S whisky po Evropě – Francie

Letní prázdniny jsou dobou cestování a poznávání nových krajů. Rozhodl jsem se proto, vzít vás na cestu za evropskou whisky. S vaším dovolením vynecháme takové tradiční země jako je Anglii, Skotsko či Irsko. Spíše se zkusíme podívat na země, které by vás na první dobrou nenapadly.

Francie

Naší cestu začneme ve Francii. Teď si možná říkáte, co má národ vinařů společného s whisky? Možná vás to překvapí, ale Francie je již dlouhá léta největší konzument whisky v přepočtu na obyvatele. V roce 2017 to vycházelo na 2,15 litrů whisky na obyvatele. Pro srovnání, ve třetích Spojených státech vypijí ročně 1,14 litrů whisk(e)y na obyvatele. Když pak k tomu přičtete bohaté a dlouholeté zkušenosti se sudy a zráním, které získali díky produkci vína a koňaku, je jasné, že je tu velice slibné prostředí pro rozvoj výroby whisky. Francie navíc stojí za 30 % světové produkce sladového ječmene.

Je proto až s podivem, že výroba whisky ve Francii začala teprve před necelými 40 lety. Přesněji v roce 1987, kdy palírna Warenghem vydala první francouzskou whisky. Nezůstala, ale dlouho sama. V roce 2019 již ve Francii fungovalo 55 palíren a dalších 40 se chystalo. Kapacitou produkce však zatím nemohou zemím jako je Skotsko či Irsko konkurovat. V roce 2018 byla celková francouzská produkce 2 000 000 litrů čistého alkoholu, což odpovídá produkci průměrné skotské palírny. Většina whisky se však prodá na domácím trhu, na export jde méně než 10 % produkce. Za poslední 7 let se prodeje francouzské whisky zpětinásobily z 215 000 lahví (2010) na 1 100 00 lahví (2020).

francouzská whisky

Většina výrobců je sdružena v La Federation du Whisky de France. Zde také najdete aktuální informace o francouzské whisky. A nyní se podíváme na nejvýznamnější producenty.

Francouzské palírny

Warenghem Distillery
Palírna Warenghem byla v Bretani založena roku 1900. V roce 1983 zde začaly první pokusy s pálením whisky. O čtyři roky později pak byla na trh uvedena míchaná francouzská whisky WB Breton whisky (25 % malt whisky, 75 % grain whisky). Whisky slavila úspěch a v roce 1993 vznikla druhá palírna, určená pouze pro výrobu whisky. V roce 1998 šla do prodeje single malt whisky Armorik, první francouzská single malt whisky. Armorik Double Maturation byla v roce 2013 zvolena nejlepší evropskou single malt whisky.
(https://distillerie-warenghem.bzh/en/)

Destillerie des Menhirs
Další bretaňská palírna funguje již od roku 1986. Dlouho se však specializovala na jablečné brandy. Až v roce 1996 si majitel začal plnit svůj sen, což nebylo nic menšího než pohanková whisky. Výsledkem byla whisky EDDU Silver, která se na trh dostala o šest let později. Eddu znamená v bretonštině pohanka. Palírna nabízí jak whisky z pohanky, tak whisky z ječmene a také míchanou whisky, která v sobě kombinuje pohankovou a sladovou whisky.
(https://www.distillerie.bzh/en/)

Domaine des Hautes Glaces
Tato palírna byla v srdci francouzských Alp založena v roce 2009. Její zakladatel, Frèdèric Revolt je velkým zastáncem udržitelného zemědělství a klade velký důraz na dnes tak módní terroir. Palírna produkuje jak single malt tak single rye whisky.
(https://hautesglaces.com/)

Castan Distillery
Palírna Castan se nachází v Okcitánii v jižní části Francie. Palírna zpočátku produkovala ovocné destiláty. Od roku 2010 pak vyrábí i whisky. V roce 2018 palírny vyprodukovala 80 barelů whisky. Letos by to měl být trojnásobek. Ve své nabídce má řadu single cask plnění.
(https://distillerie-castan.com/en/)

Domaine Mavela
Jediná palírna na Korsice vyprodukovala svou první whisky v roce 2004. Pro zrání své whisky využívá pouze sudy po korsických vínech. V roce 2014 ohodnotil Jim Murray whisky z této palírny 95 body ve své Whisky Bible.
(https://www.domaine-mavela.com/en/home/)


Čtěte také:

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.