Michel Couvreur – skotská whisky z Francie

Víte co vznikne, když dáte dohromady skotskou whisky, španělské sudy a francouzský sklep? Pod vedením Michela Couvreura tímto spojením vznikla netradiční značka whisky. Já ji měl poprvé možnost ochutnat na letošním setkání whiskařů na Svachovce a jelikož mě zaujala, rozhodl jsem se vám whisky Michel Couvreur i samotného pana zakladatele trochu blíže představit.

Vznik značky Michel Couvreur

Michel Couvreur se narodil roku 1928 v Belgii. Nejdříve se věnoval obchodu s burgundským vínem. Začal v Bruselu, později své ústředí přesunul do Londýna. Po roce 1971 však opustil svět vína a začal se věnovat své nově objevené vášni, whisky. V roce 1986 si v palírně Edradour nechává poprvé destilovat svou whisky. Jako vstupní surovina mu posloužil ječmen odrůdy Bere, který zasel na Orknejích a nechal sladovat v palírně Highland Park. Rád by si pořídil vlastní palírnu, doba mu však nepřeje. Známý whisky loch se totiž naplnil a velká nadprodukce, spolu se snížením poptávky, vedla k uzavření celé řady palíren.

Michel Couvreur
Michel Couvreur

Když plán na vlastní palírnu nevyjde, vrací se do Francie a v roce 1990 zakládá společnost Michel Couvreur Scotch Whisky Limited. Domovem společnosti se stal Bouze-Iès-Beaune v departmentu Côte d’Or. Symbolicky je odtud stejně daleko do míst, která bude jeho whisky spojovat. Na Skotskou vysočinu a do Andalusie, domova sherry. Najdete zde sklepy, hluboké až 150 metrů, které vlastnoručně lámal sám Michel Couvreur. Už v 50. letech je využíval pro zrání vína. V roce 1995 tu začíná zrát první whisky.

Michel Couvreur umírá v roce 2013 ve věku 85 let. O produkci whisky se nyní stará Jean-Arnaud Frantzen, který ve společnosti pracuje od 1998 a jako jediný zná všechna tajemství výroby.

Whisky Michel Couvreur

Už když se věnoval vínu, zaměřoval se Michel Couvreur na vliv prostředí a sudu na zrání. Tyto své poznatky pak přenesl i do světa whisky. Věřil, že až 90% charakteru whisky se zformuje během zrání. Rozhodl se proto využívat převážně sudy po sherry a nejlépe ty hodně staré (najdete zde však i sudy po portském či jiných fortifikovaných vínech). A to byla trochu výzva. Získat staré sudy po sherry, ve kterých zrálo opravdu sherry, totiž není vůbec jednoduché (ani levné). Jak jste se mohli dočíst v našem článku o sherry sudech (odkaz zde), vinařství si své staré sudy střeží a moc snadno se jich nevzdávají.

Michel Couvreur sklepy
Sklep v Bouze-Iès-Beaune

Společnosti se přesto daří se k takovým sudům dostat. Některé jsou až 100 let staré. V těchto sudech pak zraje destilát, nakupovaný ve skotských palírnách. Z jakých palíren whisky pochází, je přísně střeženým tajemstvím. Zpočátku z palíren nakupovali již vyzrálou whisky, často 5 až 10 let starou, nyní se jedná spíše o new make, který se na dlouhé roky přesune do sklepů v Bouze-Iès-Beaune. Ty mají, svým rozdělením na suchou část a vlhkou část, významný vliv na výslednou whisky. Přesouváním sudů mezi těmito dvěma částmi se například může ovlivňovat odpar alkoholu.

Jean-Arnaud si, spolu s majiteli, pohrává s myšlenkou na vybudování vlastní palírny. Nedávno zakoupili destilační aparaturu a první experimentální pálení plánují na rok 2022.

Základní nabídka

Jelikož sklep pojme jen nějakých 200 sudů, je produkce whisky Michel Couvreur je velmi omezená. Celková roční produkce je kolem 50 000 lahví. V současné době najdete v základní řadě těchto sedm statečných.

Intravaganza je 4letá whisky destilovaná v roce 2013. Zrála v sudech po sherry Oloroso a Muscatelu. Lahvovaná je s obsahem alkoholu 50 %.

Overaged tvoří whisky z pěti různých palíren, které jsou ve věku 12 až 27 let. Zrála v sudech po sherry Pedro Ximénez. Tato whisky se nabízí ve dvou variantách. Ředěná vodou z Loch Katrine na obsah alkoholu 43 % a v sudové síle s obsahem alkoholu 52 %.

Pale Single-Single je single cask whisky destilovaná v roce 2003. 12 let zrála v sudu po suchém sherry. Lahvovaná je s obsahem alkoholu 43 %.

Candid je single malt whisky destilovaná v roce 2006. Zrála ve velmi starých sudech po sherry Pedro Ximénez. Lahvovaná je s obsahem alkoholu 49 %.

Special Vatting je blended malt whisky, kterou tvoří tři single malt whisky ze tří skotských palíren. Jejím srdcem je rašelinná whisky z Islay. Lahvovaná je s obsahem alkoholu 45 %.

Blossoming Auld Sherried je single cask whisky, která by měla ztělesňovat great malts z doby královny Viktorie. Whisky zrála 21 let v sudu po sherry Pedro Ximénez. Lahvovaná je s obsahem alkoholu 45 %.

Fleeting Q Edition X je 10letá whisky destilovaná v roce 2010. Zrála v sudech po portském. V únoru roku 2021 bylo stočeno 2 000 lahví o objemu 500 ml. Lahvovaná je v sudové síle s obsahem alkoholu 54 %.

Michel Couvreur whisky
Whisky Michel Couvreur

Michel Couvreur v České republice

Distribuci whisky Michel Couvreur v České republice si vzal na starosti brand ambassador Marek Lopko. Ten také stojí za projektem ambasády této značky, která se v těchto dnech dokončuje v Praze. Bude se jednat o místo, kde se budete moci seznámit nejen s produkcí společnosti Michel Couvreur, ale také třeba se sherry či portským.


Related Posts

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.