Setkání whiskařů na Svachovce

První červnový víkend se nesl ve znamení setkání whiskařů na Svachovce, v domově Svach’s Old Well Whisky. A protože je Svachovka příjemné místo k bytí (čti pití) a protože šlo o první větší akci po uvolnění proti-koronavirových opatření, já a PoznejWhisky jsme nemohli chybět.

Setkání whiskařů
Na každého čekal na pokoji dárek

Kde se vlastně zrodil nápad uspořádat tuto akci? Bylo to v hlavě Lukáše Andrlíka, destillery mastera palírny Svach, krátce poté co už bylo jasné, že současná pandemie neumožní jarní konání whisky festivalu v Malé Morávce (náhradní termín je 16. – 18. října).

Lukáš se na festival chystal a řekl si, že když už všichni doma nahlásili nepřítomnost, byla by škoda toho nevyužít. Napadlo ho tedy, uspořádat setkání whiskařů na Svachovce. Vláda mu ještě párkrát do plánovaného termínu hodila vidle, ale nakonec jsme se v pátek 5. června mohli doma rozloučit s partnery/dětmi/domácími mazlíčky a vydat se na jih Čech.

Pátek – den první

Páteční program byl zasvěcený Svach’s Old Well Whisky. Na speciálním baru jsme mohli ochutnat širokou nabídku whisky ze Svachovky, včetně horké novinky whisky Green Rose (recenze se už chystá). Ceny byly nastaveny více jak přátelsky a navíc každý účastník získal tři dramy zdarma.

Setkání whiskařů Lukáš Andrlík
Lukáš Andrlík ve svém království

K tomu pak teklo proudem pivo z místního pivovaru Glokner, v čele se speciálním pivem Summer Smoke, vyrobeného ze stejného nakouřeného sladu, jako místní peated whisky. Možnost prohlídky palírny byla samozřejmostí.

Hlavním bodem programu však byly degustace whisky ve sklepě palírny, kde měli účastníci možnost ochutnat osm vzorků whisky. Řeknu vám, že po odpoledni ve společnosti pár piv, několika vzorků na baru a ochutnávce Green Rose, kterou jsem získal jako první dorazivší účastník (díky Lukáši), jsem cestou do sklepa neměl úplně jistý krok. A co jsem se tak koukal kolem, nebyl jsem v tom sám.

Ochutnávka ve sklepě byla perfektní. Měli jsme možnost ochutnat celou řadu zajímavých whisky. Hned první vzorek žitné whisky mě překvapil svými kávovými tóny. Následoval výběr whisky zrajících v sudech po sherry či vínu Marsala, z palíren Laphroaig nebo Bruichladdich. Přesný seznam ochutnaných whisky nemám. Nechal jsem se unášet atmosférou a zapomněl si dělat poznámky. Rozhodně se však v dalších letech máme na co těšit.

Sobota – den druhý

Po úvodní páteční jízdě, mělo sobotní ráno pomalý rozjezd. Nebyl však čas se nějak dlouho rozkoukávat. V sobotu udělala Old Well Whisky úkrok do pozadí a prostor dostali hosté a jejich masterclass. A že nabídka byla pestrá. První masterclass si připravil Zdeněk Kortiš. V druhé masterclass nám Martin Kavka z baru Whiskeria představil nezávislá plnění Murray McDavid. Třetí masterclass se nesla ve znamení whisky Ardbeg, kterou představili Víťa a Martin z Hedonism Spirit a jako poslední se na nás pak chystal Václav Rout se svým oblíbeným fenolovým monstrem, whisky Octomore. Program byl tedy jaksepatří nabytý.

Setkání whiskařů Martin Kavka
Martin Kavka a Murray McDavid

Bohužel mi má forma a náročný páteční večer nedovolily účast na všech degustacích. Byl jsem tak nucen vynechat masterclass whisky Murray McDavid, při které se ochutnávaly whisky Glen Moray 11yo, Mulben Moor 8yo, Highland Park 8yo, Smoky Scot a Caol Ila 7yo.

Zdeněk Kortiš přivezl láhve ze svého olomouckého baru Black Stuff a během první masterclass dne nás svezl Irskem, Skotskem a Českou republikou. Začali jsme ve Skotsku na ostrově Islay, kde jsme ochutnali čerstvou novinku z palírny Ardbeg, 5letou Wee Beastie.

V rámci návštěvy České republiky jsme ochutnali dvě plnění whisky Gold Cock, které si nechal bar Black Stuff vytvořit speciálně pro sebe. Šlo o whisky Gold Cock 2008 Pinot Noir a Gold Cock Peated Cask Strength.

Setkání whiskařů Zdeněk Kortiš
Zdeněk Kortiš o whisky Gold Cock

Cestu jsme zakončili v Irsku, s již neprodávanou 12letou whisky Jameson. Nakonec si pro nás Zdeněk připravil jeden slepý vzorek. Z celkem příjemné whisky se vyklubala základní Ballantine’s. Zase se ukázalo jak whisky chutná jinak, když člověk není ovlivněn předsudky. A na opravdu už úplný závěr jsme ještě ochutnali Ballantine’s 17letou.

Víťa Šafář a Martin Zvěřina z Hedonism Spirit si připravili degustaci whisky Ardbeg v čele s nejnovější limitovanou edicí, whisky Ardbeg Blaaack. Line-up byl více než lákavý. Po krátkém úvodu a seznámení se s historií a současností palírny Ardbeg, jsme začali základním kamenem této palírny, whisky Ardbeg Ten.

Setkání whiskařů Hedonism Spirit
Hedonism Spirit a whisky Ardbeg

Poté přišly na řadu limitované edice Drum, Perpetuum, Kelpie a Blaaack. Na závěr jsme se opět vrátili do vod základní řady a ochutnali whisky Corryvreckan. Pro mě, jako milovníka palírny Ardbeg, to byla skvělá degustace. A nejen pro mě. Touto degustací palírna získala minimálně jednoho dalšího fanouška (zdravím k Valašskému Meziříčí).

Na poslední masterclass nastal čas Václava Routa a jeho představení whisky Octomore, nejkouřovější whisky světa. Přichystané měl whisky od šesté do desáté edice. Konkrétně jsme ochutnávali whisky Octomore 6.1, Octomore 7.1, Octomore 8.1, Octomore 9.1 a Octomore 10.1.

Setkání whiskařů Václav Rout
Soustředění Václava Routa

Ten kdo zná Václava a byl někdy na nějaké jeho degustaci si umí představit, jaká kombinace humoru a zajímavých informací nás čekala. Ani tentokrát nás nezklamal a my se dozvěděli spoustu věcí nejen o historii whisky Octomore a jejím domově, palírně Bruichladdich. Na závěr nás čekalo překvapení ve formě letošní novinky pro festival Fèis Ìle (bohužel zrušený), nové limitované 16leté Port Charlotte.

Po večeři se pak otevřel stánek Whiskeria baru a Hedonism Spirit (pár lahví tam měli myslím i další hosté), kde se dala ochutnat celá řada raritních a zajímavých whisky za neméně zajímavé ceny.

Setkání whiskařů Ardbeg
Masterclass Ardbeg
Setkání whiskařů Octomore
Masterclass Octomore

Neděle – tak zase za rok

V neděli už zbývalo jen balení, snídaně, nákup dárků a cesta domů. Já byl z víkendového setkání whiskařů na Svachovce nadšen a z reakcí ostatních účastníků bych si tipnul, že jsem v tom nebyl sám. Ačkoliv se zde sešli lidé, zastupující různé značky whisky, byl celý víkend prodchnutý příjemnou a pohodovou atmosférou, která je vlastní celé komunitě whiskařů. Vystihuje to jedna hláška, kterou jsem nedávno slyšel. Všichni plujeme na stejné lodi, jen občas v jiných kajutách.

A důležitá věc na závěr. Ani v příštím roce si v kalendáři nezapomeňte zaškrtnout začátek června. Proslýchá se, že tento ročník nebyl poslední.

Skvělé fotky použité v článku jsou od Jakuba Moravce – https://www.jakubmoravec.cz/


Čtěte také:

Recenze Svach’s Old Well Whisky Petr Vok Triple Wood

Rozhovor s Miroslavem Motyčkou nejen o whisky Gold Cock

Investování do whisky – 10 věcí co musíte vědět

Na návštěvě v palírně Svach

Průvodce světem whisky aneb jak začít

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.