WhistlePig – americké palírny

Na našem putování po amerických whiskey palírnách jsme doposud navštívili tři státy. Naprostou samozřejmostí byla návštěva státu Kentucky (palírny značek Four Roses, Maker’s Mark a Michter’s), vynechat jsme nemohli ani sousední Tennessee (George Dickel) a nakoukli jsme už také do Texasu (Balcones). A i když u značky Michter’s jsme museli zmínit její pensylvánský původ, pohybovali jsme se tak nějak v očekávaných končinách Spojených států amerických. Jenže whiskey a USA, to v současnosti není jen Kentucky, Tennessee a pár výjimek v některých okolních státech. Americké palírny jsou rozesety doslova po celém území zámořského kolosu. Jedním ze států, který pochopitelně nestojí v čele amerického whiskey průmyslu, je i Vermont.

Stát v severovýchodním cípu USA, jenž na severu sousedí s kanadskou provincií Québec a na východě se státem New Hampshire, který je spolu se státem Maine posledním územím před Atlantským oceánem. Rozlohou by Vermont do sebe s rezervou pojmul např. Slovinsko, hlavním městem, i když ne největším, je pak Montpelier. Pokud si vybavíte scenérii velkých zalesněných území, jež na podzim hýří všemi barvami, je pravděpodobné, že už jste něco z Vermontu viděli. Právě to je pro tento kus země typické. Zajímavostí pak je, že název státu pravděpodobně pochází z francouzského Les Verts Monts (Zelené hory, v angl. Green Mountains), což je pohoří táhnoucí se takřka přes celý stát.

Palírna WhistlePig

Abychom však dojeli do naší dnešní zastávky, musíme zamířit k západní hranici Vermontu, do oblasti blízko městečka Shoreham. Právě zde, v téměř zapomenutém kraji, se nachází palírna, která si za svou krátkou dobu existence vybudovala už poměrně slušné renomé. Palírna, která je známá především svými žitnými. Palírna, jež zaujme už jen pro svůj název. Vítejte ve WhistlePig.

Historie palírny a značky

Jméno pochází z nedorozumění, kdy si zakladatel značky Raj Peter Bhakta v Coloradu neporozuměl s francouzským cyklistou, který ho v horách málem srazil. Zatímco cyklista se snažil Bhaktovi napodobit zvuk sviště (v angl. též whistlepig), jehož měl údajně v lese slyšet, Bhakta pro něj neměl žádné pochopení.

Historie značky WhistlePig se začala psát v letech 2007-2008. Značku založil již zmíněný americký podnikatel a politik Raj Peter Bhakta, byť bez domovské palírny, když whiskey původně pocházela z kanadské palírny Alberta Distillers. V roce 2007 však Bhakta koupil pozemek ve Vermontu s více jak 150 let starou stodolou a farma na výrobu mléčných produktů se začala měnit v palírnu whiskey. Oficiálně byla značka WhistlePig uvedena na trh v roce 2010, první stáčení pak bylo vydáno v roce 2015, v roce, kdy byla otevřena i domovská palírna (v místě zrenovované stodoly). Samotný Bhakta už ale v rámci značky nefiguruje. Po obviněních z podvodů a špatného hospodaření své akcie prodal a v roce 2019 značku definitivně opustil.

Značka na samém začátku čerpala z výtečných kanadských zdrojů. Mělo jí to zajistit potřebné finance pro budování palírny a rozvoj značky a také potřebný čas. První whiskey pod jejím brandem spatřila světlo světa v roce 2010 a byla to whiskey žitná. Právě tato kategorie je pro tuto značku a palírnu stěžejní. Teprve v loňském roce vydala svůj první bourbon, o čemž jsme informovali v devátých novinkách na začátku června. Navíc, jak už bývá u amerických craftových palíren zvykem, v palírně velmi rádi experimentují se sudy a způsobem zrání. Jejich plnění v rámci série The Boss Hog tak ležela v sudech z nejrůznějších typů dubů a finišovala v sudech např. po calvadosu nebo po rumu.

Palírna WhistlePig farma
Farma WhistlePig

Palírna došla v současnosti do bodu, kdy na 300 akrech půdy (z celkových 500) pěstuje vlastní žito. To, spolu s čerpáním vody z místních zdrojů a udržitelnou těžbou dubů v této oblasti (za každý pokácený strom se vysazuje sedm nových), naplňuje strategii, kterou palírna nazvala jako Triple Terroir. Palírna, možná lépe řečeno farma, využívá naplno potenciálu zdejších přírodních zdrojů. Což se kromě výše zmíněného týká např. i zvířat (koně, kozy, ovce, prasata kunekune nebo včely) či javorů (byl postaven cukrovar pro výrobu vlastního sirupu).

V budoucnosti má značka vyrábět výhradně grain-to-glass whiskey, což se jí poprvé podařilo právě v loňském roce vydáním výše zmíněného bourbonu a také čtyřleté žitné. V palírně doslova říkají, že „Pokud je zapotřebí občas vypít nějaké chyby a přešlapy, abychom posléze narazili na zlato, tak budiž“. Značka je dnes mnohdy označována za tu, která nabízí nejoceňovanější žitnou whiskey na světě. Navíc se v současnosti podílí i na značce irské whiskey Limavady (psali jsme v novinkách č. 12 a 13).

Z výroby

Zcela zásadní postavou v rámci výroby byl Dave Pickerell. Bývalý master distiller palírny udal značce směr a také navrhl destilační kotel, na kterém se whiskey dodnes vyrábí. Pomohl s úvodními krůčky skrze kanadskou whisky i s vytvořením prvních žitných whiskey. Bohužel však musíme používat minulý čas. V roce 2018 životní pouť této legendy amerického whiskey průmyslu skončila, když ve svých 62 letech tragicky zahynul na WhiskyFestu v San Franciscu. Muž, jenž pracoval čtrnáct let pod značkou Maker’s Mark, kromě rozjezdu značky WhistlePig pomohl se svou poradenskou firmou Oak View Spirits desítkám začínajících palíren po celém světě.

V jeho odkazu pokračuje především duo žen. Současná master distillerka Emily Harrison, vystudovaná chemická inženýrka, která stojí za všemi současnými plněními a experimenty. A Meghan Ireland, taktéž chemická inženýrka, hlavní whiskey blender, jež je specialistkou na řemeslné cidery a zrání. Na vše dohlíží i tzv. chef pig, prase Mortimer Jr., které je v současnosti tváří značky a vedoucím pašíkem.

Palírna WhistlePig destilační kotel
Destilační kotel palírny

Ale ještě zpět k whiskey. Ta zraje, nepočítáme-li finiše, i v sudech z místních vermontských dubů. Ty mají kratší vegetační období (díky studeným vermontským zimám) a tak rostou odolněji a tvoří je velmi těsné růstové prstence. Sudy z tohoto dřeva jsou pro zrání velmi příhodné a dokážou spiritu poskytnout přesně to, co potřebuje.  

Základní řada

Core range značky zahrnuje v současnosti WhistlePig Rye Whiskey Aged 10 Years  (50% alkoholu), WhistlePig Old World Rye Aged 12 Years  (43%) a WhistlePig Estate Oak Rye Aged 15 Years (46%). Mimo tyto stálice se do základní řady pomalu, ale jistě přidávají WhistlePig PiggyBack Rye (šestiletá, 48,28%) nebo whiskey ze série Farmstock, které jsou sice mladší, ale jde už o whiskey, jež kompletně pochází z domovské palírny. Palírna také vydává osmnáctileté žitné whiskey a plnění z už zmíněné experimentální série The Boss Hog, kde experimentuje se zráním a finiši. To jsou také ta nejdražší a pro palírnu nejcennější stáčení.

Palírna WhistlePig - základní řada
Základní řada

Tipy

Dát tip na whiskey, která se tu prozatím v podstatě nedá sehnat, je nesmysl. Jenže, ona to tak možná brzy už nebude pravda. Minimálně v to můžeme doufat.

Palírna WhistlePig kotel
Ocásek na konec

Na pražském whisky festivalu jste se s touto značkou již mohli setkat a to v podobě malých degustačních lahviček. Konkrétně, a vcelku pochopitelně, byly k dostání na spojeném stánku dvou skotských značek whisky Ardbeg a Glenmorangie. Jak jsme vás již informovali, do značky WhistlePig vstoupil gigant Moët Hennessy a díky tomu se značce otvírá možnost expanze na evropský trh, což by se mělo i dít a to během tohoto roku. První na řadě by měla být Velká Británie, tak nezbývá než doufat, že se dostane i na nás.

Každopádně, již příští týden se můžete těšit na recenzi jedné žitné z produkce této palírny. Naštěstí jsem totiž onu whiskey na festivalu ochutnal a udělal si i poznámky (ještě v době, kdy jsem toho byl schopen), takže se o dojmy a pocity můžu podělit. To ale až příští týden!

Cheers!


Čtěte také:

Subscribe
Upozornit na
5 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Miroslav
3 měsíců před

Super clanek. Navnadil ke koupi 🙂

Admin
3 měsíců před
Reply to  Miroslav

Měl jsem to podobně. 🙂

Petr (PoznejWhisky)
3 měsíců před
Reply to  Miroslav

Moc děkujeme! >>> V úterý recenze. 😉

Viktor Šolc
3 měsíců před

Moc pěkně sepsané

Petr (PoznejWhisky)
1 měsíc před
Reply to  Viktor Šolc

Děkujeme!