Whisky posezení s Honzou Kubišem

Jako by to bylo včera. Bylo pondělní poledne 7. prosince, rok 2020 se pomalu blížil ke konci. A ke konci se blížila i má covidová karanténa. Chuť a čich mi sice ještě nesloužily na plný výkon, ale oči pracovaly stále dobře. A na mé oblíbené stránce PoznejWhisky.cz právě přibyl další článek, Vyhlášení vítězů vánoční soutěže. Prvotní zklamání z toho, že jsem zase a opět nic nevyhrál, vystřídala taková malá jiskřička nadšení. Ve druhém odstavečku jsem se totiž dočetl, že by se autor stránek nebránil rozšíření rubrik, a proto hledá další nadšence. Napsal jsem tedy email a těch jsme si nakonec ještě pár vyměnili, než jsme si s Honzou virtuálně potykali a s novým rokem se dohodli na spolupráci.

Honza Kubiš
Honza Kubiš

Musím za sebe říct, že rozhodně nelituji (a pevně doufám, že Honza také ne). Spolupráce s Honzou je velmi příjemná, komunikace bezproblémová a tak nějak tuším, že to bude moc fajn chlápek. Z emailů a řádků, co si vyměňujeme, na mě působí velmi pokorně, vnímám ho jako člověka se smyslem pro systematičnost a detail. Ano, čtete správně. Vzhledem k okolnostem jsme se totiž ještě nestihli vidět naživo. Navíc, díky mému současnému vzezření na videohovor určitě nekývnu, to by bylo nejspíš okamžitě po spolupráci. Nemůžu se ale dočkat, až ho budu moci konečně poznat osobně, pozvat ho na dram lahodné whisky a popovídat si. O čemkoliv. 

A protože jsme oba, nezávisle na sobě, tušili, že to povídání nám všem přece jen trošku chybí, nachystali jsme pro vás další rubriku, rozhovory s lidmi, kteří jsou nedílnou součástí české whisky scény. Chvíli jsme si lámali hlavu, s kým že ten úvodní rozhovor vlastně udělat. Nakonec Honza podlehl mému virtuálnímu nátlaku (postupně cca pět emailů) a svolil k tomu, že první rozhovor bude právě s ním. Sobecky se vám totiž přiznávám k tomu, že je to i pro mě další příležitost, jak ho zase o kousek víc poznat, než nám situace dovolí vidět se a probrat během hodiny více, než stihneme v deseti emailech.

Dámy a pánové, představuji vám Honzu Kubiše, autora a zakladatele stránek PoznejWhisky.cz.

Můžeš nám přiblížit, čím se ve světě whisky zabýváš?

Ahoj, Petře. Ve světě whisky se zabývám hlavně pitím. Pak také tvořím stránky PoznejWhisky.cz.

Co Tě přimělo založit stránky PoznejWhisky.cz a přemýšlel si i nad jinými názvy?

Důvodů jsem měl hned několik. Když jsem se začal rozkoukávat ve světě whisky, často se mi stávalo, že se na různých fórech mluvilo o lahvích, o kterých jsem vůbec nevěděl. Tehdy jsem zjistil, že pokud chci mít přehled, co nového vychází, musím sledovat několik zahraničních stránek. A když už jsem ty informace měl, tak jsem si říkal, proč je někam přehledně nesepsat.

Potencionálních názvů byla celá řada. Řešili jsme to se ženou a s kamarádem Standou několik týdnů. Už si ani nepamatuji, jaké všechny návrhy padaly.

Jaké byly Tvé prvotní plány?

Na počátku jsem chtěl udělat stránky, které by začátečníkům pomohli se zorientovat ve whisky a mít přehled o tom, co se děje.

Máš představu, kolik času musíš stránkám týdně věnovat?

Psaním článků trávím asi 7 hodin týdně. Další čas mi zaberou sociální sítě, focení lahví a hledání podkladů. O Instagram se mi naštěstí stará žena Jarka, za což jí moc a moc děkuji. Dalo by se říci, že o stránkách a o whisky přemýšlím pořád.

Co Tě na tom nejvíce baví?

Nejvíc mě asi baví, jak se díky psaní článků dozvídám nové věci a potkávám zajímavé lidi z naší whisky komunity. Stále se v oblasti whisky považuji spíše za pokročilého začátečníka. A mé, trošku bulvární já, má radost z toho, když je nějaký článek schopný vyvolat diskuzi.

