Týdeník #23/23 – nová whisky Lafayette

Vítám Vás u nového Whisky týdeníku. Zajímá Vás, co nového se v tomto týdnu ve světě whisky událo? Jste, jako vždy, na správném místě. Palírna Tōsh vydává svou první whisky Lafayette. Palírna Craigellachie představila nové 37leté stáčení. Společnost Douglas Laing připravila limitovanou edici whisky Timorous Beastie. Palírna Lagg přidává první whisky do své core range a palírna Old Pulteney přidala nové 13leté stáčení do své řady pro bezcelní zóny. Palírna Bowmore vydává třetí speciální edici svých whisky určených pro bezcelní zóny a nakonec tu máme pár krátkých zpráv.

Tōsh Lafayette

Tōsh Lafayette

Česká palírna Tōsh byla doposud známa svou znovuzrozenou whisky King Barley. Tento týden se do světa vydává dlouho očekávaná první whisky z nové řady Lafayette. Této značce, jsme v minulosti věnovali samostatný článek, který si můžete přečíst zde.

Tōsh Lafayette je NAS whisky zrající, přibližně 3,5 roku, ve dvou STR sudech (200 a 300 litrů) po červeném víně z jižní Moravy. Použitý ječmen byl odrůdy Overture a, na rozdíl od whisky King Barley, nebyl nakouřený. Whisky byla stočena s obsahem alkoholu 43 % a nabídne vám svěží a ovocné tóny.

Whisky je dostupná již nyní zde, na e-shopu palírny Tōsh. Zaplatíte za ní 1 490,-.


Craigellachie 37 Year Old Bourbon Cask

Craigellachie 37 Year Old Bourbon Cask

Na jaře minulého roku představila palírna Craigellachie limitované stáčení 13leté whisky dozrávající v sudech po Armagnacu (psali jsme zde). Nyní palírna vydává něco o trochu staršího. 

Nová whisky Craigellachie 37 Year Old Bourbon Cask byla destilovaná v roce 1984. Nejdříve zrála v refill sudech a poté dozrával ve first-fill sudech po bourbonu. Nalahvovaná byla s obsahem alkoholu 46,5 % a nabídne vám tóny kokosu, vanilky a citrusů.

Celkem bylo vyrobeno 3 012 lahví této whisky. Ta bude od 1. srpna dostupná na letištích v Istanbulu, Frankfurtu a Amsterdamu. Později se dostane na další trhy. Cena je 3 800 £.


Timorous Beastie Port Edition

Timorous Beastie Port Edition

Blended malt whisky Timorous Beastie od společnosti Douglas Laing v sobě vždy kombinuje jen single malt whisky z oblasti Highland. Nyní společnosti představila první whisky z nové Cheese Cellar Collection.

Blended malt whisky Timorous Beastie Port Edition dozrávala v sudech po portském a byla stočena s obsahem alkoholu 48 %. Whisky není barvená, ani filtrovaná za studena. Ve whisky ucítíte tóny ovoce, kokosu a koření.

Celkem bylo vyrobeno 4 200 lahví, jedna může být vaše za 65 £.


Lagg Kilmory Edition

Lagg Kilmory Edition

V srpnu minulého roku vydala palírna Lagg z ostrova Arran trojici inauguračních whisky (psali jsme zde). Po necelém roce k nám teď míří první whisky z core range.

Lagg Kilmory Edition je NAS whisky pro jejíž výrobu byl použit ječmen odrůdy Concerto. Whisky zrála ve first-fill sudech po bourbonu a byla nalahvovaná s obsahem alkoholu 46 %. Nebyla barvená, ani filtrovaná za studena. Nabídne vám tóny vřesového kouře a opečených citrusů.

Whisky je dostupná již nyní s cenovkou 41,66 £.


Krátké zprávy

Old Pulteney 13 Year Old
Palírna Old Pulteney přidala nové 13leté stáčení do své řady pro bezcelní zóny. Whisky nejdříve zrála v sudech z amerického dubu a poté dozrávala v sudech z dubu španělského. Nalahvovaná byla s obsahem alkoholu 43 % a zaplatíte za ní 65 £.

V palírně Komoro začala výroba
Japonská společnost Karuizawa Distillers oznámila, že výroba v jejich nové palírně Komoro byla spuštěna. Palírna leží sedm mil od původní palírny Karuizawa a návštěvníkům své brány otevře 23. července.

Eden Mill se rozšiřuje
V palírně Eden Mill začala velká rekonstrukce, na jejímž konci bude rozšíření palírny a nové návštěvnické centrum. Hotovo by mělo být v průběhu příštího roku.

Bowmore a Aston Martin potřetí
Palírna Bowmore vydává třetí a poslední speciální edici svých whisky určených pro bezcelní zóny (o předchozí jsme psali zde). Nový design opět vznikl ve spolupráci s Aston Martin a na láhvích najdete tři nové vozy této ikonické značky.

Bowmore a Aston Martin

Čtěte také:

Odběr novinek:

Loading

Subscribe
Upozornit na

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments