Whisky v kraji slivovice

Mám rád whisky. Miluju whisky. K tomu se Vám přiznám. Co přiznám, to já s radostí vykládám kde komu. Dobrovolně, bez nátlaku a bez zábran. Ještě raději si pak o ní s někým povídám a popíjím.  A právě tahle skutečnost mě přivedla k tomu, co bych vám dnes rád sdělil.

whisky degustace

Jak už to tak bývá, trvalo mi nějakou dobu, než jsem se k whisky propil. O to příjemnější a hlubší vztah však spolu dnes máme. Čím víc jsem se do whisky světa nořil, tím víc informací jsem chtěl a potřeboval.  Prahnul jsem nejen po vzorcích, ale také po znalostech, dojmech, komentářích a názorech nejen od profíků, ale i obyčejných nadšenců, jako jsem já.

Není asi potřeba zmiňovat, že u nás fungují fóra a komunity na vysoké úrovni. Před nějakou dobou, je se jejich počet rozšířil o PoznejWhisky.cz. No a to byla moje jasná volba :). Náš vztah s Honzou má v podstatě klasický scénář, kdy je světová žurnalistická celebrita pronásledována fanouškem. Prostě jsem si zjistil, kde bydlí, v kolik ráno jezdí do práce, kolik má dětí a nedal jsem mu pokoj (pozn. red. – pravdivý příběh). Od té doby jsme přátelé na život a na smrt :).

Z jedné naší diskuze nad sklenkou vzešla myšlenka, že bych mohl sepsat pár rad pro ty z vás, kteří by se chtěli o whisky zážitky dělit formou ochutnávek. Třeba jako my na Valašsku. Protože stejně jako Ivan Trojan ve filmu Jedna ruka netleská, jsem i já musel se svou obsesí, v určité fázi posedlosti, na veřejnost. Nejsem whisky profesionál, ani si na něj nehraju. Nikdo mi nic neplatí a v žádném případě tady nechci šířit žádné absolutní pravdy a životní moudra. Ale určitou dobu již degustace pořádám a mohl jsem tak načerpat trochu zkušeností.

Jak na degustace

Dnes si tedy řekneme, jak se dají pořádat ochutnávky v podstatě z čistého nadšení a jaké starosti a radosti vás u toho můžou potkat. Tímto článkem, bych vás chtěl namotivovat a povzbudit k tomu, abyste se nebáli degustace uspořádat.  Je přece skvělé, mít tu možnost se s někým dalším podělit o to, jak velkolepý svět whisky je. Tak pojďme na to.

1. Ujasněte si motiv

Já už jsem tím prostě musel na veřejnost. Chtěl jsem si o whisky s někým povídat. Společně ochutnávat nejen s návštěvami a kamarády, kteří už by toho mého žvanění měli plné zuby. V tomto momentu se s Honzou rozcházíme. Když jsem ho několikrát zval a lákal, ať přijede jako host vést některou z našich ochutnávek, řekl mi, že jsem se zbláznil. Blog si založil právě proto, aby nemusel mluvit s živými lidmi :). (pozn. red. – už se to ale lepší)

2. Zjistěte si reálie

Rozmyslete si, kolik lidí přijde, co budete chtít ochutnat, kolik toho budete chtít ochutnat, kde to nakoupíte, kde budete ochutnávat a zda k tomu budete vědět co říct. Bude to celé dávat hlavu a patu? Kdo to celé zaplatí? Atd atd..  Jak jsem zmiňoval, bydlíme v malé dědince na Valašsku. Máme tady jednu hospodu a v ní sedí pár štamgastů, srkajících Radegast a borovičku. Hospodský je rád, že přežil zákaz kouření a ještě ke všemu zavedení EET. Takže whisky bar tu nehrozí. Proč to píšu? Protože pokud nechcete dělat ochutnávku doma, tak já beru jako velkou výhodu, že můžeme využívat právě hospodu. Máte veškeré zázemí k dispozici a navíc pak nemusíte uklízet. Zvažte proto tuto možnost (pokud se ještě někdy hospody otevřou).


Kalendář degustací

Myslím, že Vám není třeba vysvětlovat, že na řádné ochutnávání whisky potřebujete řádné sklo. Tušíte správně, u nás v hospodě Glencairny neměli :). Tak jsme si sklo nakoupili sami. Pokud nechcete Glencairn při ceně cca 100,-/ks, pořiďte si třeba tulipánky. Ty jsou o dost levnější a účelu také dobře poslouží. Myslete na to, že nejlepší je mít na každý vzorek samostatnou, čistou a suchou skleničku. Pokud chcete být nejlepší na světě, připravte si něco, čím ji zakryjete (hodinářské sklíčko, kartonové kolečko, …).

3. Peníze jsou až na prvním místě

Whisky milujeme. Chceme si o ní povídat, to už víme, ale nejsme charita. V této fázi začíná klasické plánování. Prostě si udělejte dobrý rozpočet, ať nepřijdete na buben.

4. FLIGHT

Dobře si rozmyslete, jaké vzorky chcete lidem představit. Ideální je, pokud víte, jak moc jsou vaši hosti ve whisky kovaní a kolik toho snesou. Já osobně si myslím, že 6 vzorků bude stačit na to, aby se nikdo necítil ošizen a zároveň, aby si účastníci z ochutnávky odnesli něco jiného, než jen draka. Sami si nastudujte vzorky, které večer padnou. Ideální samozřejmě je, abyste měli dopředu dobře napito. Hledejte si informace! Pokud nebudete vědět, jak vzorky řadit, zkoušejte pořadí měnit a laďte a laďte a laďte. Jo a když budete v úzkých, nezapomeňte, že všechno už někdy někdo dělal před vámi, tak se nebojte informace pořád hledat. Nebojte se přemýšlet o tom, že daná kombinace vzorků by fakt měla mít hlavu a patu. Je dobré, připravit nejen pořadí, ale hlavně celkové téma, koncept, rámec.

whisky degustace

Když jsme s našimi „Whisky sousedskými posezeními“ začali, vzorky jsme vybírali hlavně ze Speyside. Vždycky se ale našel prostor, jak nějaký ten kouřík na večírek protlačit. A světe div se, ono to fungovalo. Peated whisky můžou krásně zaakcentovat na večeru plném ovocných whisky. Jen jsme si museli vyladit počet. U nás na Valašsku chtějí vždycky nejmíň 8 a více vzorků. A welcome drink. A panáka potom, a dalšího, a dalšího…

5. Prezentace

Prosím, dejte si tu práci a povídejte o whisky pravdu, přesněji pravdivé informace. Nemusíte být největší whisky borec na světě, ani tři hodiny popisovat všechny jednotlivosti při výrobě a do detailu se zabývat vlivem každého jednoho zrníčka ječmene na výslednou kvalitu egyptské whisky. Stačí, když si nebudete úplně vymýšlet a dovedete lidi zaujmout. Mám moc rád, když se podaří rozproudit diskuze. Všichni máme nastaveno vnímání vůní a chutí jinak. Něco takového, jako senzorické ochutnávání, bude prostě vždycky subjektivní. A to je dobře. Neexistuje nejlepší nebo nejhorší whisky (víno, gin, pivo – dobře, pivo ano, máme tady Starobrno) na světě. Dejte vašim hostům možnost dělat si zápisky a povzbuzujte je k tomu, aby dovedli svoje dojmy a vjemy pojmenovat.

Snažte se své hosty večerem provádět. Poukázat na to, co všechno můžou v jednotlivých vzorcích cítit a najít a zůstaňte pokorní. Zkuste předat to, jak moc je whisky rozmanitá a neuvěřitelně skvělá věc.  Pokud někdo neucítí zrovna ten „nádech manga v závěsu ranního vánku“, povzbuďte ho. Nejsme na soutěži, chceme si přece užít hezký večer. Popíjejte a povídejte si. Studujte. Určitě jste si všimli, kolik whisky jste ještě nikdy neochutnali. Podívejte se, kolik je před vámi práce. Buďte dobří. Mějte prostě radost a předávejte ji dál.


Čtete také:

Subscribe
Upozornit na

2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Lukas
3 let před

Ja ti dam, ze Starobahno je nejhorsi pivo! Jako zadna slava to neni jako obecne vsechna euro piva, ale…
Jako jinak fajn, protoze to delam taky (covid do toho hodil vidle), tak bych nasel nejake odlisnosti ci pripominky, ale celkove dobre napsano.
Jinak bych dopsal: ja tridim podle procent alkoholu, veku a podle finise a samozrejme, zda whisky je kourova ci ne.
A drzim se toho, ze ideal jsou 4 velke vzorky, po nich pomalu upadaji senzoricke vjemy ucastniku a taky je cena za ochutnavku jeste docela rozumna.

Martin
3 let před

Dekuji mockrat! Starobrno je uz legenda;) a tvoje ochutnavky taky! My vetsinou pouzivame vzorky 0.02l tak jsme na tom podobne.. Tesim se, az se budu moct nejake tve akce zucastnit.