Recenze whisky Michel Couvreur Candid

Destilát ze skotských palíren dlouhá léta zraje ve vybraných sudech po sherry či portském ve sklepích francouzského Bouze-Iès-Beaune. Takto vzniká whisky, za jejímž vznikem stojí Michel Couvreur, bývalý obchodník s vínem, který se, poté co se mu rozplynul sen o vlastní palírně, přesunul do Francie s cílem vytvořit jedinečnou whisky (pokud by vás zajímalo více informací o této značce, najdete je v mém nedávném článku Michel Couvreur – skotská whisky z Francie).

Whisky této francouzské značky se produkuje v relativně malém objemu. Ročně je to kolem 50 000 lahví. V současné době najdete v základní řadě whisky Intravaganza, Overaged, Pale Single-Single, Candid, Special Vatting, Blossoming Auld Sherried a Fleeting Q Edition X.

V dnešní recenzi ochutnáme whisky Candid. Jedná se o single malt whisky destilovanou v neznámé skotské palírně v roce 2006. Whisky je bez udání věku, nejméně 9 let však zrála v sudech po sherry Pedro Ximénez o objemu 250 litrů. Lahvovaná byla s obsahem alkoholu 49 %. Nebyla barvená, ani filtrovaná za studena.


Michel Couvreur Candid
Michel Couvreur Candid

Whisky: Michel Couvreur Candid
Společnost:
Michel Couvreur
Země: Francie
Věk: NAS
Síla: 49%
Sudy: sherry Pedro Ximénez

Vůně: sušené švestky, hřebíček, dřevo, lehký kouř
Chuť: zprvu sladká, pak sušší, kořenitá
Dozvuk: střední, lehce hořký

Hodnocení: 83 %


Že je tato whisky něco jiného poznáte hned, jakmile narazíte na korek zalitý voskem. Klasický špunt, na který jste zvyklí z dnešních whisky, zde nečekejte. Na otevření láhve whisky Michel Couvreur potřebujete vývrtku, jako za starých časů. Našel jsem tedy doma vývrtku a po chvilce už si naléval sklenku. První přičichnutí však bylo zklamáním. Přivítala mě jemná a uzavřená vůně, ve které chyběly jakékoliv výraznější tóny. Nechal jsem ji trochu vydýchat. Po chvilce se whisky otevřela a přede mnou se začaly odkrývat jednotlivé vrstvy.

Nejdříve to byly sladší tóny ovoce, které rychle uvolnily místo sušším, dřevitějším a kořenitým tónům. Dostavil se hřebíček i trocha kouře. V pozadí se pak nenápadně objevily sirné tóny, jaké jsem cítil u sherry. Chuť mě pak vedla stejnou cestou. Po prvním napití mě moc nezaujala. Žádná výrazná chuť, jen alkohol trochu řízl do jazyka. Jak se však whisky vydýchala a já postupně upíjel, bylo to lepší a lepší. Lehkou počáteční sladkost rychle vystřídala sušší kořenitá chuť. A mně chutnala stále více.

Whisky Candid si se mnou pěkně pohrála. Nejdříve se tvářila dost nepřístupně, až po nějaké době ukázala všechny své kvality. A nebylo jich málo. Zčásti to nejspíše bylo způsobené tím, že jsem ochutnával z relativně čerstvě otevřené láhve. Věřím, že čím více budu upíjet, tím větší budeme kamarádi. U nedávné recenze whisky Queen Margot jsem psal, že je ideální pro případy, kdy o whisky nechcete přemýšlet. Whisky Michel Couvreur Candid je jiná. Ta vaši pozornost ocení a odmění vás za ní. S nastupujícím podzimem je tak ideálním společníkem na dlouhé, sychravé večery.


Čtěte také:

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.