10 whisky do 1 000,- co stojí za ochutnání

Začátkem letošního roku jsme dali dohromady pět whisky s cenovkou do 500,- stojící podle našeho skromného názoru za ochutnání (článek najdete zde). Na konci článku jsem pak sliboval, že se brzy podíváme na whisky do 1 000,-. Jenže člověk míní, život mění a z mého brzy se stalo skoro 10 měsíců. Nicméně náš výběr whisky co stojí za ochutnání a zaplatíte za ně maximálně tisícovku je konečně tady. Pro zkušenější whiskaře tyto whisky jistě nebudou žádným velkým překvapením. Méně zkušení fanoušci whisky zde ale možná naleznout další směr putování na své cestě světem whisky. Vánoce jsou navíc za dveřmi a trocha inspirace na vánoční dárky se vždycky hodí.

Talisker 10 Year Old

Talisker 10 Year Old

Tato klasika z palírny Talisker v našem výběru rozhodně nemůže chybět. 10letou whisky z nejstarší palírny na ostrově Skye mám už roky v oblibě, a ačkoliv se říká, že už to není taková pecka jako před lety, je to pořád stálice mnoha domácích barů.

Mírně kouřová whisky se sympatickým obsahem alkoholu 45,8 %. Více detailů najdete v naší recenzi.

Cena:
od 848,- (vyhledáno přes SkvelaWhisky.cz)


Arran 10 Year Old

Arran 10 Year Old

Když už jsme začali na Skye, budeme pokračovat dál po skotských ostrovech na ostrov Arran kde leží palírna Lochranza, produkující whisky Arran. V roce 2019 prošla základní řada palírny výraznou změnou včetně změny designu lahví.

10letá whisky Arran zrála v kombinaci sudů po bourbonu a po sherry. Lahvovaná je s obsahem alkoholu 46 % a nabídne vám tóny citrusů či posečené trávy.

Cena:
od 875,- (vyhledáno přes SkvelaWhisky.cz)


Bruichladdich The Classic Laddie

Bruichladdich The Classic Laddie

Samozřejmě nemůžeme ani zapomenout na ostrov z nejslavnějších a symbol kouřových whisky ostrov Islay. Zde jsme pro vás ale vybrali whisky nekouřovou. Je to proto, že tento klasický mladík z palírny Bruichladdich mě totiž v nedávné recenzi velice mile překvapil.

Whisky je bez udání věku a zrála v celé řadě sudů, kde však převládali sudy po bourbonu a červeném víně. Lahvovaná je s obsahem alkoholu 50 % a více informací o ní najdete v naší recenzi.

Cena:
od 999,- (vyhledáno přes SkvelaWhisky.cz)


GlenAllachie 8 Year Old

GlenAllachie 8 Year Old

Nyní už se z ostrovů vydáme na skotskou „pevninu“ do Speyside, kde jsme do našeho výběru zařadili jednu z letošních novinek z palírny GlenAllachie. 8letá whisky, která se v dubnu letošního roku zařadila do základní řady palírny, mi doma vydržela otevřená rekordně krátkou dobu, což svědčí o tom, že je to celkem pitelná záležitost.

Zrála v kombinaci sudů po sherry Oloroso, Pedro Ximénez, nových sudech a sudech po červeném víně. Více se o whisky dozvíte v naší recenzi.

Cena:
od 993,- (vyhledáno přes SkvelaWhisky.cz)


Craigellachie 13 Year Old

Craigellachie 13 Year Old

Z oblasti Speyside je i náš další tip. Již od svého založení byla produkce palírny Craigellachie určená pro míchané whisky. I z toho důvodu tak palírna svou první plnohodnotnou základní řadu představila až v roce 2014. Jako jedna z mála skotských palíren používá při výrobě tradiční worm tube, kudy procházejí páry z destilačních kotlů. Vzniká tak těžší new make, ve kterém můžete cítit sirné tóny.

Pro 13leté plnění byly použity sudy po bourbonu a po sherry a mne rychle získala svou komplexní vůní a neméně zajímavou chutí. Více zjistíte v naší recenzi.

Cena:
od 999,- (vyhledáno přes SkvelaWhisky.cz)


Redbreast 12 Year Old

Redbreast 12 Year Old

Nyní se přesuneme do Irska a k single pot still whiskey, která v posledních letech zažívá opravdu nevídaný rozmach. Pro výrobu této whiskey se používá směs sladovaného (min. 30%) a nesladovaného ječmene (min. 30%). Jedním z nejoblíbenějších zástupců této whiskey je pak značka Redbreast z palírny Midleton.

Whiskey je třikrát destilovaná a zrála v kombinaci sudů po bourbonu a po sherry. Z whiskey ucítíte tóny koření, oříšků a zázvoru.

Cena:
od 999,- (vyhledáno přes SkvelaWhisky.cz)


Tullamore Dew 14 Year Old

Tullamore Dew 14 Year Old

Kdo by u nás neznal irskou tulamorku, stálici barů, v jejíž spotřebě se Češi dlouhodobě drží ve světové špičce. Tullamore D.E.W. však není jen to klasické plnění bez udání věku, které jste už jistě někde ochutnali. My z produkce Tullamore D.E.W. vybrali 14letou, třikrát destilovanou, single malt whiskey.

Tato whiskey zrála v kombinaci sudů po bourbonu, sherry Oloroso, portském a Madeiře. Nalahvovaná je s obsahem alkoholu 41,3 % a nabídne vám tóny jablek, citrusů a tropického ovoce.

Cena:
od 937,- (vyhledáno přes SkvelaWhisky.cz)


Svach’s Old Well Whisky Pineau des Charentes

Svach's Old Well Whisky Pineau des Charentes

Náš výběr by nebyl kompletní bez zástupce českých producentů whisky. Rozhodli jsme se tedy zalovit ve vodách základní nabídky palírny Svach. Tady jsme však narazili na problém, kterou Old Well Whisky vybrat. Po dlouhém váhání jsem zvolil plnění Pineau des Charentes.

Tato whisky zrála v sudech po bourbonu a po sladkém červeném víně Pineau Des Charentes. Troufám si však tvrdit, že pokud z palírny Svach vyberete jinou whisky, nešlápnete vedle.

Cena:
od 929,- (vyhledáno přes SkvelaWhisky.cz)


Four Roses Small Batch

Four Roses Small Batch

Doporučit dvě láhve americké whiskey by se na první pohled mohlo zdát zapeklitým úkolem. Když mi však Honza tento úkol zadal, v podstatě hned mi na mysl přišly dvě značky, obě z Kentucky.První značkou je má srdcovka, Four Roses. Tak jako jsem doporučoval její základní láhev v článku whiskey do 500 Kč, musím doporučit tuto značku i tentokrát. Konkrétně její plnění Four Roses Small Batch a Four Roses Single Barrel.

Obě láhve se vejdou pohodlně do požadované ceny, zároveň vám přece jen poskytnou trošičku jiný zážitek na nose i v ústech (což si můžete připomenout i v naší recenzi). Sám bych byl zvědavý, která z těchto krásek by vám byla více po chuti.

Cena:
od 718,- (vyhledáno přes SkvelaWhisky.cz)


Wild Turkey Rare Breed

Wild Turkey Rare Breed

Druhou značkou, jež musí přijít na řadu, je Wild Turkey. Krocan, Turek, jak kdo chce, plnění Rare Breed je prostě naprostá špička a to nejen pokud jde o procenta alkoholu. Ve všech směrech vrstevnaté pití, které vám ukáže, že i Amerika umí být silnou a plnou whiskey, která stojí za více než jen jednu pozornost. I tuto láhev už máme zrecenzovanou, tak se na ni můžete naladit.

A abych nezapomněl, přihazuji ještě jeden tip z kategorie žitné whiskey. Tím je Rittenhouse Rye, čtyřletá žitná produkovaná společností Heaven Hill s označením bottled in bond. Krásných 50% alkoholu a přívětivá cena kolem 800 Kč. Výborný vstup do světa žita.

Cena:
od 789,- (vyhledáno přes SkvelaWhisky.cz)

A máte to za sebou náš výběr 10 zajímavých whisky s cenovkou kolem 1 000,-. Inspiraci jsme sbíral ve facebookové skupině Whisky CZ/SK, kde padala spousta dalších výborných whisky, které se však do našeho výběru již nevešly. Šlo například o whisky GoldCock Peated, Jameson Black Barrel, Chivas Regal Extra 13yo, Tomatin 12yo, Loch Lomond 12yo, Deanston 12yo či Monkey Shoulder.

Chybí vám něco v našem výběru? Nebo naopak máte pocit, že tam nějaká whisky nemá co dělat? Podělte se s námi v komentářích.


Čtěte také:

Odběr novinek:

Loading

Subscribe
Upozornit na

38 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
J. Dvořák
1 rok před

Za mě by stálo zato rozdělit ten přehled na Skotsko, Irsko a USA samostatně, protože se tak trochu srovnává těžko srovnatelné – jak charakterem samotného pití, tak i cenovou hladinou, ve které se pohybujeme.
Pokud jde o CZ, tak Old Well určitě ne. Především cena do 1.000 Kč při lahvování 0,5 litru je dost zavádějící a oproti ostatním zcela nefér.
A pokud jde o samotné lahve, tak určitě podepisuju Talisker 10y, Craigellachie 13y, Bruichladdich a asi i Redbreast 12y. Přidal bych Cragganmore 12y, Speyburn 10y v lahvování pro travel retail (46 %), Dalwhinnie 15y, lehkou Knockando 12y, vynikající Glen Garioch 12y, GlenDronach 12y, Aberfeldy 12y, Old Pulteney 12y, Edradour 10y, GlenRothes 12y, něco od Tomatin (12y, 15y), Glengoyne 12y, Compass Box Spice Tree, cokoliv od Douglas Laing, co se vejde do stanovené hranice 1.000 Kč (Rock Island, Timorous Beastie, Big Peat…), Glenorangie 10y a klidně i Glenfarclas 12y, která je při té ceně vlastně docela fajn pití.
A ještě ne moc dávno se do 1.000 Kč dal sehnat Ardbeg 10y, Kilkerran 12y, Kilchoman Machir Bay, GlenAllachie 12y …. ale doba holt pokročila.

J. Dvořák
1 rok před

V tom případě nelze nezmínit Bruichladdich Islay Barley 2011 v lahvi 0,2 L za 491,- 🙂

Robert
1 rok před
Reply to  J. Dvořák

Plně souhlasím s prvními dvěma odstavci Vašeho příspěvku. Debata o různých objemech dovedena ad absurdum – i na zdejších e-shopech se prodávají miniaturky mnoha slavných značek. Mohl bych tedy dát do žebříčku i tyto miniaturky a argumentovat, že stojí pod tisíc Kč a je to dobré pití? 🙂 A Old Well? Dostal jsem lahev Aged in Laphroaig Barrel 42,4% a to je břečka, která není srovnatelná ani s blendy za tři stovky. Recenze u nethara osvědčují, že si to nemyslím ani zdaleka sám. K Vašemu výběru mne překvapily (z těch, co jsem již ochutnal) Old Pulteney 12 yo a Edradour 10 yo. Zvlášť Edradour s hořkým závěrem pro mne byla velkým zklamáním. O to víc, že mně moc chutnal Ballechin 10yo z téže palírny…Jako tip beru Speyburn, který jsem ochutnal ve verzi 40% a taky jsem nebyl nadšený. Překvapuje mne absence Glenlivet 12 i 15 yo, Highland Park 10a 12 yo a Laphroaig 10 yo. Ale proti gustu žádný dišputát, je zcela v pořádku, že každému i v téhle kategorii chutná něco jiného. Ovšem chválení veškeré produkce Švachovky v pořádku bohužel fakt není. Ale to samozřejmě není na Vás…

