Recenze whisky Ardbeg Corryvreckan

Moderní historie palírny Ardbeg se začala psát v roce 1997, kdy uzavřenou palírnu koupila společnost Glenmorangie. Palírna představila svůj plán na zbrusu nové 10leté plnění, které by se v budoucnu mělo stát vlajkovou lodí základní řady této palírny z Islay. Tato whisky byla uvedena v roce 2008. V průběhu let se v základní řadě také objevila trojice NAS whisky Ardbeg Uigeadail (2003), Ardbeg Corryvreckan (2008) a Ardbeg An Oa (2017).

Cílem dnešní recenze je právě whisky Ardbeg Corryvreckan, pojmenovaná po mořském víru na sever od Islay, který je třetí nejsilnější na světě a jehož burácení je možné slyšet až do vzdálenosti 15 kilometrů. Jedná se o NAS whisky zrající v sudech po bourbonu a v nových sudech z francouzského dubu. Lahvovaná je s obsahem alkoholu 57,1%. Není barvená ani filtrovaná za studena.


Recenze Ardbeg Corryvreckan
Ardbeg Corryvreckan

Whisky: Ardbeg Corryvreckan
Palírna:
Ardbeg
Region: Islay
Věk: NAS
Síla: 57,1%
Sudy: bourbon, nové z francouzského dubu
Cena: 2255,-
Koupit: Alkohol.cz

Vůně: spálená guma, jód, vanilka, kokos
Chuť: kouřová, pepřová, kyselejší
Dozvuk: dlouhý a suchý

Hodnocení: 89%


Už samotný název whisky mi napovídá, že tady nepůjde o nějaké květinové pití a první přičichnutí mi to potvrzuje. Rázem se ocitám na rozpálených serpentinách na dohled od mořského pobřeží. Prudký svah nutí projíždějící kamiony brzdit a pach spálených pneumatik se mísí se slaným mořským vánkem. Když provoz utichne a spálená guma odvane, objeví se sladké tóny kokosu a vanilky. Napiji se a sladké tóny vyklízejí prostor náporu kouře a pepře, které postupně dostávají kyselejší nádech. Chuť je pěkně hutná a vyšší obsah alkoholu poznáte hlavně podle toho, jak vám vysušuje pusu. Dlouhý závěr plný kouře mi připomíná, s kým že jsem měl tu čest.

Ačkoliv mám whisky Ardbeg rád a stále se snažím mít doma alespoň jednu otevřenou láhev, po této láhvi moc často nesahám. Na cestu do středu kouřového víru, kterou s touto whisky podnikám, musím mít speciální náladu. Když už se však na tuto cestu vydám, nikdy nelituji. Je to výborná a výrazná whisky. Jen si vyžaduje vaši pozornost. Výsledek recenze whisky Ardbeg Corryvreckan je 89% (jak hodnotím).

Recenze Ardbeg Corryvreckan
Mořský vír Corryvreckan

Seznam recenzovaných whisky

Čtěte také:

Subscribe
Upozornit na
11 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
J. Dvořák
1 rok před

Dobrý den, mohl bych se zeptat na srovnání s Uigeadail? Lepší? Horší? Nebo prostě jen jiná? Nejsem úplně skalní fanoušek Ardbegu, ale Uigeadail jsem si koupil a sem tam jsou povětrnostní vlivy přímo šité pro popíjení něčeho takového … a právě o Corryvreckan jsem přemýšlel, jestli zkusit, nebo ne. Děkuji.

Admin
1 rok před

Pro mě je Uigeadail jasná jednička základní řady. Jak jsem psal, Corryvreckan už je na mě moc. Co vyzkoušet klasickou 10letou variantu?

J. Dvořák
1 rok před

Desetiletou mám, je fajn, lehčí v těle, určitě pitelnější, byť co se týče kouřových whisky, favority mám trochu jinde (Lagavulin 16y, Caol Ila 12y/18y, Bunnahabhain Toiteach A Dhá, Port Charlotte 10y…).
Uigeadail je monstrum, jak píše Ian Buxton. Tak mě jenom zajímalo, jestli je Corryvreckan víc … a teď co víc? Kouřovější? Nebo má nějakou jinou dominantní chuť / vůni? Trochu se ve mně sváří zvědavost s krutou realitou dát 2 tisíce za láhev 🙂

Admin
1 rok před

Nabídl bych Vám vzorek, ale bohužel jsem recenzi psal už před měsícem a láhev je již prázdná.
Už je to sice nějaký ten pátek co jsem měl Uigeadail, ale řekl bych, že díky sherry sudům je více do sladka.

Martin
1 rok před

Dobrý den, když už jste zmínil vzorek mám takový bonusový návrh. Měl bych zájem a nebyl bych asi sám o možnost získat vzorek 20ml od každé vámi recenzované láhve (budoucí) – za cenu kolem 50kč + 50 zásílkovna nebo pošta – prostě tak za 100 až 150 celkem za tu možnost že si od vás koupím vzorek a až mi přijde tak si ho dám při čtení recenze. Jasně flaštičky nejsou zadarmo ale za mě klidně i plastovou (PET) (třeba tady – dokonce prý výroba ČR http://www.trigonmedia.cz/zdravi/lekovky/plastove-lekovky). Mohla to by to být také specialita vašeho webu, cca 20ks vzorků z recenzované láhve, samo že dokud nedojdou – kdo dřív příjde ten dřív mele ale možnost by prostě byla. Chtěl bych býval Tale Of Cake pro mě jsou na ni hrozně protichůdné recenze takže váhám jestli koupit.

Admin
1 rok před
Reply to  Martin

Dobrý den.
To je určitě zajímavý nápad. Pojí s ním však několik logistických a legislativních problémů. Zjistím, jaký by o něco takového byl zájem a promyslím co s tím. Děkuji vám.

Ondřej Franc
1 rok před

Dobrý den, Honzo, na poli whisky jsem začátečník, proto si chodím (mimo jiné) rozšiřovat svoje odborné vědomosti i na tento web. Mám na Vás následující otázku: je pravda, že nad 15 let stáří už další staření whisky postrádá efekt a jde jen o marketingový tah? Poznám jako začínající whiskař zásadní chuťový a kvalitativní rozdíl mezi whisky stařenou 15, 20, 25 a 30 let? Prý to tvrdí odborníci na whisky ze samotného Skotska… ale na 100% to ověřené nemám. Děkuji za odpověď.

Admin
1 rok před
Reply to  Ondřej Franc

Dobrý den,
nevím, zda jsem na zodpovězení této otázky dost velký odborník, ale přikláněl bych se k názoru, že pro staření nad 15 let už opravdu není moc důvodů. Naopak, moc dlouhé staření může whisky i uškodit. Proto se také pro whisky, která by měla zrát opravdu dlouhou dobu, používají hodně vyjeté sudy. Jinak by totiž hrozilo, že sud úplně zabije chuť whisky a zbyde jen dřevitost.
Já měl možnost porovnat whisky Glenfarclas ve stáří 15 a 25 let. Rozdíl tam byl, ale více mi chutnala ta mladší. A co se finanční stránky týče, neřekl bych, že nárůst ceny láhve nad 15 let věku, odpovídá nárůstu kvality whisky.

Martin Suchý
1 rok před

Toto je zajímavé téma a velmi dobrá otázka. Často se setkáte se dvěma názory. Jednak že čím starší whisky, tím lepší. A nebo Vám bude kdekdo chtít prodat tříletou whisky jako perfektní a výbornou. Ten první je běžnější, ale není pravdivý ani jeden. Budu teď zjednodušovat, protože toto téma by vydalo na dlouhou debatu a střetlo by se více protichůdných názorů. Rovněž nemám ambice mít jediný správný pohled. Předložím Vám tedy můj názor podložený ochutnávkou stovek různých (a různě starých whisky) a podložený rovněž názory zkušených lidí z branže. Whisky zraje, o tom není pochyb a dalo by se to poměrně dobře přirovnat k dospívání člověka. Prostě na úplném začátku máte destilát, který si ani nesmí říkat whisky, nemá barvu a když to ochutnáte, možná budete překvapeni chutí. Pít se ale (většinou) dá. Ten poté v sudu získává nové vůně, chutě, tmavne, zakulacuje se – jednoduše sílí a dospívá. Ve třech letech může sice do lahve, ale je to ještě mládě, rozhodně není hotový. Proto takový standard, kdy si troufnou palírny lahvovat whisky s udáním věku je ve Skotsku nejdříve po 10, častěji ale po 12 letech. Na trhu je dost i mladších whisky – má to 2 důvody – finance – palírna potřebuje a chce prodávat mladší whisky kvůli cash-flow i čisté touze více vydělávat a někdy rovněž není dost sudů k uspokojení poptávky po nějakém bestselleru s udáním věku – viz Ardbeg nebo Glenlivet. Ani v 10, resp. 12 letech však whisky nebývá na vrcholu sil. A teď přichází otázka za milion. Co je ideální věk whisky? U každého sudu je to jiné. Některé sudy zrají rychleji, jiné pomaleji. Po nějakém čase už si začne brát whisky ze sudů více, než je dobré. To je pochopitelně úkol pro master distillery, aby dokázali odhadnout, kdy už je nejlepší čas whisky ze sudu přesunout do lahví. Obecně lze říci, že takový pomyslný vrchol (dospělost) nastává někdy kolem 18, 21 let. Ale to neznamená, že starší whisky nejsou lepší. Tak jako dospělý člověk i ve dvaceti a třiceti letech zrajete. Možná nerostou svaly a dívky už nedělají modeling, ale často přibývá mužnosti, charisma, hloubky, elegance, zajímavost. Víte co myslím. Až ochutnáte 25 let staré, 30 let staré kousky, tak uvidíte, že jsou mnohdy fantastické. Také ale stojí o hodně více. Je pak na místě další otázka, zda je whisky o xy let starší o tolik lepší, aby stála o xy tisíc více. To je na každém, aby si vyhodnotil. Zatímco věk je objektivní číslo, tak „value“ každé lahve je čistě subjektivní.
Jistá je ještě jedna věc. Každá whisky postupem času dosáhne svého vrcholu a její kvality potom začnou klesat, stárnutí ji ubírá na kráse, opět je to jako u lidí. Platí, že čím výraznější a méně používaný sud, tím dříve je whisky dospělá. Pro ty dlouholeté rekordmany je třeba sudů takřka zcela vyjetých, aby rok co rok získávala whisky opravdu jen málo nových vůní a chutí ze dřeva.

Honza
1 rok před

Dobrý den, všude se snažím u této whisky (Ardbeg Corryvreckan 0,7l 57,1%) zjistit stáří/dobu zrání, ale marně. Vy by jste to mohl vědět 🙂
Díky moc za odpověď

Admin
1 rok před
Reply to  Honza

Dobrý den, bohužel vás musím zklamat. Vůbec netuším a ani se mi nepovedlo nic zjistit.
Honza