Týdeník #1/23 – Jim McEwan v Austrálii

Vítám Vás u prvního Whisky týdeníku roku 2023. Zajímá Vás, co nového se v tomto týdnu ve světě whisky událo? Jste, jako vždy, na správném místě. Palírna Glenfarclas vydala 50letou whisky na počest Johna Granta. Irská palírna Boann představila inaugurační whiskey. Nezávislá stáčírna Duncan Taylor vydává 52letou whisky Macallan. Palírna Benromach se spojila s londýnskými barmany. Palírna Glenturret představila druhou whisky z řady Glenturret by Lalique a objevily informace o novinkách z palírny Ardbeg. Nakonec je tu pár krátkých zpráv.

Glenfarclas 50 Year Old

Glenfarclas 50 Year Old

Palírna Glenfarclas je známá svým dobrým sudovým managementem. Díky tomu může nabídnout širokou základní řadu, v rámci které, najdete whisky ve věku od 8 do 25 let a také řadu opravdu starých stáčení. Jedno takové palírna představila ke konci minulého roku. Oslavuje 50. výročí působení Johna Granta ve whisky průmyslu.

Nová whisky Glenfarclas 50 Year Old byla nalahvovaná s obsahem alkoholu 50 % a ucítíte v ní tóny marcipánu, mandlí či cedrového dřeva.

Celkem bylo vyrobeno 836 lahví této whisky. Cena za láhev je 9 000 £.


Boann Solstice

Boann Solstice

Irská palírna Boann patří mezi nové palírny, které v posledních letech na smaragdovém ostrově rostou jak houby po dešti. Ke konci minulého roku palírna představila svou inaugurační whiskey, první, která se v přístavním městě Drogheda vypálila po 160 letech.

Boann Solstice je 3letá single pot still whiskey vydestilovaná 21 prosince roku 2019. Ten den bylo naplněno prvních devět sudů. Byly to sudy po sherry, koňaku, víně či rumu. Tyto první láhve pak byly stočeny ze sudu po sherry Pedro Ximénez.

Ve whiskey ucítíte tóny sultánek a banánového chlebíku.


Duncan Taylor Rarest Collection Macallan 52 Year Old

Duncan Taylor Rarest Collection Macallan 52 Year Old

Nezávislou stáčírnu Duncan Taylor možná znáte jako producenta míchané whisky Black Bull či řady Octave. Nyní však společnost představila nové stáčení v rámci jejich Rarest Collection.

Unikátní whisky Duncan Taylor Rarest Collection Macallan 52 Year Old byla destilovaná 10. září roku 1969 a desítky let zrála v sudech po bourbonu. Poté dozrávala ve first-fill sudech po sherry Oloroso. V dubnu 2022 pak byl stočen sud číslo 8376 v sudové síle s obsahem alkoholu 41,5 %.

Celkem bylo takto stočeno 228 lahví. Jedna může být vaše za 75 000 £.


Krátké zprávy

Benromach a barmani
Palírna Benromach spojila síly s londýnskými barmany a představila novou single cask whisky Benromach – The Bartenders Edition. Destilovaná byla 3. září roku 2012 a zrála ve first-fill sudu po sherry. Lahvovaná byla s obsahem alkoholu 59 %. Celkem bylo vyrobeno 201 lahví, které jsou dostupné pouze v podniku Milroy’s of Soho.

Glenturret Prowess
Palírna Glenturret představila druhou whisky z řady Glenturret by Lalique. Byla vytvořena ze dvou sudů z let 1987 a 1988. Nakonec bylo stočeno 320 lahví s obsahem alkoholu 43,9 %. Jedna láhev této 33leté whisky vás vyjde na 11 800 £.

Lochlea Ploughing Edition
Již 25. ledna vydá palírna Lochlea poslední whisky ze své edice inspirované ročním obdobím. Naváže tak na podzimní edici z listopadu loňského roku (psali jsme zde).

Cape Byron whisky
Ke konci roku 2022 představila mladá australská palírna Cape Byron své inaugurační whisky. Teď si možná říkáte, proč si tu teď čteme o nějaké palírně z Austrálie. Významnou postavou této palírny je totiž legendární Jim McEwan, který zde působí jako konzultant, obchodní partner a stál i u prvních destilací. Tuto palírnu se jistě vyplatí sledovat.

Ardbeg Anamorphic

Novinky z Ardbegu
Na internetu se nedávno objevily labely pro nové limitované edice z palírny Ardbeg. Na co se tedy letos můžeme těšit. Whisky Ardbeg Anamorphic bude nejspíše Committee Release a při její výrobě se experimentovalo s čely sudů. Druhá whisky Ardbeg Anthology – The Harpy’s Tale bude 13letá whisky, která zrála v sudech po víně Sauternes. Více informací o napínavých dobrodružstvích, které whisky musely podstoupit, než se dostaly k nám do lahví, přineseme v průběhu roku.


Čtěte také:

Odběr novinek:

Loading

Subscribe
Upozornit na

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments