Týdeník #9/24 – opět na Vašich obrazovkách

Vítám Vás u nového Whisky týdeníku. Zajímá Vás, co nového se v tomto týdnu ve světě whisky událo? Jste, jako vždy, na správném místě.


Vážení čtenáři, jak Vám jistě neuniklo, po snižující se frekvenci článků v první půlce roku jsme se na nějaký čas odmlčeli úplně. Několikaleté pravidelné psaní článků si vybralo svou daň a já v PoznejWhisky přestal vidět koníček. Začala to být povinnost, ke které jsem se čím dál více musel nutit. Když se pak k tomu přidaly i změny v osobním životě, PoznejWhisky šlo na vedlejší kolej.

V poslední době jsem však opět začal cítit, že bych něco rád napsal. Hodně tomu přispěli i ti z Vás, co mi psali a ptali se, zda ještě budu pokračovat. Děkuji Vám za to. Bylo hezké vidět, že by to tady někomu chybělo.

Rozhodl jsem se proto opět oživit mou aktivitu, ale s určitými změnami, které snad zabrání dalšímu vyhoření. V první řadě články nebudou vycházet pravidelně, jak jste byli zvyklí. Vycházet budou tak, jak budu mít chuť a čas. Další změnou je Whisky Týdeník, který zrovna máte před sebou. Původní verze s delšími zprávami a fotkami byla sice hezká, ale časově velmi náročná. Je tu tedy nová minimalistická verze. Dejte mi prosím do komentářů vědět, co si o tom myslíte.

Děkuji Vám za trpělivost a pevně doufám, že se PoznejWhisky opět rozjede.

Honza


Novinka z Radlíku
Česká palírna Radlík ve středu 23.10. 2024 představila dvojici svých inauguračních whisky. Whisky byla destilovaná postupně od dubna roku 2021 a poslední várka naplněna do sudů v říjnu téhož roku. V rámci této No. 1. edice s názvem „The First One“ vzniklo 140 nenakouřené (Unpeated) whisky, 450 lahví nakouřené (Peated) a 370 lahví whisky z čokoládového sladu. V těch to whisky najdete různé typy sladů i sudů. Peated a Unpeated stáčení jsou dostupná zde, na e-shopu palírny Radlík za 1 200,-. Whisky z čokoládového sladu půjde do prodeje 27. listopadu.

Glen Moray v novém
Palírna Glen Moray přichází s novým vzhledem své řady Heritage, která se zaměřuje na různé druhy sudů používaných pro staření whisky. Whisky z této řady, ve stáří 12, 15 a 18 let, zrají v sudech po bourbonu a sherry, což jim dodává tóny vanilky, karamelizovaného ovoce a koření. 12letá whisky, zrající převážně v sudech po bourbonu, nabízí jemné tóny vanilky a karamelu. 15letá whisky kombinuje sudy po bourbonu a sherry, což jí dodává bohatší chuť s tóny tmavé čokolády, sušeného ovoce a koření. 18letá whisky je z větší části zrající v sudech po sherry a vyznačuje se hlubokými, komplexními chutěmi karamelizovaného ovoce, dřeva a koření.

Mossburn Collaboration
Mossburn Distillers uvedli limitovanou edici 12leté whisky, která dozrávala v sudech po calvadosu od Domaine Dupont. Tato whisky, součást řady Collaboration, nejprve zrála v sudech po bourbonu a následně se přemístila do francouzských sudů po calvadosu a víně Pommeau. Whisky nabízí tóny medu, pečených jablek, vanilky a koření. Závěr je dlouhý s tóny jablečného koláče, lískových oříšků a karamelu. Vydáno bylo 7 520 lahví s cenou £65.

Limitovaný Kavalan
Palírna Kavalan uvedla limitovanou edici single malt whisky na oslavu 45. výročí své mateřské společnosti King Car Group. Tato whisky, zrající v sudech po sherry Palo Cortado, nabízí tóny kakaového prášku, sušeného ovoce, vanilkového ovocného dortu a koření. Design lahve je inspirován horami na Tchaj-wanu a součástí balení je i speciální sklenička. K dispozici je pouze 10 000 lahví, s cenou kolem 777 USD.

Konec Taliskeru?
Společnost Diageo plánuje demolici a přestavbu palírny Talisker na ostrově Skye. Návrh zahrnuje výstavbu nové palírny s udržitelnými technologiemi, rozšíření výrobní kapacity a zlepšení infrastruktury. Diageo zdůrazňuje, že zatím není stanovený konkrétní plán investic, ale veřejná diskuse umožní komunitě vyjádřit se k navrhovaným změnám. Tento krok je součástí jejich dlouhodobé strategie růstu v oblasti skotské whisky.

Aukce Macallan
Na aukčním potálu Whisky.Auction se očekává, že největší sbírka miniatur whisky The Macallan Fine & Rare vynese více než £250,000. Kolekce obsahuje 44 lahviček s whisky ze série Fine & Rare, která zahrnuje vzácné ročníky od 1930 do 1990. Tyto miniatury představují cenné kousky pro sběratele, kteří chtějí vlastnit whisky z několika dekád, včetně předválečných let. Aukce obsahuje také další vzácné miniatury a memorabilie.

Glasgow Small Batch Series
The Glasgow Distillery představila tři nová limitovaná stáčení v rámci své Small Batch Series: Glasgow 1770 Madeira Cask Finish (6letá, 58% ABV), Islay Cask Finish (6letá, 57,3% ABV) a Marsala Wine Cask (7letá, 60,2% ABV). Každá whisky ukazuje vliv různých druhů sudů a kouřový charakter palírny. Omezený počet lahví je k dispozici za £59 na webu palírny a u vybraných prodejců.

Tamnavulin Port Cask Finished
Palírna Tamnavulin představila novou edici Port Cask Finished, která zrála v sudech po bourbonu a následně dozrávala v sudech po portském víně Tawny. Whisky nabízí aroma zralých červených bobulí, švestek, čokolády a kořeněného pomeranče. Na patře se rozvíjí chutě hrušek, bobulového kompotu, sušeného ovoce a karamelu s ořechovým závěrem. Bude dostupná u specializovaných prodejců za £35.

Benromach Contrasts Unpeated
Palírna Benromach uvedla nové stáčení ze své série Contrasts – Benromach Contrasts Unpeated (46% ABV), které zrálo devět let v kombinaci sudů po bourbonu a sherry. Tato whisky nemá klasický lehký kouřový tón, typický pro ostatní whisky Benromach, a přináší tóny vanilkového karamelu, pečených jablek, limetky, zázvoru a tropického ovoce. Whisky má zdůraznit kontrast oproti core whisky palírny. Je dostupná za cenu £60.

Glenlivet 55 Year Old
Aukční síň Sotheby’s oznámila dlouhodobé partnerství se společností Chivas Brothers, zaměřené na aukce vysoce vzácných whisky. Každá položka bude obsahovat jedinečnou whisky, která dosud nebyla uvolněna na trh, včetně značek jako Aberlour a The Glenlivet. Prvním lotem je The Glenlivet 55 Year Old – 200th Anniversary Edition s odhadovanou cenou £35,000 – £70,000. Výtěžek z aukce, která proběhne od 22. října do 5. listopadu 2024, poputuje na podporu National Trust for Scotland.

John Campbell v USA
John Campbell, bývalý manažer palírny Laphroaig a ředitel produkce v palírně Lochlea, se stal novým provozním ředitelem a hlavním destilatérem v kalifornské Sespe Creek Distillery. Campbell povede výrobu destilátů, jako jsou Warbringer Mesquite Smoked Bourbon, Parlor Cay Rum a Silvergrin Vodka. Tento krok signalizuje ambice rostoucí americké craft distillery na domácí i globální úrovni.

Highland Park v novém
Palírna Highland Park představila nový design své whisky.

Highland Park v novém

Čtěte také:

Odběr novinek:

Loading

Subscribe
Upozornit na

1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Luděk
4 minut před

Honzo, vítejte zpět a já osobně budu velmi rád i za novou, minimalistickou verzi. Dnes na svém webu http://www.martinkrupicka.cz ohlásil svůj definitivní konec Martin, což mě mrzí, ale to je prostě život.