Recenze whisky Michel Couvreur

Psal se rok 1990 když jistý belgický rodák a bývalý obchodník s vínem Michel Couvreur udělal důležitý krok na cestě za svým snem, produkcí vlastní whisky. Ve francouzské Bouze-Iès-Beaune založil stejnojmennou společnost a po pěti letech zde, ve sklepích hlubokých až 150 metrů, uložil první sudy své whisky. Whisky, která v sobě spojuje destilát ze skotských palíren a kvalitní sudy po sherry ze španělských sklepů. Dnes již Michel Couvreur bohužel nežije, zemřel v roce 2013. O produkci whisky se však stará jeho nástupce Jean-Arnaud Frantzen, kterého zakladatel sám vybral a předal mu veškerá výrobní tajemství.

Před více než rokem jsem zde recenzoval whisky Michel Couvreur Candid. Dnešní recenze whisky Michel Couvreur, má za úkol podrobit bližšímu zkoumání další čtveřici whisky z této francouzské produkce. První přijde na řadu whisky Intravaganza. Tato mladá whisky (udává se věk 3-4 roky) zrála v sudech po sherry Oloroso a Muscatelu. Druhou whisky Overaged tvoří whisky z pěti různých palíren, které jsou ve věku 12 až 27 let. Zrála v sudech po sherry Pedro Ximénez. Hned poté ochutnáme whisky Overaged CS což je stejná whisky jako předchozí, jen tentokrát ponechaná v sudové síle. Nakonec nás čeká whisky Special Vatting, kterou tvoří single malt whisky ze tří skotských palíren a jejímž srdcem je rašelinná whisky z Islay. Whisky minimálně 17 let zrála v sudech po sherry Oloroso, Pedro Ximénez a Amontilado.


Michel Couvreur Intravaganza

Věk: NAS    Síla: 50 %    Sudy: Moscatel & Oloroso    WB: WB213950

Recenze Michel Couvreur Intravaganza

Cítím sladkou vůni, ze které se postupně objevují stopy cereálií a vína. Voní příjemně, ale cítím tam jakoby lehký závan něčeho spáleného, co mi tam moc nesedí.

V chuti sladkosti moc není. Whisky je suchá, kořenitá a taková trochu drsnější. Závěr je delší, ale postupně se překlání do hořkosti.

První vzorek v recenzi a hned zklamání. S tu to whisky jsme si úplně nesedli. Nejspíše to bylo tím, že mi přišla trochu neotesaná.
81 % (jak hodnotím)

Koupit:
vzorek na DramRoom.cz
láhev na DramRoom.cz


Michel Couvreur Overaged

Věk: NAS    Síla: 43 %    Sudy: sherry Pedro Ximénez    WB: WB191107

Recenze Michel Couvreur Overaged

Ze sklenky mě přivítá hutná sladká vůně. Výrazně cítím hrozinky a také karamel. V pozadí pak lehkou stopu síry. Baví mě k ní čuchat.

V chuti se vedle sladkosti objevují tóny hořké čokolády a poprvé i stopa kouře. Výraznější sirné tóny se znovu objeví až v dozvuku.

Krásně pitelná whisky s výrazným vlivem sherry. Možná bych se však bál, abych po pár skleničkách nebyl přeslazený.
89 % (jak hodnotím)

Koupit:
vzorek na DramRoom.cz
láhev na DramRoom.cz


Více of whisky Michel Couvreur


Michel Couvreur Overaged CS

Věk: NAS    Síla: 52 %    Sudy: sherry Pedro Ximénez    WB: WB194357

Recenze Michel Couvreur Overaged CS

Oproti předchozí ředěné verzi je vůně více uzavřená a chce více času na průzkum.

V chuti je nepřekvapivě plnější a hutnější. Rozhodně vám ale krk nevypálí alkohol. Přijde mi v chuti méně sladká a o trochu více kouřovější. Závěr je mě zaujal více než u předchozího vzorku.

Jak se předchozí whisky hodí na popíjení s přáteli, verzi v sudové síle bych spíše volil pro večery, kdy si chci dát jeden dram, který budu pomalu upíjet.
87 % (jak hodnotím)

Koupit:
vzorek na DramRoom.cz
láhev na DramRoom.cz


Michel Couvreur Special Vatting

Věk: NAS    Síla: 45 %    Sudy: Oloroso, Pedro Ximénez & Amontilado    WB: WB209699

Recenze Michel Couvreur Special Vatting

Whisky voní velice jemně. Musím se dost snažit, abych ze sklenky ucítil lehké stopy kouře, sladkosti a hrozinek.

Po napití cítím více kouře s výrazným vlivem sherry. Dobře pitelná, nicméně by jí slušelo silnější tělo. Středně dlouhý dozvuk se nese v kouřovém duchu.

Dobrá whisky, která mi připomněla nedávno recenzovaný Kilchoman Loch Gorm. Bohužel však nenabídla nic výrazného a zapamatovatelného.
85 % (jak hodnotím)

Koupit:
vzorek na DramRoom.cz
láhev na DramRoom.cz

S nastupujícím podzimem vždycky dostanu chuť na sherry whisky. Minulý rok jsem adventní čas strávil ve společnosti whisky Candid od Michel Couvreur a teď mám proto tuto francouzsko-skotskou whisky spojenou s Vánoci. Je tedy více než příhodné, že naše další recenze této značky přichází v předvečer Vánoc. Původně tedy měla vyjít o dva týdny dříve, školkovská viróza však řekla jasné ne. Rýmička je holt neúplatný nepřítel recenzenta. Nakonec se však povedlo a já si všechny čtyři vzorky náramně užil.

Nejvíce mi chutnala ředěná varianta whisky Overaged, těsně následovaná stáčením v sudové síle. I s whisky Special Vatting bych si dovedl představit příjemně strávený předvánoční čas, bohužel jí však chybělo trochu více jedinečnosti. S whisky Intravaganza jsme si bohužel nesedli. A jaká je vaše vánoční whisky? Podělte se v komentářích.

Vzorky do recenze věnoval DramRoom.cz
Ohodnoťte whisky:
[Hlasů: 1 Hodnocení: 5]

Čtěte také:

Odběr novinek:

Loading

Subscribe
Upozornit na

11 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Robert
1 měsíc před

Recenzovanou značku jsem ještě neochutnal, k té se vyjádřit nemohu. Nicméně v zimě (žádná souvislost s Vánoci) mám obecně chuť na silnější whisky. O Vánocích, stejně jako celý rok, budu užívat toho, že otevřených mám několik desítek lahví a nezaměřím se tedy na jedinou. Ono je to asi pochopitelné, člověk si obvykle vybere dram v souvislosti s náladou, co předtím nebo současně jí a jakou činnost k tomu provozuje.

Robert
1 měsíc před

A stejně jako dycky Most!, tak dycky rozinky, nikoliv hrozinky 🙂

Robert
1 měsíc před

Nedalo mně to a podíval jsem se, kolik by stála sedmička toho nejlevnějšího ze čtyř zde recenzovaných francouzských whisky na zdejších e-shopech. Nejlevnější je Intravaganza a sedmička téhle zřejmě nikterak mimořádné ( i podle recenzenta, tak mne prosím nekamenujte) NAS whisky stojí nejméně 1690 Kč. Jak všichni víme, za tyhle peníze tady seženeme stovky plnění výborných pravých skotských, a to i mnohaletých whisky (skoro i ten rovněž nedávno recenzovaný Kilchoman Loch Gorm, který jsem si dal hned po přečtení recenze na wish list). A v souvislosti s touto úvahou jsem si vzpomněl na komentář s příměrem o sériové či naopak kusové výrobě aut pana Dvořáka v bohaté diskuzi na tomhle webu nedávno. Well, Svachovku si někdo koupí, protože je „patriot“, ať už si pod tím pojmem představím cokoliv, ale proč bych si měl kupovat francouzskou whisky s tímhle poměrem cena/výkon? Stejně jako pan Dvořák bych si to dovolit naštěstí mohl, ale proč bych to proboha dělal? Pro intelektově méně obdařené zdůrazňuji, že tento příspěvek není kritikou článku ani jeho autora. A když už padla zmínka o Svachovce, pan Andrlík dodržel slovo a skutečně mně poslal slíbené vzorky, za což se mu klaním, je fakt frajer a doufám, že zdravotně už je v pořádku a doma (on ví, co mám na mysli).

zombice
1 měsíc před
Reply to  Robert

Zde recenzované whisky ale nejsou francouzské ve smyslu, že by byly vypálené ve Francii. Jedná se o čistě skotské whisky patřící do kategorie blended malt nebo v pár případech o single malt. A ten poměr cena výkon je zcela standardní na skotské poměry. Neexistují stovky adekvátních sherry matured whisky za nižší cenu, to si zase nebudeme lhát. I ten zmiňovaný Loch Gorm stojí 80 EUR 😉

Robert
1 měsíc před
Reply to  zombice

Pokud majitelé zmíněné palírny dovezou new make ke zrání do Francie, tak bych dovezenou lihovinu nenazval skotskou whisky, protože nezrála nejméně tři roky ve Skotsku. Nebo vozí už zralé whisky a ve Francii je jen míchají? Jaký to proboha má smysl? A o „sherry matured“, navíc „adekvátních“ (?) píšete Vy, ne já. Loch Gorm je zřejmě whisky výborná a pokud je jen o dvě stovky dražší, než Intravaganza, která je zřejmě podprůměrná (bohužel mám dojem, že Honza u svých oblíbenců nedokáže být zcela objektivní a je tedy u jeho recenzí oblíbenců nutno automaticky odečítat několik bodů, viz Svachovka), tak si v deseti případech z deseti koupím – hádejte kterou. Jestli to ale Vy máte jinak, jak je ctěná libost.

Robert
1 měsíc před
Reply to  Robert

A jenom bych doplnil, že podle dostupných zdrojů je Intravaganza cca čtyřletá single malt. Fakt vám cena za něco takového 1690 Kč přijde adekvátní ve srovnání s normální skotskou (teď zcela pomíjím, že takhle mladou single malt skoro žádné palírny kromě začínajících na trh nedávají)?

Martin2
1 měsíc před

Opustit nebo třeba přepracovat. Podle mě záleží jak k danému číslu kdo dojde. Já jsem byl nucen si vytvořit vlastní systém který může použít kdokoliv jelikož teprve hodnotit začínám. Dám příklad: Glenfi. proj. XX, každá složka má 3(4) body 0-děs, 1-bída, 2-půměr 3-pecka, takže vůně 2/3 chuť 1,5/3, finiš 2/3 a pak je 0/1 extra bod ke shrnutí když mě něco fakt unese. Zde mi vyšlo 5,5/10 což převádím na Michael Jackson skóre: ((počet bodů z deseti * 5,5) + 50) zde tedy 80, celkem mi to vyhovuje. Samo, k tomu mám ještě poznámky jako sladká, ovocná, hřeje, apod.
http://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/86461/glenfiddich-project-xx

Last edited 1 měsíc před by Martin2
J. Dvořák
1 měsíc před

Předně – Honzo a samzřejmě i Petře, přeju pohodové Vánoce a díky za vaše články.

Pokud jde o otázku na konci článku, tak za mě vánoční whisky jsou Big Peat Christmas edition čistě pro tu zábavu, se kterou to mám spojené (jsem podobně fousatej a můj nejmenší synek se při pohledu na tu láhev naučil říkat „táta“), a pak Glen Garioch 15y sherry cask matured.

Pokud jde o hodnocení, objektivitu atd. – Honzo, recenze je jakožto literární útvar z podstaty subjektivní text, tam o žádnou objektivitu jít nemá (snad až na nějaký obecný rámec) a čtenář by ji tam ani čekat neměl. Vždycky odráží osobnostní nastavení a preference autora a tak by ji měl čtenář číst. Plus si k tomu samozřejmě „mezi řádky“ musí přidat něco, co se těžko popisuje – kdo poslal vzorky k recenzi, co tím sleduje, proč poslal tyhle vzorky a ne nějaké jiné. Prostě všichni mají svoje zájmy, ambasadoři zvlášť, ale tak svět prostě funguje a nemá smysl se tím trápit. Tím nemyslím to, že bys psal na objednávku, jen prostě jak praví klasik – vlak nelze svést z jeho cesty, ale pojede vždycky tam, kam mu položíme koleje.

A pokud jde o řešený bodový systém, osobně jsem tento konkrétní u whisky nikdy pořádně nepochopil a nepřijal. Naprostá většina normálních whisky se vejde někde do rozpětí 78 až 89 bodů, což mi přijde na 100-bodové škále jako lehce podivné. Budiž, whiskaři jsou na to tak zvyklí a nechci jim do toho dělat dirky. Vypovídací hodnotu to nemá, nevidím rozdíl, jestli něčemu dáte 86 bodů nebo 87 bodů. V čem je rozdíl? Jako recenzent se pohybuju v jiném oboru a tam 100-bodovou škálu využívám naplno … samozřejmě k lehké nelibosti těch, kteří se dostanou do spodní poloviny. I takový je ale život a svět, jen jsme si v tom dnešním zvykli na to, že všichni mají právo na úspěch a na kritiku nejsme zvyklí. Dřív se dávaly medaile za první tři místa, dneska ji dostanou všichni za účast.

A jinak o koupi Michel Couvreur za mě zatím neuvažuju (abych reagoval na Robertovu poznámku), byť jsem člověk z podstaty zvědavý a kdyby se ke mně zatoulal vzorek, ochutnal bych jej s chutí. Jinak je to taková přebalená skotská, což by mi nevadilo. Moji oblíbení whisky makers Compass Box dělají něco podobného (byť v rámci UK), Douglas Laing’s rovněž …. je to prostě regulérní byznys, který na konci nemusí mít vůbec špatnou whisky.

Tak krásné svátky!

Robert
1 měsíc před

Jo, krásné svátky všem. A redakci také děkuji za jejich záslužnou práci. Tou poznámkou jsem se nechtěl Honzy dotknout, ale fakt to tak vnímám. A po ochutnání prvních několika vzorků, které mně zaslal pan Andrlík, ještě víc…..Nicméně Svachovku někdy rád navštívím a jestli si budu moci prohlédnout provoz a popovídat si s master distilerem, možná už taky potom nedokážu být objektivní…Tedy subjektivně objektivní 🙂