Týdeník #6/23 – export skotské roste

Vítám Vás u nového Whisky týdeníku. Zajímá Vás, co nového se v tomto týdnu ve světě whisky událo? Jste, jako vždy, na správném místě. Palírna Bruichladdich vydává novou edici whisky Port Charlotte. Leith Export Co. představili míchanou whisky Perpetuity. Anglická palírna White Peak připravila whisky Wire Works Double Oak Port. Vychází druhá edice 10leté whisky MacNair’s Lum Reek. Jsou tu první informace o festivalové whisky Glen Scotia a Conor McGregor rozšiřuje značku Proper No. Twelve.

Port Charlotte Islay Barley 2014

Port Charlotte Islay Barley 2014

V minulém Whisky týdeníku jsme psali o whisky Octomore 13.4 (více zde) a nyní tu máme další novinku z Islay z palírny Bruichladdich. Tentokráte však zavítáme do méně fenolových vod a představíme si novu whisky Port Charlotte.

Nový whisky Port Charlotte Islay Barley 2014 byla vyrobena ze sladu nakouřeného na 40 ppm. Ten pocházel z osmi farem v okolí palírny Bruichladdich. Whisky zrála v kombinaci first-fill sudů po bourbonu (84 %), second-fill virgin sudů (8 %) a second-fill sudů po víně z Bordeaux (8 %). Nalahvovaná byla s obsahem alkoholu 50 %.

Whisky je už nyní dostupná zde, na e-shopu palírny Bruichladdich. Cena je 75 £.


Perpetuity

Perpetuity

Již toto léto by měla Leith Export Co. otevřít v Edinburghu palírnu Port of Leith. Na oslavu bohaté palírnické historie této přístavní čtvrti nyní společnost vydává první edici své nové míchané whisky.

Whisky Perpetuity – Batch 1 se skládá z 6leté single malt whisky z palírny Glen Tauchers (21,9 %), 13leté single grain whisky North British (22,2 %), 9leté whisky Deanston (23,9 %) a další 7leté grain whisky opět z North British (32 %). Vše smícháno v kádi, kde se se zbytky této whisky příště smíchá druhá edice. Nalahvováno bylo s obsahem alkoholu 45,7 %.

Jedná se o první whisky od této společnosti. Celkem bylo vyrobeno 1 430 lahví a za jednu zaplatíte 38,50 £.


Wire Works Double Oak Port

Wire Works Double Oak Port

Skoro přesně před rokem představila mladá anglická palírna White Peak svou inaugurační whisky (psali jsme zde). Od té doby stihla vydat několik dalších stáčení. Tento týden pak představila první stáčení roku 2023.

Pro výrobu whisky Wire Works Double Oak Port palírna použila svůj lehce nakouřený slad. Whisky nejdříve zrála ve first-fill sudech po bourbonu a poté dozrávala v sudech po portském. Nalahvovaná byla s obsahem alkoholu 52,2 %. Nebyla barvená, ani filtrovaná za studena.

Celkem bylo vyrobeno 1 321 lahví. Dostupné jsou zde, na stránkách palírny White Peak. Cena je 65 £.


Krátké zprávy

MacNair’s Lum Reek 10 Year Old Batch 2
Přichází již druhá edice blended malt whisky MacNair’s Lum Reek (o první edici jsme psali zde). Tato 10letá míchaná whisky v sudové síle (55,8 %) je vytvořena ze sladových whisky z palíren z oblastí Speyside a Islay a stojí za ní známý Billy Walker. Cena je 62,99 £.

Glen Scotia Campbeltown Malts Festival 2023

Glen Scotia Campbeltown Malts Festival 2023
Na internetu se objevil label whisky Glen Scotia, která se chystá pro letošní Campbeltown Malts Festival. 11letá, lehce nakouřená whisky, dozrávala v sudech po portském.

Export skotské roste
Export skotské whisky v roce 2022 meziročně vzrostl o 37 % a poprvé tak překonal hranici 6 miliard liber. Počet vyvezených lahví poté vzrostl o 21 %. Význam evropského trhu však klesl. Indie přebrala Francii titul země, kde se prodá nejvíce skotské. Asijsko-pacifická oblast pak překonala EU a stala se největším regionálním trhem.

Suntory investuje
U příležitosti 100. výročí výroby whisky, investuje japonská společnost Suntory 77 milionů dolarů do svých palíren Yamazaki a Hakushu. Peníze půjdou na vylepšení návštěvnických center a vylepšení výrobních procesů.

Conor McGregor jde do jablek
A nakonec tu máme něco pro fajnšmekry. Conor McGregor představil novou irskou „whiskey“ Proper No. Twelve Irish Apple. Tato novinka, s obsahem alkoholu 35 %, v sobě kombinuje obilné a sladové irské whiskey a jablka. To prostě chceš.


Čtěte také:

Odběr novinek:

Loading

Subscribe
Upozornit na

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments