Whisky koktejly nejen na léto I.
Je tu léto. Nastal čas prázdnin, dovolených a dlouhých letních večerů, které jsou jako stvořeny pro klidné popíjení Vaší oblíbené whisky. Je to také skvělá příležitost zkusit to s whisky trochu jinak. Nalaďte se proto na klidné letní tóny a ponořte se mezi známé i neznámé whisky koktejly.
Manhattan
Podle nejrozšířenější verze se tento koktejl poprvé podával v roce 1874 v newyorském Manhattan Clubu na oslavě zvolení Samuela J. Tildena za guvernéra státu New York. Pravdou však je, že se tento koktejl podával už dříve a uvedená oslava ho jen zpopularizovala a dala mu jméno.
![Whisky koktejly Manhattan](https://poznejwhisky.cz/wp-content/uploads/2020/07/koktejl_manhattan.jpg)
Na pravý Manhattan se používá zásadně americká whiskey, buď tradiční žitná (rye) nebo dostupnější bourbon. Pokud se koktejl dělá ze skotské whisky, není to Manhattan ale Rob Roy, o kterém se dočtete níže.
- 5 cl whiskey
- 2 cl Martiny Rosso nebo Cinzana
- střik bitteru (Angostura)
Vše se promíchá s ledem a nalije do koktejlové sklenky. Kompotovaná třešnička nesmí chybět.
Highball
![Whisky koktejly Highball](https://poznejwhisky.cz/wp-content/uploads/2020/07/koktejl_highball.jpg)
Pod pojmenováním Highball se skrývají koktejly z whisky a nealkoholického nápoje. Klasickým zástupcem tohoto koktejlu je stará dobrá whisky se sodou. Jednoduchá a osvěžující klasika, kterou si třeba můžete oživit zázvorovu limonádou. Na tento koktejl se moc nedoporučují sherry whisky.
- 4 cl whisky
- 15 cl sody nebo zázvorové limonády
Pije se z vysoké highball sklenice.
Old Fashioned
![Whisky koktejly Old Fashioned](https://poznejwhisky.cz/wp-content/uploads/2020/07/koktejl_oldfas-200x300.jpg)
Jeden z nejstarších klasických koktejlů vznikl roku 1880 v pánském klubu v Louisville (Kentucky), kdy jeden z hostů nebyl spokojený s chutí bourbonu, a proto mu barman James E. Pepper drink vylepšil o trochu cukru, kapku bitteru a led. Ať už omylem nebo vědomě, stvořil tento klasický whisky koktejl.
- 5 cl whisky
- 1 čajová lžička cukru
- 1 čajová lžička vody
- střik bitteru (Angostura)
Podává se na ledu, ve sklence old fashioned.
Skotské palírny
Rob Roy
![Whisky koktejly Rob Roy](https://poznejwhisky.cz/wp-content/uploads/2020/07/koktejl_robroy-200x300.jpg)
Tento koktejl byl poprvé namíchán v roce 1894 barmanem v New Yorkském hotelu Waldorf-Astoria na počest premiéry operety o skotském národním hrdinovi Robertu Roy MacGregorovi. Často se mu říká Scotch Manhattan. Od klasického Manhattanu se liší jen použitím skotské whisky místo té americké.
- 5 cl whisky
- 2 cl Martiny Rosso nebo Cinzana
- střik bitteru (Angostura)
Vše se promíchá s ledem, nalije do koktejlové sklenky a přiloží nezbytná kompotovaná třešnička.
Whisky Sour
![Whisky koktejly Whisky Sour](https://poznejwhisky.cz/wp-content/uploads/2020/07/koktejl_whiskysour-300x300.jpg)
První zmínka o tomto koktejlu se objevila v roce 1870 v jistém wisconsinském deníku. Jeho historie se však začala psát už v 18. století, kdy britští námořníci zjistili, že alkohol (rum, whisky) skvěle konzervuje citrónovou šťávu, která jim na dlouhých plavbách sloužila jako zásobárna vitamínu C.
- 4,5 cl bourbonu
- 3 cl čerstvé citronové šťávy
- 1,5 cl cukrového sirupu
- trochu vaječného bílku (může být, ale nemusí)
Pokud přidáte bílek, koktejl řádně protřepejte, ať se napění. Podává se na ledu ve sklence old fashioned.
Harry Collins
![Whisky koktejly Harry Collins](https://poznejwhisky.cz/wp-content/uploads/2020/07/koktejl_harryc-1.jpg)
Patří do rodiny takzvaných Collins koktejlů (Tom Collins se například míchá z ginu).
- 4,5 cl whisky
- 3 cl limetkové šťávy
- 1,5 cl cukrového sirupu
- zázvorové pivo
Podává se ve vysoké highball skleničce s brčkem.
Blood and Sand
![Whisky koktejly Blood and Sand](https://poznejwhisky.cz/wp-content/uploads/2020/07/koktejl_bloodandsand-200x300.jpg)
Tento klasický koktejl byl pojmenovaný podle filmu Blood and Sand z roku 1922. První známá zmínka o receptu pochází z roku 1930 z knihy Savoy Cocktail Book.
- 4 cl whisky
- 2 cl třešňového likéru
- 2 cl sladkého vermutu
- 2 cl čerstvé pomerančové šťávy
Všechny ingredience protřepeme v shakeru spolu s ledem a podávejte v klasické koktejlové sklence.
Whisky recenze
French 95
![Whisky koktejly French 95](https://poznejwhisky.cz/wp-content/uploads/2020/07/koktejl_french95-200x300.jpg)
Koktejl French 95 je variantou klasického koktejlu French 75. Jen se místo ginu použije bourbon.
- 2,5 cl bourbonu
- 2 cl cukrového sirupu
- 1,5 cl citronové šťávy
- 3 cl pomerančové šťávy
- šampaňské na dolití
Vše, mimo šampaňského, protřepeme v shakeru. Nalijeme do sklenky na šampaňské a až poté dolijeme šampaňským.
Rusty Nail
![Whisky koktejly Rusty Nail](https://poznejwhisky.cz/wp-content/uploads/2020/07/koktejl_rustynail-300x300.jpg)
Jeden z nejznámějších koktejlů míchaných výhradně ze skotské whisky. Kombinuje v sobě whisky a skotský likér Drambuie, který je vyráběný z whisky, medu, bylin a koření. První ověřená zmínka o tomto koktejlu se objevila v roce 1937. Tehdy však byl pojmenovaný B.I.F. Jmen od té doby vystřídal celou řadu a stále se snaží dostat mezi koktejlové klasiky.
- 4 cl skotské whisky
- 2 cl Drambuie likéru
Nalijeme do old fashioned sklenky s ledem a promícháme.
God Father
![Whisky koktejly God Father](https://poznejwhisky.cz/wp-content/uploads/2020/07/koktejl_godfather-300x300.jpg)
Poprvé tento koktejl umíchal barman Joe Gilmore, který ve 40. letech 20. století působil v baru amerického hotelu Savoy. Koktejl se údajně jmenuje po románu Kmotr spisovatele Maria Puza. Vzhledem však k tomu, že tato kniha vyšla až v roce 1969, jde nejspíše jen o legendu.
- 3,5 cl skotské whisky
- 3,5 cl Amaretta (nejlépe Amaretto Disaronno)
Nalijeme do old fashioned sklenky s ledem a promícháme.
Jestli se Vám dnešní článek o koktejlech z whisky líbil, můžete se brzy těšit na pokračování, ve kterém se seznámíme s whisky koktejly: