Whisky týdeník 8/2021

Vítám Vás u nového Whisky týdeníku. Zajímá Vás, jaká nová whisky se v tomto týdnu objevila? Jste, jako vždy, na správném místě. Palírna Springbank představila letošní edici whisky Local Barley. Palírna Tullibardine rozšiřuje svou limitovanou řadu Marquess Collection. Švédská palírna Mackmyra připravila whisky ze sudů po březovém víně a palírna BenRiach představila letošní Cask Edition Collection. Nakonec tu ještě máme pár krátkých zpráv.

Springbank a Local Barley

Springbank Local Barley

Když palírna Springbank před lety představila řadu Local Barley, plánovala, že bude jen pět ročníků. Velká popularita však tuto whisky dotlačila až do základní řady. Nyní přichází letošní edice této oblíbené whisky. Tentokrát to ale bude trochu jiné.

Whisky Springbank Local Barley se vyrábí z různých odrůd ječmene od lokálních farmářů. Pro výrobu té letošní se použil ječmen odrůdy Belgravia z farmy Glencraigs, která se nachází 2,5 míle od palírny. Whisky z této řady většinou zrály v sudech po bourbonu. Občas s menší příměsí sherry sudů. Letošní edice však celých 10 let zrála pouze v sudech po sherry. Lahvovaná byla s obsahem alkoholu 55,6%. Ve whisky naleznete tóny rozinek, švestek, hořké čokolády či kávových zrn.

Celkem bylo vyrobeno 8 500 lahví této whisky. Whisky už měla premiéru v Německu, kde se velmi rychle vyprodala. V nejbližší době se dostane také na další evropské trhy. Ve Velké Británii bude uvedena 26. března.


Markýz z palírny Tullibardine

Tullibardine - The Murray Double Wood Edition

Palírna Tullibardine představila svou Marquess Collection v roce 2016. Tato řada připomíná slavné historické postavy, které byly nositeli titulu markýz z Tullibardine a také bohatou historii tohoto regionu. Nejnovější, již osmá, whisky z této řady nese jméno druhého markýze z Tullibardine, sira Williama Murrayeho.

Tullibardine – The Murray Double Wood Edition je NAS whisky, která zrála ve first-fill sudech po bourbonu a poté dozrávala ve first-fill sudech po sherry. Lahvovaná byla s obsahem alkoholu 46%. Ve whisky ucítíte tóny medu, vanilkové zmrzliny, hořké čokolády a sušených fíků.

Whisky se do nabídky prodejců dostane během tohoto měsíce. Cena bude 60£.


Mackmyra přidává whisky do Seasonal Range

Mackmyra Björksav

Švédská palírna Mackmyra rozšiřuje svou řadu Seasonal o novou whisky, která vznikla ve spolupráci se švédským vinařstvím Grythyttan Vin. Je to již několikátá spolupráce s tímto vinařstvím (psal jsem zde).

Název nové single malt whisky Mackmyra Björksav v překladu znamená březová míza. Část zrání totiž probíhala v sudech po víně z březové mízy. Dále byly použity sudy po bourbonu, po sherry Oloroso a sudy ze švédského dubu. Whisky byla lahvovaná s obsahem alkoholu 46,1%. Mělo by se jednat o lehkou ovocnou whisky s nádechem kořenitosti a výraznými tóny vína z březové mízy.

Celkem bylo vyrobeno 15 000 lahví této whisky. Dostupná zde, na německém e-shopu palírny. Cena je 59£.


BenRiach odtajnil letošní Cask Edition

Známá palírna ze Speyside zveřejnila informace o letošní edici single cask whisky Cask Edition Collection 2021. V kolekci najdete 19 single malt whisky z 11 různých typů sudů. Whisky byly destilovány mezi roky 1994 a 2009 a najdete zde jak nakouřené i tak nenakouřené kousky. Část jich je k dispozici v různých zemích Evropy a část pak v Asii, Austrálii, na Novém Zélandu a v Kanadě. Dvě nejstarší plnění pak budou dostupné jen v Číně.

BenRiach Cask Edition Collection 2021
  • Cask #3911, 11yo, nekouřová, Pedro Ximénez puncheon, 56.5% abv., Rakousko, Německo a Švýcarsko
  • Cask #8748, 11yo, nekouřová, Moscatel hogshead, 53.9% abv., Holandsko
  • Cask #8562, 11yo, nekouřová, Oloroso puncheon, 58.9% abv., Skandinávie a východní Evropa
  • Cask #1642, 11yo, kouřová, Madeira hogshead, 60.6% abv., Andorra, Polsko a Portugalsko
  • Cask #483, 11yo, kouřová, Port pipe, 60.8% abv., Velká Británie
  • Cask #201, 12yo, kouřová, Pedro Ximénez puncheon, 60.5% abv., Čína a jihovýchodní Asie
  • Cask #4052, 12yo, kouřová, Pedro Ximénez puncheon, 60.5% abv., Belgie, Kypr, Řecko a Malta
  • Cask #5813, 12yo, nekouřová, Sauternes barrique, 61.3%, abv., Kanada
  • Cask #3944, 13yo, kouřová, Pedro Ximénez puncheon, 56.2% abv., Francie
  • Cask #8736, 13yo, nekouřová, Moscatel hogshead, 58.1% abv., Nový Zéland
  • Cask #5303, 14yo, nekouřová, Pedro Ximénez puncheon, 61.2% abv., Austrálie
  • Cask #1867, 15yo, nekouřová, Rum barrel, 55.9% abv., distillery exclusive
  • Cask #2569, 15yo, nekouřová, Oloroso butt, 59.8% abv., Belgie, Dánsko, Francie, Holandsko a Ukrajina
  • Cask #2803, 22yo, nekouřová, Pedro Ximénez puncheon, 52.7% abv., jihovýchodní Asie
  • Cask #10298, 22yo, nekouřová, Marsala hogshead, 52.2% abv., Itálie
  • Cask #7420, 23yo, Virgin oak barrel, 51.6% abv., Belgie a Francie
  • Cask #16004, 23yo, nekouřová, Bourbon barrel, 51.1% abv., Izrael
  • Cask #1272, 26yo, kouřová, Oloroso butt, 53.2%, abv., Čína
  • Cask #1851, 26yo, kouřová, Pedro Ximénez puncheon, 51.5% abv., Čína 

Whisky se dostanou do obchodů během března. Cena se bude pohybovat od 60 do 460 liber.


Krátké zprávy

10 let Netharova fóra
Koncem února to bylo 10 let od registrace prvního uživatele na známém českém diskusním fóru nejen o whisky whisky.nethar.cz. Před lety se pro mě toto fórum stalo vstupní branou do světa whisky a já jsem rád, že se stále těší pevnému zdraví. Všechno nejlepší.

Clo na whisky dočasně zrušeno
Skotská whisky se minulý rok stala obětí obchodního sporu mezi USA a Evropskou unií, když na ni Spojené státy uvalily clo. Nyní došlo k dočasné dohodě a clo bude na následující 4 měsíce zrušeno. Další vývoj pak závisí na budoucích jednáních.

Brendan McCarrol opouští Glenmorangie
Brendan McCarrol, teď již bývalý vedoucí zrání whisky v Glenmorangie, byl dlouho považován za potencionálního nástupce slavného Billa Lumsdena. S ním vytvořil celou řadu zajímavých whisky v palírnách Ardbeg a Glenmorangie. Nyní však Brendan po sedmi letech společnost opouští a stane se master distillerem ve společnosti Distel (Bunnahabhain, Tobermory a Deanston).

Nový blender v palírně Midleton
Deirdre O‘Carroll je nový blender irské palírny Midleton. S master blenderem Billy Leightonem bude spolupracovat na vývoji nových míchaných whiskey.

Deirdre O‘Carroll
Deirdre O‘Carroll

Čtěte také:

Subscribe
Upozornit na

1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Šermi
3 let před

ti svedi jedou zajimave finishe … minimalne to vzbudilo muj zajem o to vyrobit si brezove vino 😀