Palírna Bladnoch

Palírna Bladnoch je nejstarší doposud fungující palírna v oblasti Lowlands. V roce 1817 ji na své farmě, na břehu stejnojmenné řeky, založili bratři Thomas a John McClellandovi. Palírna se časem vypracovala a bývala často označovaná jako Queen of the Lowlands. V majetku rodiny zůstala téměř 100 let. Poté ovšem palírně Bladnoch začaly zlé časy.


Palírna Bladnoch

Výslovnost: blad•nock
Oblast: Lowlands
Založena: 1817
Majitel: David Prior
Kapacita: 1,5 mil. litrů
Web: bladnoch.com

Psali jsem o palírně:
články o palírně a whisky Bladnoch


V roce 1905 byla palírna poprvé odstavena a dalších 80 let se neslo ve znamení střídání majitelů a uzavírání palírny. V roce 1937 byla palírna dokonce rozebrána a vybavení odvezeno do Švédska. Po necelých 20 letech se produkce opět rozeběhla se čtyřmi novými kotli. Roku 1983 palírnu Bladnoch koupila společnost Arthur Bell and Sons a pro palírnu to zase chvilku vypadalo dobře. O pět let později se dokonce otevřelo návštěvnické centrum. Arthur Bell však přešel pod křídla společnosti United Distillers a ti pro malou a zastaralou palírnu neměli využití. V roce 1993 ji proto uzavřeli a tentokrát to vypadalo, že už navždy.

Palírnu však objevil irský podnikatel Raymond Armstrong. United Distillers s prodejem neměli problém, avšak pod podmínkou, že se zde nebude produkovat whisky. A také že si nechají všechny skladové zásoby. Raymond souhlasil, stejně chtěl z palírny vybudovat letní dům, a v roce 1994 ji koupil. Místní komunita ho však brzy přesvědčila, aby produkci v palírně Bladnoch oživil. Uzavřel tedy se společností Diageo (nový majitel United Distillers) novou dohodu, která mu dovolila v palírně znovu vyrábět whisky. Dokonce mu výměnou nabídli zásoby whisky z palírny Bladnoch z let 1989 až 1993. V prosinci roku 2000 se tak opět zatopilo pod kotli.

Rodinné problémy však Raymondovi nedovolily ve výrobě pokračovat a v roce 2014 šla palírna do likvidace. O rok později ji však odkoupil současný majitel, australský podnikatel David Prior. Ten s pomocí zkušeného distillery managera Iana MacMillana zahájil náročnou rekonstrukci. Po dvou letech bylo hotovo a v roce 2017 se výroba v palírně Bladnoch opět rozběhla. O dva roky později pak bylo dokončeno návštěvnické centrum, které 11. září slavnostně otevřel princ Charles.

Palírna Bladnoch je vybavena dvěma páry destilačních kotlů. Palírna také produkuje malou část destilátu z nakouřeného sladu (60 – 80 ppm).

Základní řada palírny je tvořena čtveřicí whisky bez udání věku. Vinaya (sudy po bourbonu a po sherry), Samsara (sudy po bourbonu a po červeném kalifornském víně), Liora a kouřová Alinta (sudy po bourbonu a po sherry). Najdete zde také whisky ve věku 11, 14 a 19 let.

Palírna Bladnoch
Palírna Bladnoch

Recenzované whisky:

Bladnoch 17 Year Old
Bladnoch 17 Year Old

Čtěte také:

Subscribe
Upozornit na

2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
J. Dvořák
2 let před

Má někdo zkušenost s nějakou z aktuálních lahví? Stojí za koupi? Všechny se cenově pohybují lehce výš, tak jestli mají co nabídnout… 🙂