechal dělat sladinku?

Zápara pro destilaci pochází z Německého minipivovaru. Slad obvykle z českého trhu. Použil jsem ale v minulosti i německý. Například při pokusech s žitnou whisky. Jednou jsem si nechal přivézt i ovesný slad z Anglie. Ale, jak říkám, většina je z Čech či Moravy.  

Jaké sudy používáš pro zrání své whisky?

Zatím stále používám sudy z evropského dubu. Vesměs jsou vyrobeny v letech 2015-16 a již vícekrát použity. Zároveň ale plánuji nákup asi 30 sudů 30 a 53 galonů po bourbonu přímo z USA

Bude od tebe i kouřová whisky?

Kouřovou whisky jsem před časem začal a dělám ji stále beze změny. Ano tedy, přibližně v září budu lahvovat pár desítek kusů.

Plánuješ i whisky s vyšším obsahem alkoholu než 40 %?

Ano, zmíněná kouřovka bude mít 46 % a 48 % a nekouřová whisky, krom v u nás v baru oblíbené 40 %, i 47,6 %.

Original Trebic Whisky
Original Trebic Whisky

Ještě na podzim jsi pracoval jako master distiller whisky Trebitsch. Jak je možné, že už po půl roce máš vlastní whisky, která musí zrát nejméně tři roky?

Honzo, jak jsem odpověděl výše, od roku 2013 ladím svoje postupy a veškerý nahromaděný materiál od té doby postupně již stěhuji do svého daňového skladu. Před nedávnem jsme na novou společnost získali veškeré potřebné povolení. Vyloženě takto jsem to neplánoval, ale nyní jsem rád za to, jak jsem si věci zařídil. Za tu dobu jsem se seznámil se skvělými lidmi a profíky ve svém oboru. Díky nim mám s čím dále pokračovat i když množství není nikterak velké. Pro provoz mého baru a pár prodaných lahví na e-shopu to bude zatím stačit. Bavíme se o produkci cca 1000 lahví ročně. Krom toho zájem je u nás v podniku i o jiné druhy destilátů, nejen o whisky. Od letošního jara jsem přidal do nabídky i různé druhy ginů a likérů a také rum, který dovážím z Dominikánské republiky. 

Na whisky označených Small batch není uvedeno, že se jedná o single malt whisky? Je to tedy blend? 

Ano na prvních produktech toto označení chybí. Dlouho jsem používal k destilaci dva různé lihovary, a i když je whisky sladová, tak se mi bohužel materiál párkrát pomíchal a tím produkt ztrácí tuto možnost označení, ale již v příštím roce se skutečná single malt z mojí produkce objeví, ale v omezeném množství pár desítek lahví. Předpokládám, že se ani neobjeví v prodeji a spotřebujeme je v našem whisky baru v Třebíči

A můžeš prozradit, jak jsou whisky staré?

Všechny varianty, které se objeví na podzim v lahvích jsou minimálně 5 roků. Koncem letošního roku bych rád přišel se Sedmičkou. Ta ale bude zatím pouze v jedné variantě a to 40 %.
Proč? O tom třeba někdy příště.

Original Trebic Whisky

Co tě vedlo k tomu vyrobit americký styl whiskey?

Já jsem s pitím whisky začal právě díky tomu, že mi najednou kukuřičné a další druhy whisky zachutnaly. Když mě potom příležitost zavedla do St. Louis, tak jsem se tam dal dohromady s pár zajímavými lidmi a něco málo jsme společně zkusili. To něco málo se zatím nachází asi 100 km od St. Louis a má to dva roky. Na podzim se tam opět chystám a rád bych na svůj nový web umístil reportáž z této cesty i s podrobnostmi a fotkami z výroby.  

Jaké bylo u těch whiskey složení mashbillu?

Mash obvykle obsahuje 60 % bílé nebo červené kukuřice dále žito a pšenici. Ale variant bylo již více. Úplně nejzajímavější je mash z mexické kukuřice. Tento produkt má tak obrovský potenciál, ale je ho zároveň tak málo. Tak uvidíme, co s tím? Koncem roku budeme první americké varianty lahvovat a posílat do našeho skladu v Třebíči. To bude skutečná rarita. Asi všechno vypiju sám. Ale fotky budou!

Jaké máš s tvou whisky další plány? 

Whisky je každopádně velká vášeň. Nicméně žádné velké plány nemám a ani se značkou Trebitsch jsem neměl. Jsme přeci jen v ČR. Já říkám, že česká, popřípadě moravská whisky je určitě skvělá rarita, ale díru do světa rozhodně neudělá. Já budu nadále dělat whisky pro svůj bar a shop, ale do ničeho velkého se nechystám. To by byl nesmysl. Rád bych ale časem provozoval vlastní destilační zařízení.


Čtěte také:

Odběr novinek:

Loading

Subscribe
Upozornit na
8 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Lukáš
17 dní před

Docela divočina mi přijde …

J. Dvořák
17 dní před

Nevím, dobrý dojem to na mě nedělá. Whisky odněkud z Německa, ale víc vám neřeknu. Whiskey od někud od St. Louis, ale víc vám neřeknu. Ale jinak je to Original Trebic. Občas trochu pomíchaná, protože to se přece při převozu stává … whisky sem, whisky tam. Snad si tentokrát dají pozor a nedostane se do ní ten plastový odér … odkud asi?

Petr
17 dní před

Dokážu pochopit tu „partyzánštinu“ i další (nejasně zodpovězené) věci kolem, ale proč proboha používá ty samé láhve a etikety co předchozí zaměstnavatel, tedy Trebitsch Whisky? Mraky lidí si to bude plést a bude to házet do jednoho pytle. Dle mého měly být designově zcela odlišné láhve včetně etiket, nicméně ve finále je to samozřejmě věc pana Dyntara.

Robert
8 dní před

Tak ačkoliv to zjevně nebyl účel rozhovoru, já jsem se královsky pobavil. No a protože už nehrozí vyválení v dehtu a peří, může pan Dyntar dál pokusničit. Pokud nepřijdou zase na kontrolu celníci 🙂

Robert
7 dní před

Skoro bych řekl, že tajemství „plastového odéru“ bylo Třebíčským deníkem odhaleno 🙂

J. Dvořák
7 dní před
Reply to  Robert

Právě něco o převozu a skladování v těch plastových kanystrech jsem zaslechl, ale byla to informace z druhé ruky a tak jsem ji nechtěl šířit zcela otevřeně. Na tom videu nicméně jsou vidět věci, které by žádný fanoušek whisky vidět neměl a nechtěl. Troufám si tvrdit, že reflexe oproti stavu věcí před rozdělením značky neproběhla žádná, a že jestli se to bude jmenovat „Original Trebic“ nebo nějak jinak, je úplně jedno. Vždycky to začíná i končí u lidí, a ti jsou pořád stejní. A podle toho videa evidentně neponaučitelní. Jejich chyba.

Robert
5 dní před
Reply to  J. Dvořák

To máte pravdu, ALE….Kdyby ty šmakulády nikdo nekupoval, tak by se všichni tihle obchodníci s deštěm ne snad polepšili, ale aspoň by odtáhli „podnikat“ v jiném byznysu.