Chtěl bys stránky ještě více rozšiřovat? 

To víš, že chtěl. Nápadů je spousta a řadě věcí se ještě na stránkách nedostalo tolik prostoru, kolik by si zasloužily. Bohužel se mi však nedostává volného času. Proto jsem rád, že jsem díky tobě mohl stránky zase o něco rozšířit.

Je nějaký cíl, kterého bys chtěl se stránkami dosáhnout?

Mám jeden neskromný sen, který se však v našich podmínkách nejspíše nikdy nevyplní. Chtěl bych PoznejWhisky.cz zprofesionalizovat. Mít kolem stránek tým lidí, kteří by psali články z různých oblastí. Mít vlastního grafika a korektora (čtenáři ví, že bych ho někdy opravdu potřeboval). Na to je ale potřeba, aby stránky generovaly peníze. Lidi musíš nějak zaplatit. A na to je naše republika asi moc malý rybník.

Honzo, někteří to možná ví nebo tuší, ale prozraď nám všem, jak si se ke koníčku „whisky“ vlastně dostal?

Až na pár nesmělých pokusů jsem s whisky začal s mým, tehdy ještě budoucím, tchánem. Začátky byly klasicky Jameson a Tullamore Dew. Pak jsem od táty dostal svoji první single malt a vzalo to rychlý spád.

Co Tě na whisky fascinuje?

Ta její rozmanitost. Stále mně nepřestává udivovat, jak rozdílně mohou různé whisky chutnat.


Whisky posezení

Která z novějších palíren nebo zemí produkujících whisky si podle tebe zaslouží pozornost?

Rozhodně Česká republika. V posledních letech tu výroba whisky zažívá nebývalý rozmach a já jsem moc zvědavý, jak se to za pár let vyprofiluje a jestli to k whisky přitáhne nové lidi.

Co říkáš na rozvíjející se českou whisky scénu?

Je to super. Většina lidí, kteří u nás whisky dělají, jsou srdcaři, kterým jde hlavně o kvalitní pití. A o těch zbylých snad časem rozhodne neviditelná ruka trhu.

Co si myslíš o investování do whisky?

Já a investování do whisky se celkem míjíme. Založením jsem spíše sběratel, takže bych měl velký problém s tím, poslat láhev zase do světa. Poslední dobou se mi ale zdá, že součastný styl „investování“ do whisky pokřivuje celé odvětví. Přijde mi špatně, když se lidé v první řadě ptají, jakou má nová whisky návratnost, místo toho, aby se ptali, jak chutná. A nelíbí se mi, když nemůžu ochutnat celou řadu zajímavých lahví jen proto, že nemám dost rychlé prsty a nejsem ochoten je druhý den koupit za trojnásobek. Lidská chamtivost šroubuje ceny nahoru a já se bojím, abychom na to nedoplatili všichni.

Je v oblasti whisky něco, co Tě v poslední době opravdu zaujalo?

Z poslední doby to jsou asi nová pravidla pro japonskou whisky.

Tvoje oblíbená palírna (napříč světem)?

Tak to je hodně těžké. Řeknu ti tři. Ardbeg, Ben Nevis a Talisker.

Máš nějakou láhev, na kterou si i po letech vzpomeneš jako na něco výjimečného?

Talisker 10 y.o. Mé první setkání s kouřovou whisky. To překvapení, že takhle může chutnat whisky, je neopakovatelné. Bohužel.

Jaká whisky nesmí chybět u Tebe doma nebo ve Tvém oblíbeném baru?

Už nějakou dobu mám pravidlo, že doma musím mít vždy alespoň jeden otevřený Ardbeg.

Máš nějaký oblíbený koktejl na bázi whisky?

Moc whisky koktejlů jsem ještě neměl možnost ochutnat. Ale s příchodem Wee Beastie jsem objevil kouzlo Whisky Souru.

Máš nějaké oblíbené párování whisky s jídlem?

Whisky s jídlem většinou moc nekombinuji. Ale třeba sushi a kouřová whisky je bomba.

Máš nějaké plány do blízké budoucnosti, o které se s námi můžeš podělit?

Připravuji se na znovuotevření barů a chystám takového průvodce po whisky barech v České republice. S kamarádem Martinem pak připravujeme jednu novou rubriku, která se ponese spíše v takovém odlehčeném tónu.


Čtěte také:

2 komentářů

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.