Týdeník #4/24 – 5 let PoznejWhisky

Vítám Vás u nového Whisky týdeníku. Zajímá Vás, co nového se v poslední době ve světě whisky událo? Jste, jako vždy, na správném místě. Palírna Bruichladdich vydává novou whisky Port Charlotte. Midleton Very Rare slaví 40. výročí. Irská palírna Roe & Co využívá systém solera. Nové whisky představila palírna Ledaig. Palírna Benriach vydává whisky pro bezcelní zóny a nakonec tu máme pár krátkých zpráv.

Port Charlotte 18 Year Old

Port Charlotte 18 Year Old

Minulý měsíc rozšířila palírna Bruichladdich svou řadu stejnojmenné nenakouřené whisky (psali jsme zde). Nyní se nové whisky dočká i nakouřená whisky Port Charlotte.

Nová whisky Port Charlotte 18 Year Old byla vyrobená ze sladu nakouřeného na 40 ppm a zrála v refill sudech po sherry (74 %) a refill sudech po francouzském víně (26 %). Stočená byla s obsahem alkoholu 54,3 %. Whisky vám nabídne tóny fíků, sultánek a spáleného vřesu.

Za doposud nejstarší stáčení whisky Port Charlotte zaplatíte 175 £.


Midleton Very Rare 40th Anniversary Ruby Edition

Midleton Very Rare 40th Anniversary Ruby Edition

Psal se rok 1984 kdy Barry Crockett vytvořil první whiskey Midleton Very Rare. Tento rok tu tak máme, kromě klasického stáčení Midleton Very Rare Vintage 2024, speciální edici této whiskey.

Midleton Very Rare 40th AnniversaryRuby Edition je míchanou whiskey, kterou tvoří kombinace single pot still a grain whiskey uchovávajících v sobě všechny čtyři uplynulé dekády. Dozrávala v sudech po portském Ruby a stočena byla s obsahem alkoholu 53,1 %.

Za tuto speciální edici zaplatíte 20 000 €. Za klasické ročníkové stáčení s obsahem alkoholu 40 % pak dáte 240 €.


Roe & Co Solera Single Malt

Roe & Co Solera Single Malt

Systém solera znají hlavně fanoušci sherry. Jedná se o systém zrání, kdy se po určité době sudy vyprázdní jen z části a sherry z těchto sudů se přesune do spodní řady, která před tím byla také z části odčerpána. Sherry z nejspodnějších sudů pak jde do lahví a horní řada sudů se doplní. V irské palírně Roe & Co takto experimentují s whiskey.

Pro zrání Roe & Co Solera Single Malt se využil systém solera, kdy každou vrstvu tvořil jiný typ sudů. Mohli jste zde nalézt first-fill a refill sudy po bourbonu, po různých typech sherry a další. Výsledná whiskey pak byla stočena s obsahem alkoholu 46 %.

Za tuto zajímavost zaplatíte 85 €.


Krátké zprávy

Dewar’s Double Double 21yo Mizunara
Skotská míchaná whisky Dewar’s rozšiřuje řadu Double Double. Whisky dozrávala v sudech z japonského dubu mizunara a byla stočena s obsahem alkoholu 46 %. Cena 119 £.

Benriach Triple Distilled 25 Year Old
Nová whisky z palírny Benriach určená pro bezcelní zóny zrála v sudech po bourbonu, sherry Oloroso a nových sudech. Obsah alkoholu 47 %, cena 300 £.

Tobermory 26 Year Old Hebridean Series
Nová whisky z palírny Tobermory byla destilovaná v roce 2008. Dozrávala v sudech po sherry Oloroso. Celkem bylo vyrobeno 4 560 lahví s cenovkou 370 £.

Ledaig Triple Wood
A palírna Tobermory ještě jednou. Tato limitovaná edice vznikla ve spolupráci s Iona Community Trust. Whisky zrála v sudech po víně, bourbonu a portském. Obsah alkoholu 53 % a cena 95 £.

Lochlea Ploughing Edition Second Crop
Druhá edice whisky Ploughing Edition (o první jsme psali zde). Opět zrála v sudech po kouřové whisky z Islay. Stočena byla s obsahem alkoholu 46 % a zaplatíte za ní 51,50 £.

Pernod Ricard v Indii
Společnost Pernod Ricard investuje 200 milionů eur do výstavby největší sladové palírny v Indii. V palírně bude zaměstnáno až 800 lidí a bude produkovat 60 000 litrů alkoholu denně – přes 20 milionů litrů ročně. Zda se zde bude produkovat pouze sladová whisky nebo i whisky obilná či indická whisky z melasy není známo.

PoznejWhisky slaví
Dnes je tomu 5 let co na PoznejWhisky.cz vyšel první článek. Přijde celkem neuvěřitelné, jakým vývojem jsme za tu dobu prošli. Chtěl bych poděkovat vám moji milí čtenáři a také všem, kteří nás podporují, či se na psaní článku přímo podílejí. A co se týče naší „PoznejWhisky“ whisky, tak v létě jí budou tři roky. Zajedeme jí ochutnat a uvidíme co dál. Stay tuned.


Čtěte také:

Odběr novinek:

Loading

Subscribe
Upozornit na

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments