Dvojrecenze Michter’s US*1 – Kentucky Straight Bourbon a Sour Mash

Musím se přiznat, že při každém vydání článku cítím mírnou nervozitu. Ať už je to z důvodu „mít vše v naprosté dokonalosti“ nebo zkrátka jen proto, že čekám, jaká diskuze se pod tématem strhne. Nejinak tomu bylo i před čtrnácti dny, kdy jsme se blíže seznámili se značkou Michter‘s, jež si dokázala znovu vybudovat výbornou pověst a dnes tak nejen svým skalním příznivcům nabízí mnoho zábavy. Jenže jsem se spletl a diskuze či jen prosté „chutná/nechutná“ nebo „pil(a) jsem/nepil(a) jsem“ vůbec neproběhlo. Což, jak Honza trefně vystihuje, mé „bulvární já“ trošku zamrzelo (a zamrzí vždy). Doufám tak, že dnešní recenze bude tím správným katalyzátorem diskuze nad dvěma hodnocenými lahvemi. Ano, plníme slib a přinášíme první dvojrecenzi lahví ze základní nabídky značky Michter‘s.

Nebudeme se vracet k historii či k hlavním výrobním specifikům (to můžete udělat sami přečtením článku o Michter’s). Sluší se snad jen podotknout, o které lahve vlastně v recenzi půjde. Volba padla na klasický bourbon této značky Michter‘s US*1 Kentucky Straight Bourbon a na plnění Michter‘s US*1 Sour Mash. Pro úplnost dodávám, že plnění v recenzi nesrovnávám a hodnotím je tedy individuálně.

Michter‘s US*1 Kentucky Straight Bourbon

Klasický bourbon se vyrábí, jak jinak u této značky, malosériově. Small Batch zde znamená maximální počet 20 sudů pro jednu várku. Fermentace trvá 3-5 dní (někdy dokonce 6-8) a destilace probíhá na přístrojích značky Vendome, které byly vyrobeny na míru. Zrání probíhá v sudech z amerického bílého dubu, kdy se sudy nejdříve opečou a až poté vypálí. Ale dost řečí a pojďme se ponořit do dnešního prvního vzorku.

Aroma je velmi jemné a zároveň přímočaré. Znatelně je cítit dřevo a kukuřice, hned v závěsu se k nim přidává vanilka, karamel a sušené ovoce. Jednotlivé tóny se nebijí, naopak vystupují velmi harmonicky. Skvělá pobídka k ochutnání. Úvodní vlna sladkosti s sebou nese kukuřici, vanilku a med, přidává se jemná chuť rozinek a závan kouře z čerstvě rozdělaného ohně. Příjemný je i čistý a středně dlouhý závěr. Opět se totiž dostává do popředí dub, jemuž nádherně sekundují koření (nejvíce pepř) s medem a zakouřený závoj na samém konci.


Michter‘s US*1 Kentucky Straight Bourbon
Michter‘s US*1 Kentucky Straight Bourbon

Whisky: Michter‘s US*1 Kentucky Straight Bourbon (whiskybase)
Palírna: Shively Distillery
Region: Kentucky, USA
Věk: NAS (odhadované stáří dle dostupných informací z palírny je 5-7 let)
ABV: 45,7%
Cena: 0,7l od cca 1350 Kč

Barva: světle jantarová
Vůně: dřevo a kukuřici doplňují vanilka s karamelem a sušeným ovocem
Chuť: v úvodu sladkost kukuřice, vanilky a medu, později vystupují rozinky a kouř
Dozvuk: středně dlouhý závěr s tóny dubu, koření (pepře), medu a jemného kouře

Hodnocení: 86%


Michter‘s US*1 Sour Mash

Druhým recenzovaným plněním je Sour Mash. Co znamená mash, to je otázka, s kterou by si každý whiskař věděl rady, pokud by si ji vytáhl např. v AZ Kvízu pod písmenkem „M“. Ale pro úplnost, jde o záparu, což je směs obilí, vody a kvasnic, díky čemuž může dojít k fermentaci a tedy přeměně cukrů na alkohol. Ale co je to sour mash? Na toto označení jsme už několikrát narazili a vysvětlili si jej, ale opakování je matka moudrosti. Jde o nealkoholickou kyselou kapalinu z konce první destilace, která je přidávána do kvasné směsi a může tvořit i 25 % tekutiny v kvasné nádobě. Upravuje pH kvašení a zabraňuje bakteriální infekci. Použité množství ovlivňuje procento cukrů v kvasné směsi, při výrobě svěžejšího bourbonu je této kapaliny použito méně.

Na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let byl Sour Mash nejpopulárnějším produktem značky a po ukončení výroby v roce 1989 čekal na svůj návrat dlouhých dvacet tři let. Je vyráběn taktéž jako Small Batch a tvrdí se, že jde o vhodnou volbu při přechodu mezi klasickými bourbony a žitnými whiskey. Pojďme tedy na něj.

Na nose vás okamžitě přivítají tóny koření, které se střídají s jemnějšími, až květinovými tóny. Doplňují jej vůně ovoce a dřeva. Výraznější a velmi sexy aroma, které přímo vybízí k ochutnání. Prvotní sladší chuť kukuřice, karamelu a ovoce je vystřídána přímočarou kořenitostí, jež je postupně elegantně zaobalena do medu a vanilky. V delším závěru pak nad sladkostí dominuje koření, ale nikterak se vzájemně neperou. Navíc, stále nemizí ani květinové a ovocné tóny, které byly patrné ve vůni.


Michter‘s US*1 Sour Mash
Michter‘s US*1 Sour Mash

Whisky: Michter‘s US*1 Sour Mash (whiskybase)
Palírna: Shively Distillery
Region: Kentucky, USA
Věk: NAS (odhadované stáří dle dostupných informací z palírny je 5-7 let)
ABV: 43%
Cena: 0,7l od cca 1350 Kč

Barva: karamelová
Vůně: dominují tóny koření, jež doplňuje aroma květin, ovoce a dřeva
Chuť: zprvu sladší chuť kukuřice, karamelu a ovoce střídají tóny koření, medu a vanilky
Dozvuk: v delším závěru udává noty především koření, zůstávají ale tóny květin a ovoce

Hodnocení: 89%


Máme za sebou první dvě plnění značky Michter’s. U klasického bourbonu této značky Michter‘s US*1 Kentucky Straight Bourbon se nám dostává veskrze očekávaného zážitku. Jemnější charakter a sladkost se daly tušit, přijemným bonusem v chuti byly stopy kouře. Jde o velmi pitelný bourbon, který bych se nebál nabídnout i někomu, kdo se s americkou produkcí teprve seznamuje. Na překážku mu však může být cena, jež je v porovnání s jinými standardními bourbony výrazně vyšší (je však třeba mít na paměti některé informace). Jeho hodnocení se tak zastavilo na pěkných 86%.

Plnění Michter‘s US*1 Sour Mash je specifické a velmi zajímavé. Ačkoliv se možná na první dobrou tváří a vítá vás jako bourbon, loučíte se s ním jako se žitnou. Jde o whiskey, která je vrstevnatá jak na vůni, tak v chuti, a která má rozhodně co nabídnout. Aniž bych přeháněl, tahle slečna stojí víc než za jeden večer. Bez jakéhokoliv srovnání s bourbonem ji tak hodnotím 89% (americkou whiskey hodnotím na stupnici od 50% do 100%).

Cheers!


Čtěte také:

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments