Palírna Edradour

V roce 1825 založilo, v městečku Pitlochry na Skotské vysočině, osm místních farmářův čele s Alexanderem Forbesem, malou palírnu, kterou pojmenovali Glenforres. Jak dlouho jí toto jméno vydrželo, není jisté, ale  roce 1837 se už palírna v záznamech objevuje jako Edradour. Její název pochází z gaelského Edred dobhar, což znamená pramen krále Edreda.

V roce 1886 palírnu navštěvuje Alfred Barnard, autor známé knihy The Whisky Distilleries of the United Kingdom (1887), jedné z nejzásadnějších knih o whisky. V následujících letech palírna střídá majitele a stává se hlavní složkou míchaných whisky House of Lords a King’s Ransom. V roce 1938 se dokonce hlavní akcionářem stává Irving Haim, agent známého mafiánského bosse Franka Costello.


Palírna Edradour

Výslovnost: ed•ra•dow•er
Oblast: Highland
Založena: 1825
Majitel: Signatory Vintage Scotch Whisky Co.
Kapacita: 0,26 mil. litrů
Web: www.edradour.com

Psali jsem o palírně:
články o palírně a whisky Edradour
články o whisky Ballechin


V roce 1982 palírnu získává společnost Pernod Ricard. O rok později se otevírá návštěvnické centrum a v roce 1986 přichází první single malt whisky Edradour 10 Year Old. Nejmenší skotská palírna však pro tuto nadnárodní společnost nemá moc užitku. Roku 2002 proto palírna mění majitele ještě jednou. Palírnu Edradour, za 5,4 milionů liber, kupuje Andrew Symington, vlastník nezávislé stáčírny Signatory.  

První problémy na sebe nenechají dlouho čekat. Krátce po převzetí palírny přicházejí bleskové povodně, které způsobí škody ve výši 300 000£. Důležité části palírny naštěstí poškozeny nebyly a produkce se mohla, po pouhých třech dnech, opět rozeběhnout. S novým majitelem začala éra rozšiřování a inovací.  V roce 2003 začíná v palírně výroba kouřové whisky Ballechin (více než 50 ppm), která nese jméno bývalé palírny, fungující nedaleko palírny Edradour v letech 1810 – 1927. Po čtyřech letech pak vzniká nová lahvovací linka. Nevětší změna však přišla o deset let později, kdy vedle palírny vznikla její věrná kopie. Počet destilačních kotlů se tím zvýšil na čtyři. Současně se také rozběhly změny v původní palírně, která získala nové vybavení.

Jak už jsem psal výše, palírna Edradour produkuje také kouřovou whisky Ballechin. Jelikož se poptávka po nenakouřené whisky Edradour stále zvyšuje, produkce nakouřené varianty stále klesá. Poslední roky je to průměrně kolem 13 000 litrů. S její produkcí se však stále počítá a bude se vyrábět ve staré původní palírně.

V základní řadě palírny Edradour najdete 10letou whisky, 12letou Caledonia Selection, zrající v sudech po sherry Oloroso a dvě whisky v sudové síle. Cask Strength Sherry 12 Year Old a Cask Strength Bourbon 11 Year Old. Značku Ballechin pak zastupuje 10leté plnění ze sudů po bourbonu a po sherry Oloroso. Dále palírna nabízí řadu Straight form the Cask, ve které najdete whisky v sudové síle, zrající v různých typech sudů.

Palírna Edradour
Palírna Edradour

Čtěte také:

Subscribe
Upozornit na

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments