Sešli jsme se na Svachovce

Dopravní zácpy jsou jako dospělost. Slýcháte o tom, vidíte to i kolem sebe, ale  pořád si říkáte, že vám se to stát nemůže. Možná se snažíte tomu všelijak vyhnout, ale dřív nebo později v tom skončíme všichni. Tak jako my, už během prvních pár kilometrů na cestě za víkendem plným whisky, pohody a hlavně bez rodičovských povinností. Stejně, jako každý správný hrdina, i my jsme museli na cestě za cílem naší výpravy překonat celou řadu překážek a nebezpečí. Ty naše se jmenovaly D1, Benešov a finální boss České Budějovice. Nakonec jsme všechny kolony a uzavírky zdárně překonali a po pár hodinách jsme dorazili na Svachovku.

Právě zde se konal již druhý ročník Setkání whiskařů, na kterém jsem po povedeném loňském prvním ročníku nemohl chybět. I letos se zde sešla velká část české whisky komunity, aby si společně užila výbornou atmosféru Svachovy Lhoty.  Program víkendu byl podobný jako minulý rok. Pátek byl zasvěcen domácí Svach’s Old Well Whisky. V sobotu pak dostaly prostor masterclass dalších českých expertů. Celkem nás jich čekalo pět a vést je měli lidé, kteří žádnému milovníkovi whisky nejsou neznámí. Zdeny Kortiš, Martin Kavka, Mirek Motyčka, Víťa Šafář s Martinem Zvěřinou a Vašek Rout. Mirek Motyčka bohužel z rodinných důvodů dorazit nemohl a degustace tak nakonec byly jen čtyři. Byla to škoda, ale na druhou stranu to byl počet dostatečný a mně osobně to dost usnadnilo rozhodování, na kterou degustaci se vydat.

Světla páteční noci

Jak už jsem psal výše, pátek byl ve znamení domácí Old Well Whisky. Na baru byly panáky za velmi sympatických 40,- a u junior brand ambasadora, který se osvědčil už minulý rok, jste mohli ochutnat i novinky, které na oficiální stáčení teprve čekají. Také jsme v prostorách palírny absolvovali degustaci vedenou Lukášem Andrlíkem, master destilérem palírny Svach. První jsme ochutnali limitovanou festivalovou whisky Me & Whisky Gang, která byla připravená speciálně pro tuto příležitost a jejíž poselství dává etiketa jasně najevo.

Další přišel na řadu vzorek whisky, která strávila 11 měsíců v sudu z japonského dubu mizunara. Tato whisky půjde do prodeje někdy v polovině srpna a myslím, že se máme na co těšit. Třetí vzorek byl čistý sud po bourbonu, ve kterém zrál destilát z nakuřovaného sladu. Tato whisky by měla být stálicí nabídky palírny. Poté jsme ochutnali whisky v sudové síle zrající v sudu po sherry Pedro Ximénez. A poslední dva vzorky? Ty stály také za to. Sud z vinařství Sonberk a sud od whisky Bruichladdich. Kdy půjde do lahví whisky z Bruichladdich sudu jisté není, ale whisky z prvního jmenovaného sudu by se mohla objevit už příští rok v rámci edice Páni z Růže.

Horečka sobotní noci

Ráno se člověk probral, nasnídal a už se blížila první masterclass sobotního programu, v rámci které nás Zdeny Kortiš provedl whisky, které jsou signifikantní pro jeho známý olomoucký bar Black Stuff. Díky tomu jsme mohli navštívit Skotsko, Irsko i Českou republiku. Degustaci však zahájil netradičně ginem, který speciálně pro Black Stuff vyrobila palírna Tōsh. První whiskey pak byla irská Jameson 1780 Reserve, lahvovaná na počátku 90. let. Další byla česká whisky Gold Cock Black Stuff Cask Strength určená právě pro tento bar.

Díky grain whisky Chivas Brothers Vatted Grain jsme zase mohli ochutnat obilnou složku whisky Chivas Regal. Následovala dvojice vzorků z palírny Glenlivet. Illicit Still, první whisky z edice Original Stories a sudová 16letá Nadurra. Poslední v řadě byla limitovaná whisky Ardbeg Scorch, vydaná u příležitosti letošního Ardbeg Day (o whisky jsem psal zde). Na závěr nám Zdeny opět naservíroval neznámý vzorek a ukázal, jak těžké a záludné jsou slepé degustace.

Po vydatném obědě, který mi měl zajistit, že se ctí ustojím i zbytek sobotního programu, nás čekal Martin Kavka, z oblíbeného pražského baru Whiskeria, se svojí partou osmnáctek. Na programu byla pětice 18letých whisky z palíren BenRiach (nezávislé plnění Chieftain’s), Speyburn, Glengoyne a Springbank (zde jsme ochutnali jak klasický Springbank, tak kouřový Longrow). Všechno to byly dobré whisky. Největším překvapením, však pro mě byla palírna Speyburn. Na tuto palírnu se ještě budu muset podívat. V bitvě dvou těžkých vah z campbeltownské palírny u mě zvítězila whisky Springbank. Na závěr si pro nás Martin připravil ještě jedno překvapení ve formě whisky Kilkerran Heavily Peated. Velmi příjemná tečka za povedenou degustací.

Pivko, pokec, svačina a už se blížila dvojice milovníků ušlechtilých destilátů Hedonism Spirit. Víťa Šafář a Martin Zvěřina si pro nás tento rok přichystali degustaci whisky z palírny Glenmorangie. Začali jsme novou Glenmorangie X (o whisky jsem psal zde). Ač je tato whisky určená do koktejlů, jedná se o příjemnou a pitelnou záležitost. Dále nás čekaly dva vzorky whisky Quinta Ruban ve 12letém stáčení a v novém 14letém stáčení. Měli jsme tak možnost si vedle sebe porovnat obě varianty. Poté následovaly opravdové dobroty. První byla výborná Glenmorangie Signet, ale to nejlepší nás ještě čekalo. Tím byla whisky Glenmorangie Grand Vintage Malt 1996. Bylo krásné tuto whisky ochutnat, odkryla mi novou tvář palírny Glenmorangie.

Po této degustaci přišel čas večeře, kde bylo potřeba si vytvořit dobrý základ na náročný večerní program. Měli jsme před sebou ještě spoustu věcí, které pokud chtěl člověk zvládnout, musel projevit odvahu, odhodlání a dostatečnou hydrataci. Po večeři se konala krátká neoficiální prezentace značky Michel Couvreur, kterou nám představil Marek Lopko. Já osobně, jsem s touto whisky žádné zkušenosti neměl, a i proto jsem byl velmi příjemně překvapen. Určitě se pokusím sehnat lahvinku, abych se na ní mohl pořádně podívat v recenzi.

S mírným zpožděním pak začala poslední degustace sobotního programu, kde nás čekala whisky Port Charlotte, kterou si nepřipravil nikdo jiný, než velký milovník whisky a palírny Bruichladdich zvláště, Vašek Rout. Na programu byla pětice zajímavých whisky z edice Exploration v pořadí MC:01, CC:01, MRC:01, OLC:01 a PAC:01. Základní whisky Port Charlotte mám velmi rád a Vašek má vždy připravené zajímavé povídání. Bohužel se u mě už po celém dni dostavilo lehké opotřebení a já už vzorkům nevěnoval pozornost, kterou by si zasloužily. Po skončení poslední degustace pak své bary otevřely Whiskeria a Hedonism Spirit a my tak měli možnost vybírat další dobroty z široké nabídky zajímavých whisky.

Poslední neděle

Nedělní ráno pak bylo ve znamení pomalých myšlenek a těžkých víček. Ale nebyl čas ztrácet čas. Nasnídat, zabalit, nakoupit poslední láhve a vzhůru zpátky do reálného světa, který tam na nás čekal za golfovými greeny Svachovky.

Rád jsem opět potkal se čtenáři PoznejWhisky, pozdravil staré známé a seznámil se novými zajímavými lidmi. Bylo to příjemné setkání, které si za rok opět rád zopakuji. Díky Lukášovi, Václavovi Cvachovi a všem ostatním lidem ze Svachovky za zorganizování a zajištění této skvělé akce. A také děkuji všem, kdo na Svachovku dorazili a pomohli tak vytvořit tuto povedenou akci.

Přiložené fotky vytvořil skvělý Jakub Moravec.


Mini-recenze festivalové whisky Me & Whisky Gang

Me & Whisky Gang

Jak už jsem psal výše, Svachovka si letos připravila i speciální festivalovou láhev. Nová whisky Me & Whisky Gang je tvořená kombinací dvou sudů po bourbonu a jednoho sudu po víně Sauternes. Whisky byla lahvovaná s obsahem alkoholu 50,8 % a celkem bylo vytvořeno 465 lahví. Zbývající kousky můžete zakoupit zde, na e-shopu palírny Svach

A jaká je nová festivalová whisky? Krásně pitelná. Ve vůni je cítit lehce kouř, slad, trocha koření a medu. V chuti je sladkosti méně. Výraznější je kouř i koření. Dozvuk je sušší, ale trochu prázdnější. Přišlo mi, že rychle ztrácel sílu.

Účel whisky Me & Whisky Gang je už v jejím názvu. Žádné pomalé vychutnávání o samotě doma, ve vašem oblíbeném křesle, kde budete postupně odkrývat jednotlivé vrstvy. Ne, ne. Tahle whisky je určená pro příjemně strávený letní večer s partou, kde jí během večera ztrestáte a užijete si u toho spoustu srandy. Určitě si jí sebou přibalím na dovolenou. Pokud ještě nějaká zbude. Právě jsem se totiž u psaní těchto řádků přistihl, že si nalévám další dram. Slàinte.


Čtěte také:

Jeden komentář

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.