Bill Lumsden – osobnosti světa whisky

Bill Lumsden
Bill Lumsden

První whisky, kterou Bill Lumsden v životě pil byla míchaná skotská Stuart’s Cream of the Barley. Bylo mu tehdy 16 let a dle jeho slov to nedopadlo vůbec, ale vůbec dobře. První vážné setkání s whisky bylo až o pár let později, v roce 1984, kdy ochutnal sklenku 10leté whisky Glenmorangie. Chuť whisky ho okouzlila, stejně jako její historie a pestrost. Během studií na univerzitě Heriot-Watt v Edinburghu pak navštěvoval bar Jolly Judge, kde objevoval nové whisky. A právě tam se, během svých doktorských studií, rozhodl pro práci ve whisky průmyslu.

Začátky

Bill Lumsden v roce 1982 obdržel titul Bachelor of Science v oboru biochemie a buněčné biologie na univerzitě v Glasgow. Doktorský titul v oboru fermentace poté získal v Edinburgu. V roce 1986 nastoupil do společnosti United Distillers (dnešní Diageo), kde pracoval devět let, během kterých sbíral zkušenosti v různých fázích výroby whisky. Začínal jako výzkumný pracovník, poté byl praktikant u distillery manažera, distillery manažer. Věnoval se také zajištění kvality a nějaký čas strávil i u sladování.

V únoru roku 1995 společnost opustil a stal se distillery manažerem v palírně Glenmorangie. Po třech a půl letech poté postoupil na pozici Head of Distilling & Whisky Creation ve společnosti Glenmorangie, což zahrnuje palírny Glenmorangie a Ardbeg. Na této pozici pak pracuje až dodnes.

Bill o sobě tvrdí, že je shopaholic a miluje nakupování oblečení. Nikdy však nepodléhá módním trendům. Jak sám říká, nechce nosit to, co nosí všichni ostatní. Stejný přístup má i k výrobě whisky. Nepodléhá trendům a módním vlnám, má svou vizi, za kterou jde. Během své kariéry se naučil dvě důležité věci. Jít si za svou vizí a pracovat v rámci pravidel, ale nenechat pravidla, aby mu bránili něco udělat.

Inovace

Bill Lumsden Lighthouse
Lighthouse

Jako člověk, co se snadno začne nudit, vymýšlí Bill Lumsden stále nové inovace. A právě to byl důvod k vybudování nového experimentálního still housu v areálu palírny Glenmorangie. Ten dostal jméno Lighthouse a je vybaven dvěma destilačními kotli, stejně vysokými jako jsou ty, ve stávající palírně. Kotle jsou ale upraveny tak, že se dá měnit jejich výška, a tím ovlivňovat výsledný charakter destilátu. Součástí mnoha miliónové investice byla i stavba nové kamenné budovy varny, kde bude prostor pro další experimenty. 

Inspirací jsou mu i nově vznikající palírny, jejichž rostoucí množství ho také nutí pracovat na dalších inovacích, díky kterým by whisky z palíren Ardbeg a Glenmorangie dokázaly získat nové fanoušky. Mladé whisky z těchto palíren ho však moc neoslovují a myslí si, že za cenu, za kterou se prodávají nedělají, svou kvalitou, skotské whisky dobrou reklamu.

Mimo toho, že Bill Lumsden dělá dobrou a uznávanou whisky, je také držitelem celé řady ocenění. V letech 2001, 2006 a 2008 získal od Whisky Advocate titul Industry Leader of the Year. Několikrát také získal cenu Master Distiller of the Year a v roce 2016 byl na Internacional Whisky Competition oceněn jako Master Distiller of the Year.


Čtěte také:

Odběr novinek:

Loading

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments