Recenze whisky Kilchoman Loch Gorm

Ačkoliv palírna Kilchoman patří na skotském Islay mezi ty mladší, byla založena už v roce 2005. Anthony Wills ji vybudoval na farmě Rochside, čímž se stala nejzápadnější palírnou na ostrově. Od svého založení palírna prošla řadou rozšíření. V roce 2019 byl dokončen nový still house, který je přesnou kopií toho stávajícího, a počet destilačních kotlů se zvýšil ze dvou na čtyři. O rok později pak v palírně nainstalovali automatickou lahvovací linku. Palírna Kilchoman na svých pozemcích pěstuje ječmen, který poté zpracovává ve vlastní sladovně. Takto pokryje až 25 % své spotřeby. Zbytek sladu odebírá ze sladovny Port Ellen.

Základní řadu palírny tvoří dvojice NAS whisky Machir Bay a Sanaig. Každý rok však také vychází limitované edice whisky 100% Islay a Loch Gorm. A právě na poslední jmenovanou (edici z roku 2020) se podíváme v dnešní recenzi. Whisky Kilchoman Loch Gorm je pojmenovaná po největším jezeru na Islay nacházejícího se nedaleko palírny. Whisky zrála minimálně 8 let v sudech po sherry Oloroso typu butt a hogsheads z bodegy Jose Miguel Martin. Lahvovaná byla s obsahem alkoholu 46 %.


Kilchoman Loch Gorm

Whisky: Loch Gorm 2020 (Whiskybase)
Palírna: Kilchoman
Region: Islay
Věk: NAS
Síla: 46%
Sudy: sherry Oloroso
Koupit:
zjistěte, kde mají nejlevnější láhev

Vůně: kouř, kůže, sladkost
Chuť: kouřová, sladká, slaná, kořenitá
Dozvuk: delší, kouřový

Hodnocení: 89 % (jak hodnotím)


Kouřové whisky zrající v sudech po sherry jsou moje krevní skupina. Když jsem proto před nějakou dobou narazil na tuto whisky, neváhal jsem a hned objednal. Sám se proto divím, že mi zavřená na poličce vydržela relativně dlouho. Nakonec na ní řada přišla a já jí teď mohu pořádně prozkoumat.

Kouř linoucí se z nalité sklenky v sobě nese příslib intenzivního zážitku. A opravdu ve vůni hraje prim. Na pozadí se k němu přidávají lehké sladké tóny s výraznější stopou kůže. Ani po napití kouř nemizí, naopak hraje výraznější roli v jinak velmi vyvážené chuti, kde ho doplňuje lehká sladkost, kořenitost i slanost. Whisky je vyzrálá a plné tělo postupně přechází do delšího kouřového závěru.

Na dně prázdné sklenky mě čekala velká spokojenost. Kilchoman Loch Gorm je skvělá whisky, na které jen velmi těžko hledám nějaká negativa. Nemám porovnání, jak si tato whisky stojí v porovnání z dalšími ročníky. Budu rád za vaše postřehy v komentářích. Já se určitě budu muset poohlédnout po nějakém dalším plnění.

Ohodnoťte whisky:
[Hlasů: 10 Hodnocení: 4.3]

Čtěte také:

Odběr novinek:

Loading

Subscribe
Upozornit na

2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Vladimír Fogl
1 rok před

Díky za recenzi. a dobrá volba – myslím, ten ročník 2020. Patří k nejlepším Loch Gormům, podobné je mu pak aktuální vydání 2022. Rozdíl v jednotlivých ročnících je ve stáří a podílů first fill a refill Sherry Butts (hogsheady se použily dvakrát z počátku řady Loch Gorm). V této edici byl jeden nebo dva refill butty, např ve verzi 2021 pak čtyři. Také stáří použitých sudů sahá až do roku 2007 (2007, 2008, 2009,2011), např. u 2021 jsou to sudy plněné v letech 2011, resp 2012. I v tomto je to trochu návrat v aktuálním plnění 22 (5 sudů z celkem 22 je z let 2007-2009).
To jsou také důvody, proč dává smysl porovnávat v ochutnávce jednotlivé ročníky mezi sebou.
Ještě zajímavější je to pak v Tebou zmiňované 100% Islay, kde je ta diverzita ještě vyšší. Tam je těch faktorů více, od různých typů ječmenů (zde je výroba sladu v rokou palírny), přes různý věk sudů, po rozdílný podíl ex-bourbon a sherry butts sudů. Ale to už jsme jinde :).