Whisky týdeník 1/2021

První dvě novinky představila irská palírna Teeling, která uzavírá svou edici Brabazon a vydává druhou whiskey ze své edice Wonders of Wood. Nezávislá stáčírna Gordon & MacPhail vydává 72letou whisky z palírny Glen Grant. Mladá australská palírna 5Nines vydává trojici single cask whisky a společnost Pernod Ricard připravila nízkoalkoholickou Ballantine’s Light.

Rozhovor s Ondrou Kopičkou z lihovaru Landcraft

Ondra Kopička je spolu s Petrem Alexandrem zakladatel českého lihovaru Landcraft. Na přelomu roku nabídli svým zákazníkům možnost předobjednání své whisky, která bude ještě pár let zrát v sudech. Spolu s tím také představili platformu, kde zákazníci mohou láhev prodat zpět palírně nebo si je prodávat mezi sebou. To však vyvolalo velkou diskuzi.

Historie americké whiskey

Whisky. Magické slovo, které si spojujeme především se Skotskem a Irskem. A pak s několika dalšími významnými hráči na světovém trhu, především s Japonskem, Kanadou a USA. A i když do této společnosti nakukuje stále více zemí, je to právě whiskey z USA, která se může chlubit minimálně stejně poutavou historií.

Česká whisky z lihovaru Landcraft

Je to již více jak rok, co se v Tursku, nedaleko Prahy, rozjela výroba v malém řemeslném lihovaru Landcraft. V malých nákladech zde vyrábějí vermut, gin a různé likéry. Vrhli se také na whisky. Vzali to však trochu jinak, než ostatní čeští výrobci whisky. Sladinku pro první várku whisky si nechali uvařit ve Vinohradském pivovaru,

Skotské palírny #42 – Glenkinchie [glen•kin•chee]

První roky života skotské palírny Glenkinchie jsou stále trochu nejasné a v současné době se můžete setkat s dvěma verzemi jejího vzniku. Obě verze se shodují, že palírnu založili John a George Rateovi. Jedna verze však tvrdí, že v roce 1825 založili palírnu Milton, kterou v roce 1837 přejmenovali na Glenkinchie. Druhá verze pak tvrdí,

Speciální vánoční recenze

Vánoce už nejsou za dveřmi, ale sundávají si boty v předsíni a já si pro Vás proto připravil recenzi něčeho speciálního. Tento produkt je přísně limitovaný. Ročně se vyprodukuje pouhých pět lahví. Investoři a sběratelé však tento poklad ještě neobjevili, cena je tudíž stále velmi nízká.

Podpořte svůj whisky bar

Už podruhé v tomto roce jsou bary a restaurace nuceny uzavřít své provozy. Pro řadu z nich to znamená balancování na hraně existence. Snaží se proto dále nabízet své služby zákazníkům ve formě prodeje přes okénko či rozvozu. Níže najdete seznam barů a restaurací, u kterých si stále můžete zakoupit něco dobrého pití a tak