J. Dvořák
1 rok před
Reply to  Robert

Highland Park jsem trestuhodně zapomněl, takže ano, ta do toho doporučení přijde určitě rovněž. Glenlivetku mám ochutnanou od 12y first fill, přes 15y až po 18y a na mě je taková moc hezká, učeasná a docela nezábavná. Laphroaig mám raději ve variantě QC nebo PX Cask, ale to už je cenově výš …. 10y je fajn, ale po dopití první lahve si druhou asi nekoupím.
Pokud jde o Old Pulteney 12y, ta whisky mě začala bavit až tak v druhé půlce lahve, do té doby mi přišla taková nijaká, obyčejná … ale je toho v ní víc, než jak vypadá na startu. Edradour chápu, mě to tam nevadilo a Balechin 10y mám zatím doma neotevřený, těším se na něj.
A ano, Old Well má před sebou zatím dlouhou cestu. Ochutnal jsem asi všechno (nebo skoro všechno) ze základní řady a být to v lahvi 0,7 l tak za pět stovek, asi bych tak dvě nebo tři unesl (určitě bohemian virgin oak). Ale takhle určitě ne, to zavání tím, že si někdo z někoho dělá srandu.

Robert
1 rok před
Reply to  J. Dvořák

Hmm, že bych tu Old Pulteney vyhrabal někde zezadu skříně, kde mám otevřené lahve a dal jí ještě druhou šanci? Edradouru určitě ne. Pokud máte rád rašelinu, Ballechin Vás nezklame. Nezpochybňuji, že OP 12 i Edradour 10 jsou dobré whisky, jen pro někoho jiného 🙂 Hodnocení Glenlivetu rozumím, taky mám někdy chuť na něco trochu drsnějšího. 18 yo čeká zatím nerozbalená…S Laphroaigem to vidím stejně, QC je lepší, PX jsem ještě neochutnal, možná bude dříve Lore. Chystám se na srovnání Mortlachů 12, 14 a 16 yo. Sehnal jsem i tu 16 yo za méně, než na kolik by přišlo stejné množství Švachovky. To je prostě legrace, vážně se o tom mluvit nedá……

Lukáš Andrlík
1 rok před

J.Dvořák + Robert – chlapi, vy nám dáváte! 😉 Pokud máte zájem, rád bych Vám na podněty a poznámky odpověděl, jen nechci zbytečně zaplňovat tuto diskuzi. Je to asi i na více vět. Buď mi napište na mail, co jsem uvedl, nebo sem napište váš mail a já se vám ozvu. Je to vše trošku jinak, než tady píšete. Samozřejmě vám nic nevnucuji a rozumím, že vám naše whisky nechutná..Pokud budete mít cestu na jih, rád vás v destilérce přivítám a vše ukážu. Díky. Lukáš

J. Dvořák
1 rok před

Já jsem nikde nepsal, že mi nechutná. Jen jsem psal, že svou kvalitou a mládím nestojí za tu cenu, za kterou se prodává. A vlastně úplně na začátku jsem psal to, že v tomto přehledu je umístěna dost nefér vůči ostatním, protože do ceny 1.000 Kč se vejde jen svým lahvováním 0,5 l, jinak v přepočtu je samozřejmě za 1.400 Kč.
Tak trochu rozumím tomu, že Honza jakožto autor tohoto blogu Vás má docela rád a o Vaší whisky píše dost (což je samozřejmě úplně v pořádku), ale osobně si myslím, že nic se nesmí přehánět. Snad nikoho neurazím, když napíšu, že asi jediná CZ whisky do tohoto přehledu patří Gold Cock 10y, případně jejich obliná 12y. Byť plně respektuju, že chutě máme každý lehce jinde.
Jinak pro úplnou jistotu – já proti Vaší whisky nic nemám, osobně Vás společně s Jurou Omelkou považuju za dvě (možná) naděje na domácí scéně a jak jsem psal, ze základní řady jsem ochutnal skoro všechno. Jen si myslím, že nastavená cenová politika je zcela mimo realitu.
A Váš pohled mě samozřejmě zajímá, takže mail je tady: jirka_dvorak2@centrum.cz

Robert
1 rok před
Reply to  J. Dvořák

Gold Cock 10yo do tohoto přehledu patří, pokud už bych chtěl za každou cenu doporučit nějakou českou v ceně do tisíce Kč za 0,7 litru. Jinak bych ani ji nedal mezi třeba 30 nejlepších v tomto cenovém limitu, Sorry, ale fakt ne. A to mám trochu přehled jen ve Skotsku, USA a Irsko znám zatím jen z „rychlíku“. Ale i tam bych ze svých více než skromných zkušeností našel whiskey, které Gold Cocku 10yo ujíždí v téhle kategorii o parník, třeba Gentleman Jack.

Robert
1 rok před

K příspěvku pana Dvořáka nemám skoro co dodat. Nechutná mně Old Pulteney 12 yo a Edradour 10yo (z panem Dvořákem zmiňovaných). Přesto je považuji za kvalitní whisky za vcelku přiměřenou cenu. Vaše whisky mně (a zdaleka ne jen mně) nechutná (prakticky prázdná chuť, navíc tu prázdnotu přetlouká líh, brr), ale považuji ji navíc za absurdně předraženou.. Jak jsem psal, sehnal jsem teď v přepočtu stejný objem Mortlach 16 yo levněji. To je absurdní. Svými příspěvky říkám, že mnou zmiňované plnění Vaší whisky je předražený patok, nehodnotím kvalitu produkce vcelku, i když ji považuji celkově za předraženou. Nechápu, co by na tom mohla změnit moje návštěva Vaší palírny. Myslíte, že když se mi tam bude líbit a personál bude vstřícný, budu potom jako Honza všude chválit veškerou Vaší produkci? Obávám se, že takhle to u mne nefunguje..Jestli někdy pojedu okolo (jsem od Plzně), rád se zastavím, ale abych se za něčím takovým cíleně rozjel, to opravdu ne. Zlepšete kvalitu a poměr cena/výkon a potom o tom možná začnu uvažovat.

Robert
1 rok před

Kam jinam byste chtěl psát, proboha? Tady jste na whisky fóru, kam chodí fanoušci whisky, které zajímá vše okolo whisky. Sem se to hodí víc, než kamkoliv jinam. Pokud i přesto máte pocit, že mně máte co sdělit soukromě, pište na robmerkun@seznam.cz. Ale tady se určitě všichni těší na vysvětlení, jak je „vše jinak“.

Lukáš Andrlík
1 rok před

J.Dvořák a Robert: nejprve tedy k ceně. Čím menší palírna a čím menší produkce, tím vyšší náklady a ceny surovin. U nás výroba new make stojí zhruba 10x tolik, co u velkých palíren ve Skotsku. A to jen co se surovin týče. Je rozdíl, zda nakupujete 10 tun sladu za rok, nebo 10 tun za den. To samé kvasnice. Přesuneme se k výrobě. Sladina se vaří v 500 litrové varně, kde jedno vaření, které trvá cca 5 hodin spolkne 125 kg sladu. Z toho plyne, kolik takové uvaření a zakvašení sladiny stojí. Následuje destilace, kde je kotlík o objemu 300 litrů. Když pálíme new make, většinou jedeme non stop a destiluje si i přec noc. Je to velice energeticky i lidsky náročné, v takto malém množství. To si jistě dokážete představit. Následuje nákup sudů. Opět je rozdíl, jestli koupíte 20 bourbonových sudů ročně, nebo 20 tisíc. Nás vyjde tento sud na nějakých 6500,-. Když pak chceme nějaký pěkný finiš, sud po Sherry, nebo Portu vychází na 15 – 20 tisíc. Samotnou kapitolou jsou obaly. Nechali jsme si udělat vlastní formu na láhve – to jsou statisíce. Samotná láhev vychází na 50,-. Etikety a krabice vychází na 100,-. Připočtěte si DPH a spotřební daň, která je 322,5,- z litru absolutního alkoholu. Veškeré láhve jsou ručně stáčené i etiketované. Pokud by měla láhev o objemu 700ml 500,-, nedávalo by vůbec smysl cokoliv vyrábět. Plně chápu a jsem si i vědom, že konkurovat zavedeným skotským značkám je nereálné. Lze to tedy brát jako jistý patriotismus, být u toho, jak palírna začíná, podpořit ji v začátcích. A vím že se budete divit, ale jsou i tací blázni, kterým naše whisky vyloženě chutná. Nějak jsme začínali a dopustili se jistě chyb, o kterých víme. Viz první batch Laphroaig 42,4%, víme, že to se nepovedlo. Ale nebudu přece soudit celou produkci, po této špatné zkušenosti. Je přece dost jiných lahví, kde jsme dokázali, že whisky vyrobit umíme. Ano, chce to čas, učíme se za pochodu, nemáme staleté zkušenosti. Nevím, kdy jste od nás něco pili v poslední době…Ale nová verze staření Sherry P.X. 46,3% je velmi povedené, dokazuje to i fakt, že jsme s ní v říjnu vyhráli 1 místo na soutěži Pálenka fest, kde byla velmi renomovaná porota. Finiš v sudu Pineau des Charentes byla 3. Tato whisky je i velice dobře hodnocená ve Whisky Bible. Za mě se povedli i limitované edice – Drunk cats on the road, Drunk cats are already home, Me and whisky gang… Nevím zda jste zkusili edici Silver Rose – finiš po Ryzlinku Rýnském z vinařství Sonberk, můj velký favorit. Stáčíme i řadu privátních sudů, nevím, kdyby to byla taková hrůza, asi by si Václav Rout nenechal od nás nalahvovat plnění na jím pořádané Skotské hry na Sychrově. Na Old Well whisky můžete narazit v celé řadě specializovaných barů, které se zaměřují na whisky. Vše je vývoj a určitě se kvalita produkce zvedá, nikoliv naopak.

To jen k vysvětlení, nechtěl jsem to tady takto dlouze vypisovat, myslel jsem, že do mailu to bude lepší…

Co se návštěvy palírny týče, nemám zapotřebí někoho, kdo je již předem skálopevně přesvědčen o negativní produkci nutit a přemlouvat. Ono jde spíš o to, že je čas si popovídat, vyzkoušet různá plnění ze sudů, zkusit něco jiného. Každoročně pořádáme whisky setkání, kde se sjíždějí whiskaři z celé ČR.

Robert: Vaše vyjadřování mě bohužel vyvádí z domnění, že komunita whisky pijáků je gentlemanské prostředí. Vůbec vám neberu, že považujete vy naši whisky a jak píšete spousta dalších, za patok. Naštěstí je většina opačného názoru a vypovídá o tom stav, že Old well whisky je častěji vyprodaná, než aby ležela v zásobě ve skladu na polici. Víc se k vám a vaším poznámkám nebudu vyjadřovat, přijde mi to zbytečné…

Lukáš

Robert
1 rok před

No páni, tak od ad rem jsme se dostali až k ad hominem. Pokud jsem o něčem, co se podle Vašeho vlastního vyjádření „nepovedlo“, napsal méně diplomaticky, že je to břečka, tak prostě nejsem gentleman. On si,pane Andrlíku, každý, kdo pozorně přečte celou diskuzi, udělá obrázek, jestli skutečně odsuzuji kvalitu celé Vaší produkce, jak píšete, nebo je to trochu jinak. Co se týče poměru cena/výkon, tak píšete skutečně působivě, ale nejen já vím, jaká je roční produkce třeba opakovaně zmiňovaného Edradouru. Na závěr snad jenom otázku – jak byste nazval, pane Andrlíku, osoby ve vedení palírny, které pustí do prodeje za cenu cca 1000 Kč za půllitrovou lahev, něco, co se „nepovedlo“? Jestli já „nejsem gentleman“, co jste potom Vy?

Lukáš Andrlík
1 rok před
Reply to  Robert

Pracuji ještě v kuchyni, vařím cca 18 let. Působil jsem v Irsku, pokračoval v Anglii a Skotsku. Posledních 8 let na Svachovce. Když se ohlédnu za tím, co jsem vařil, když jsem začínal, kroutím nad tím hlavou. Problém je v tom, že když jsem začínal, myslel jsem si, že je to super a byl jsem z toho ve své naivitě nadšen. Podobně to bylo i s tou whisky. Byly 2 verze, 42,4% a 46,3%. Co půjde na trh jsme vybírali s majitelem. On v té době byl newhiskař a verze 42,4% mu chutnala. Argumentoval tím, že ne každý bude chtít pít silnější verzi 46,3%. Mělo to svou ligiku, té doby, kdy jsme začínali. Až s odstupem času jsme se utvrdili v tom, že to nebyl dobrý nápad. Přiznávám. Kdo nic nedělá, nic nezkazí. Čeká nás ješfě dlouhá cesta, důležité ale je se z chyb poučit.

Robert
1 rok před

Já mám zásadní pochybnosti, jestli u Vás nějaké poučení z téhle debaty lze při sebevětším úsilí shledat. Ta mnou zmiňovaná lahev byla zakoupená mým kamarádem, který má oproti mně asi třetinový plat. Zhruba stejně na tom byli i další členové společnosti, kteří tehdy společně se mnou ten nepodarek ochutnali. a vynesli nad ním stejný ortel jako já. NIKDO Z NICH SI UŽ ŽÁDNOU VAŠÍ WHISKY NEKOUPÍ, protože si prostě nemůže dovolit nepočítat. Já si to sice dovolit aspoň zatím mohu, ale k Vaší smůle se na to dívám podobně jako pan Dvořák. V době, která se na nás řítí, bude lidí, kteří nebudou nuceni počítat a budou si moci dovolit „patriotismus“, ubývat rychleji, než si dokážeme představit. Jestli nedokážete v blízké době buď výrazně zvednout kvalitu produkce, nebo stejně výrazně stlačit výrobní náklady (a samozřejmě bezvýjimečně nedávat na trh to, co se „nepodaří“), je do tří let po vaší palírně. Prostě ekonomicky nepřežijete, protože za ty peníze nebude už mít dost zákazníků ochotných kupovat, co si ve srovnatelné, ale navíc zaručené kvalitě, koupí bez problémů a podstatně levněji jinde. A když tu na někoho budete prskat, že není gentleman, pokud Vám napíše pravdu, jakkoliv nepříjemnou, na tom nic nezmění.

Jára K.
1 rok před
Reply to  Robert

Ano, rozhodně jsem se teď ujistil z této diskuze a hlavně od p. Roberta, že ani whisky komunita se nevyhla hulvátům a samozvaným znalcům.

Robert
1 rok před
Reply to  Jára K.

Hmm a něco k věci byste neměl? Jinak mně uniká smysl vašeho příspěvku. Ten, na který reagoval už pan Dvořák byl zcela mimo mísu. Ale v pohodě, nebudu se ptát, kde jsem napsal co hulvátského, případně ve kterém příspěvku jsem se pasoval na „samozvaného znalce“. Dochází vám vůbec, že když tady napíšete stejně jako já svůj názor (jakkoliv ten váš není ničím vyargumentovaný), vlastně se taky pasujete vaší optikou na „samozvaného znalce“? A to už vůbec nemluvím o tom, že váš příspěvek, na který reaguji, neobsahuje kromě urážky mojí osoby vůbec nic. Fakt nemáte na víc?

J. Dvořák
1 rok před

Děkuju za vysvětlení, kterému na jednu stranu rozumím, na druhou stranu jakožto zákazníkovi je mi to vlastně úplně jedno. Možná je chyba u mě, ale tímto typem patriotismu netrpím a nejspíš zcela sobecky volím tak, aby mi to chutnalo a odpovídalo to požadované ceně.
K Vašemu dotazu – v poslední době jsem pil druhé plnění bohemian virgin oak (50,5 %), druhé plnění ze sudu po Laphroiagu, finiše po Pineau des Charentes a Porto, první plnění bohemian virgin oak a finiš po sherry (46,3 %) a i přes nějaké sympatie jsem ani u jednoho vzorku / lahve neměl pocit, že kvalita odpovídá ceně. Což je vlastně problém, o kterém píšu pořád dokola – nemyslím si, že by ta whisky byla špatná, jen neodpovídá své cenovce. A jestli jsou za tím takové náklady? Po pravdě jakožto zákazníka mě to nezajímá a nevidím důvod na to nahlížet z nějakého vyššího morálního principu jakéhosi patriotismu.
Každopádně Vám ale přeju, ať si Vaše whisky úspěšně hledá své fanoušky. O mě jako jedince tu přece vůbec nejde.

Lukáš Andrlík
1 rok před
Reply to  J. Dvořák

Já Vaší argumentaci plně rozumím. Pokud na celou věc nahlížíte pouze okem – poměr cena/výkon tak skutečně konkurovat nemůžeme, pokud koupíte Talisker 10yo na akci za 900,- 700ml. I tak díky za reakci a třeba někdy naviděnou u skleničky whisky.

Jára K.
1 rok před

Já bych rád věděl,jestli p. Dvořák rozebírá proč stojí více si nechat třeba ušít sako v Čechách než ho koupit v obchodě v Anglii, nebo proč stojí více dort na zakázku,než koupený v obchodě. A takhle bych to mohl pokračovat do nekonečna. Proč se musí rozebírat cena. Cena je prostě jednou daná a každý ať si dělá svoji cenutvorbu. Myslím,že článek byl dobře zpracován a pomůže spoustě lidem v tom,že za tisícovku se dá koupit dost zajimavostí a ne jen zajít do Makra pro Glenfiddich v akci 1+1.

J. Dvořák
1 rok před
Reply to  Jára K.

Odpověď je naprosto jednoduchá – jde o kvalitu. Když si nechám ušít sako na zakázku, předpokládám, že bude kvalitnější nebo třeba jen pohodlnější nebo módnější než z obchodního domu Tesco. Když si koupím pivo z řemeslného pivovaru (Matuška, Clock, Kocour…), připlatím si, ale pochutnám si násobně víc, než když si koupím Starobrno (Gamrinus, Staropramen…) v marketu. A přesně tohle v případě whisky Svachovka neplatí.
Celý ten příběh popsaný výše panem Andrlíkem se dá parafrázovat nějak tak, že někdo vyrábí auto v garáži, součástky kupuje v malém a tedy dráž, celé to dá mnohem víc práce, času a lidského úsilí, ale výsledné auto je pomalejší, horší, méně komfortní a výkonově slabší než sériová výroba v Mladé Boleslavi. A vy se mě ptáte, proč to řeším? Proč bych si neměl koupit oktávku ze Škodovky namísto horšího auta od někoho z garáže, které stojí víc, ale je horší než to sériové? Trochu zábavné, nemyslíte… Od řemeslného zpracování očekávám kvalitu a nikoliv pohádky … nic víc v tom není.
Po pravdě nemám problém utratit peníze za whisky, dokonce násobně více, než co tady řešíme. Celá diskuze začala pouze tím, že do toho výběru byla zařazena láhev, která dle mého názoru (a nemám patent na správné názory) tam být neměla. Která tam je třeba jenom proto, že Honza jakožto autor toho článku Svachovce fandí. Fajn, proč ne, je to jeho pohled na věc. Můj názor je ale jiný, jen jsem ho napsal a snažil se slušně zdůvodnit, což si myslím, že je ve svobodné společnosti legitimní věc. Akce Glenfiddich 1+1 v Makru s tím nemá co dělat (mimochodem i ta obyčejná Glenfiddich 12y je lepší než cokoliv od Svachovky).

Petr (PoznejWhisky)
1 rok před

Prosím, zkusme se na vše podívat střízlivěji (záměrně nepíši smířlivěji).

1) Pokud jde o výběr jednotlivých lahví, v článku jich je deset a to zcela pochopitelně některé, které by se do takového výběru mohly dostat, opomene. Neznamená to, že ty nezmíněné jsou horší, ale zkrátka a dobře, výběr byl někým proveden (hlavně Honzou, v maličké míře mnou), takže je stejně tak pochopitelné, že pokud jsme z toho nechtěli telefonní seznam všeho, co se pod tisíc korun najde a stojí to za to (a to jsme tedy skutečně nechtěli), nebudou tam všechny (i vámi) zmiňované láhve. Máme zkrátka určité preference.

2) Pokud jde o Svachovku, ke které se stočila diskuze.
Ať si každý sám pro sebe řekne (ať už na základě zkušeností nebo dojmů), zda stojí konkrétní palírna (ne jen Svachovka) a její produkce za pozornost nebo nikoliv. Nesmí se ale zapomínat, že stejně jako je svoboda ve smyslu říct svůj kritický či negativní názor k čemukoliv, je také svoboda ve smyslu věci chválit a stát za nimi.
Asi nemusíme tajit, že fanoušky českých palíren obecně s Honzou jsme, zároveň ale dovedeme být ke konkrétním krokům nebo vydáním kritičtí. Tak, jako Honzovi může být relativně blízká Svachovka (a pánové, opravdu nemám od Honzy, co ho znám, informaci, že by Svachovku nekriticky miloval), mně je zase Jura Omelka a palírna Tosh. Neznamená to ale, že máme klapky na očích. Prostě se ke všemu přistupuje individuálně, zároveň však v kontextu palírny a její výroby. Je zcela na každém z nás zda z patriotismu, z fanouškovského hlediska či prostě proto, že nám je daná palírna sympatická, budeme její whisky kupovat či ne. Kdo jsme my nebo vy, abychom univerzálně vynášeli soudy nad něčím, co je, a na to, prosím, pamatujme, subjektivní věcí? Láhev 0,5l za tisíc korun někdo kupuje. V pořádku. Láhev 0,5l za tisíc korun někdo nekupuje. V pořádku. Tečka.

Optikou toho, co bylo v diskuzi napsáno, mám tedy zmačkat a shodit svůj výběr zmíněných whiskey z USA?
Protože na Four Roses jsem začínal, je to srdcovka a díky nedávnému dárku od kluků z olomouckého Black Stuffu bych ji snad kdykoliv zarputile bránil. A s krocanem se zase bezvadně pracuje i za barem a s brand ambassadorem jsme v relativně úzkém kontaktu. Takže jen kvůli tomu jsou ve výběru? Nikoliv. Je to zkrátka proto, že v mých očích jsou to takové whiskey z USA, které v ceně pod tisíc nabízí už opravdu hodně a jsou povinností pro každého, kdo se chce v rámci whiskey z USA posouvat kupředu. Pokud někdo tento názor nesdílí, je to v úplném pořádku.

Generalizování bych do whisky světa vůbec netahal a je to jedna z věcí, která mi na celé komunitě vadí asi nejvíc. Bez přehánění, nenávidím to. Společnost je toho totiž plná a vždy doufám, že whisky komunita je schopná fungovat jinak. Doporučit, říct/napsat svůj názor, zároveň však neodsuzovat jen proto, že někdo něco cítí jinak.
Každý má právo na názor, ale v momentě, kdy kdokoliv projeví názor jiný, je pomalu z komunity vyobcován. Proč? Každý ať pije, co mu chutná nebo po čem touží. Jsou to peníze každého z nás.
A to se nebavíme o tom, na co tento článek navazoval či na koho směřuje. Zkusme se nad tento článek povznést, ponechat si trošku nadhledu a přistoupit zkrátka na to, že ten výběr byl někým proveden, ten někdo si za ním stojí (což stojíme), že vybrané láhve zkrátka nemusí souznít s tím, co by vybral někdo jiný, a že tyto typy článků se vždy, ano, opravdu vždy, netrefí do gusta každému.
Názor projevte, jsme jen rádi (škoda, že největší diskuze se strhnou vždy při takových článcích, které logicky neuspokojí všechny, a ne třeba při recenzích).
Přesvědčování o „svojí“ pravdě ale nechme do jiných společenských témat…

Robert
1 rok před

Nezlobte se na na mě, ale ignorováním reality tuhle debatu fakt správným směrem neposunete. Honza mimo jiné napsal, že výběrem JAKÉHOKOLIV plnění od Švachovky nesáhne kupující vedle. Načež mně okamžitě připomněl můj zážitek z tohoto léta s plněním, které třena na netharovi jiné než negativní recenze nemá a pan Andrlík ho nakonec sám označil za „nepovedené“. Mně i panu Dvořákovi vadily shodně dvě věci: 1. poměr cena/kvalita celé produkce Švachovky a 2. výběr lahve, do výběru, která svou cenou v přepočtu na objem prostě nesplňovala kritéria. Pokud to ostatním čtenářům nevadí, well, ale snad mohu mít svůj názor bez toho, aby mě kdokoliv osobně napadal, co říkáte?

Lukáš Andrlík
1 rok před
Reply to  Robert

Tuto lahev už nelze koupit, již se delší dobu nevyrábí. To samé s plněním Sherry PX 42,4%. Nejslabší voltáž co vyrábíme je 46,3%. To musel kolega zakoupit někde nějakou zapomenutou láhev…Ještě když jsme u toho finiše Laphroaig – QC, co je teď na trhu, kvalita se oproti púvodní verzi zlepšila o parník. Chcete poslat vzorek?

Robert
1 rok před

Proč ne. E-mail máte a pokud to bude chutnat, napíšu to sem.

Petr (PoznejWhisky)
1 rok před
Reply to  Robert

Dovolím si zareagovat ještě jednou (a naposledy, protože se tu již řeší zcela něco jiného a ne podstata věci).

Realitu tu nikdo neignoruje (jak zmiňujete), pouze se snad zbytečně vysvětluje něco, co další a další nová vysvětlení už nepotřebuje.
Mimochodem tím ve vší slušnosti psaným elaborátem, kterým jsem na celou diskuzi reagoval (ne jen na Vás), jsem pojmul vše, na co jste tu reagoval mezi jinými i Vy, takže si troufám napsat, že v realitě přítomen jsem a neignoruji ji. Tohle rádoby rýpání do druhých přes virtuální psaní mám opravdu „rád“. Absolutně nechápu tento tón, ale dobře, je to zřejmě Váš styl. Náš ne, tak se, s dovolením, vrátím k podstatě věci.

To, že Honza napsal „Troufám si však tvrdit, že pokud z palírny Svach vyberete jinou whisky, nešlápnete vedle.“, tak na to má asi stejné právo jako vy na to říct, že whisky ze Svachovky (psáno bez háčku nad „S“) je „břečka nebo patok“ (jestli se neshodneme ani na tomhle, nemá to dále opravdu cenu). Prostě je to něčí názor proti názoru někoho jiného. Nic víc. Jestli by jakékoliv plnění 99 lidem ze 100 nechutnalo, ale našel by se jeden jediný člověk, kterému by se zalíbilo a chutnalo, je to špatně? Kdo to objektivně posoudí? Stejně tak pokud jde o poměr cena/výkon. Opět, kdo posoudí, co je ještě dobré a co už ne? I proto je svět whisky prostě úžasný. Každý má právo vybrat si. Ať už jde o palírnu, plnění nebo cenu, do které se chce vejít.

Jediným kritériem článku byla láhev whisky do 1000 Kč (úvodní odstavec je jasný). O objemu na začátku nepadlo ani slovo (to už je Vaše přidané kritérium, na které, opět, sice máte právo, ale tento konkrétní výběr tvořil „někdo jiný“ a ten „někdo jiný“ objem jako jedno z kritérií nezmínil). Možná trošku zbytečně, rejpavě a až absurdně se zde zmiňovaly miniatury, které jsme do tohoto výběru opravdu neměli v plánu zahrnout. K tomu se ani dále snad nemá cenu vyjadřovat.

V neposlední řadě si dovolím ještě zmínit to, že ani Honza, ani já jsme zde nikoho osobně nenapadali. Od nás přišla pouze reakce na dovysvětlení (které mi ale v něčem tak jasném a ve své podstatě strohém, jako je zrovna tento článek, přijde až zbytečné).
Ano, nelíbí se mi, kam se tato diskuze zrovna pod takovým článkem stočila, na druhou stranu, možná by teď bylo vhodné se opravdu už na vše podívat s nadhledem a zkusit si tu diskuzi přečíst nyní od začátku a znovu.

Každopádně děkuji za jedno z nejplodnějších vláken. Kéž se tohle bude opakovat i u jiných článků či recenzí, ale v trošku jiném duchu a tónu.

Přeji úspěšný začátek nového týdne všem!

Filip
1 rok před
Reply to  Robert

Kde tě kdo napadá? Klaune.

Martin2
1 rok před

Petře, super, chtěl jsem zmínit něco v podobném stylu – takže už netřeba. Snad jen pro některé, opakujte si že vaše čichové a chuťové vjemy jsou fakt jen vaše a jen pro vás takže takové výroky jako že mi něco nechutná tak je špatné (v tomto momentě už generalizovat) je fakt nonsense – formulujte to příště jinak.

Já bych to tu ale využil (snad si to ještě přečte) s dotazem na Lukáše. Mě Pineau a ta silnější Sherry chutná, koupil jsem si miniatury první a druhé várky a pak i celé láhve.
Mám ale jinej problém s těma půllitrovkama a nyní ten dotaz: když je 0,5 za 1000 klidně bych dal 1500 za 0,7 – máte v plánu 0,7? (např. až budou vyjetý ty formy na 0,5 a spotřebovanej sklad toho skla).

Robert
1 rok před
Reply to  Martin2

A ráčil jste si povšimnout, že pokud jde o ono inkriminované plnění, uznal i pan Andrlík, že je „nepovedené“? Nechutnalo nikomu z naší stolní společnosti a opakuji, že jiné než negativní recenze na netharovi nemělo. Pokud vzhledem k výše uvedenému označím něco takového, za co dal jeden z nás 1000 Kč za půl litru za břečku nebo patok, nemyslím, že jsem se nevhodně vyjádřil. Vám se zdá normální, že Švachovka normálně nalahvuje a prodává za takové prachy něco, co sama považuje za „nepovedené“? Jestli ano, proč ne, váš názor. Já to ovšem považuji za nehoráznost a podvod na zákazníkovi a klidně to napíšu.

Lukáš Andrlík
1 rok před
Reply to  Robert

Vždyť jsem Vám výše vysvětloval, že jsme to v začátcích považovali za fajn whisky – silná rašelina, to se nám líbilo. Silnější verze daleko lepší, než ta 42,4%. Postupem času nám došlo, že jsme byli trochu poblouznění, nic víc v tom není třeba hledat. Prostě jsme začínali a teď s odstupem času, bychom udělali spoustu věcí jinak. Mrzí mě, že to vnímate tak, jak píšete…

Robert
1 rok před

No budiž, nechme toho. a stejně jako pan Dvořák musím napsat, že pokud si vaše produkce najde zákazníka, já proti tomu nic nemám. Ať si každý koupí co chce a za kolik chce. a až jednou objevím českou whisky, která mně bude chutnat a bude za přiměřenou cenu, rád to sem napíšu. Proti české produkci nic nemám, naopak udělalo by mně radost, pokud by se tu něco povedlo.

Filip
1 rok před
Reply to  Robert

„… že pokud si vaše produkce najde zákazníka, já proti tomu nic nemám…“

To vidím, jak proti tomu nic nemáš, musel jsi to tady zaplevelit opakujícími se plky, jak se proti tobě všichni spikli, šuldo. Už dost.

Filip
1 rok před
Reply to  Robert

Už jsi to napsal asi 60x, jsi jak stará ohraná deska, skoč už do zdi.

Robert
1 rok před
Reply to  Filip

A k věci by kromě urážek nic nebylo? Já vím, nebylo :-))))

Lukáš Andrlík
1 rok před
Reply to  Martin2

V tuto chvíli to v plánu není, to ale neznamená, že to v budoucnu nezměníme. Zatím máme na skladě dost lahví. Jsem rád, že vám Sherry a Pino chutnají.

Zigi
1 rok před

Jak to tak čtu tak mi přijde, že pokud má někdo jiný než mainstreamový názor tak se mu nasazuje psí hlava.
Já souhlasím s tím, že pokud se budeme bavit o lahvi do 1000kč v nějakym rozumnym objemu tak toho najdeme mnohem víc než jsou všechny Svachovky, Gold Cocky atd. Stejně tak chápu moderátory, kteří český produkci fandí a tak si do článku tu láhev prostě hodí.
Poslední dobou ale čím dál víc přemýšlím zda je veškerý to malování na růžovo český produkce patriotismem či obyčejnym businessem. Fandím každému kdo se tu snaží whisky popularizovat. Od p. Křenka, přes majitele barů, zakladatelů webů až po producenty. Doufám, že se mýlím, ale často mi přijde že lidi, kteří se ve whisky pohybují a mají vliv chválí až do nebe whisky, kterou si později nechají privátně stočit a samozřejmě náležitě zaplatit. Užitek z toho má jak prodejce tak producent. Pytel se s tímhle roztrhl poslední roky a módou ,,investic,, do whisky. Nicméně na aukcích je vidět, že současná krize přispívá k rychlejšímu splasknutí bubliny.
Kdo ví, třeba se brzo dočkáme privátního stáčení Svachovky pro poznejwhisky…. 🙂
Zdůrazňuju, že nemám nic proti Svachovce ani nikomu jinýmu. Jen bych byl rád, kdyby se whisky dělala pro whiskaře a ne pro lidi, kteří nemusí počítat a prostě to koupí, protože to je zrovna in což mi přijde, že se děje a proč by se to za takovou cenu neposlalo do světa, když se to v pohodě prodá.
Sám rád podpořim malovýrobu a připlatim si, ale jak bylo psáno výše očekávám za to taky vyšší kvalitu. Nebo alespoň stejnou kvalitu a zbytek dožene patriotismus a chuť podpořit malovýrobce a pokud tohle někdo otevřeně a kriticky řekne má na to stejný právo jako někdo kdo tuhle produkci bude chválit o 106.
Bohužel, moje první zkušenost se Svachovkou byl právě zmiňovaný 1.batch Laph a hodně dlouho mi trvalo než jsem dostal chuť něco dalšího ochutnat…protože proč dávat nemalý peníze za něco co jsem zkusil a zklamalo. Na druhou stranu jsem rád, že jsem dal šanci, že jsem si s Lukášem na Morávce popovídal a nemůžu říct, že je veškerá produkce Svachovky patok. Mám ji raději než GC, který mi prostě neseděj. Ale rozhodně nemůžu říct, že za ty peníze stojí bohužel (zatím).
No, každej z CZ whisky komunity má svoje svědomí a musí vědět na kolik je objektivní a na kolik jde o obchod. Á propós bych se nedivil kdybychom se v dohledný době dočkali privátního plnění pro nějaký tuzemský bar, klub či festival od Michela Couvreura.
Budiž tohle pro Lukáše i ostatní zpětná vazba. Oni ale určitě dobře vědí, že doba se mění a snadno se může stát, že láhev, která se během chvilky vyprodala za nemalý peníze může brzo ležet, protože se budou stávat ležáky pro spekulanty a zdaleka ne každej whiskař si ji koupí a raději sáhne po jistotě…..
Každopádně ale díky za článek. Doufám, že taková debata pro vás bude motivací pokračovat a ne naopak.

Zigi
1 rok před

Honzo, to ale nebyla konkrétní narážka na kšefty lidí od poznejwhisky. Napsal jsem to se smajlem v nadsázce a narážce na to kolik se toho teď obecně stáčí a prodává a s lahvemi se spekuluje. Že máte sud u Juri jsem nevěděl a fandím vám.
Fakt to nebylo myšlený jako narážka na kohokoliv z vás a na nikoho konkrétního jako poukázání na to co se dnes děje okolo CZ whisky. Já CZ produkci fandím a rád bych aby se dělala pro whiskaře a ne pro spekulanty a vše co jsem napsal bylo obecný poukázání a ne konkrétní narážka a už vubec ne na vás. Tak to myšlený nebylo.