Palírna Speyburn
Palírna Speyburn byla založena v roce 1897 v malém údolí jednoho z mnoha přítoků řeky Spey. Za jejím vznikem stojí bratři John a Edward Hopkins spolu s bratrancem Edwardem Broughtonem. Ti založili společnost John Hopkins & Co. a v té době již vlastnili palírnu Tobermory. V tom samém roce královna Viktorie slavila diamantové jubileum svého nástupu na britský trůn a John si vzal do hlavy, že při této příležitosti naplní v palírně svůj první sud. Termín to byl věru šibeniční, ale stihli to. 15. prosince se poprvé zatopilo pod kotli a new make začal proudit. Still house byl sice stále bez oken a dveří, a sněhová vánice tak měla volnou cestu k pracovníkům, palírny, ale první sud byl naplněn.
Výslovnost: spey·burn
Oblast: Speyside
Založena: 1897
Majitel: Inver House Distillers
Kapacita: 4,5 mil litrů
Web: www.speyburn.com
Psali jsme o palírně:
články o palírně a whisky Speyburn
Návrh a stavbu palírny dostal na starost Charles C. Doig, kterého čekal nelehký úkol. Umístit palírnu do úzkého údolí, kde bude působit přirozeně. Tento známý architekt se s tím popasoval na výbornou. Však se jednalo o prvního profesionálního architekta specializujícího se na stavbu palíren. Za svůj život se podílel na přestavbě 56 palíren a 26 palíren kompletně navrhl. Nezabýval se přitom pouze konstrukcí palírny, projektoval i technologické vybavení včetně destilačních kotlů.
V roce 1916 palírna poprvé změnila majitele, když společnost John Hopkins & Co. kupuje DLC (dnešní Diageo). V letech 1939–1947 byla palírna uzavřena a v době války fungovala jako ubytovna pro vojáky. V roce 1962 se palírna dostala do majetku Scottish Malt Distillers a v roce 1991 palírnu kupuje Inver House Distillers.
Palírna Speyburn měla vlastní sladovnu, se kterou se pojí jedna zvláštnost. V roce 1898 tu bylo, jako v jedné z prvních skotských palíren, nainstalované drum malting (pneumatické sladování). To vynalezli Francouz Nicholas Galland a Němec Julius Henning a co jsem tak pochopil, mělo by se jednat o předchůdce saladin boxu. Sladování v palírně skončilo v roce 1968, nicméně vybavení v palírně stále je a jedná se o kulturní památku.
Palírna disponuje jedním wash stilem (první destilace) a dvěma spirit stilly (druhá destilace). Tento netradiční poměr je výsledkem rozsáhle rekonstrukce z roku 2014, kdy byl původní wash still upraven na druhý spirit still a pořízen nový větší wash still. Současně byl nainstalován nový mash tun a nové washbacky.
Tato rekonstrukce byla dílem manažera palírny Bobby Andersonem. Ten přišel do palírny v roce 2000 a stál za transformací a rozšířením značky. Díky němu se z whisky Speyburn stala nejprodávanější značkou single malt whisky v portfoliu Inver House Distillers. Přitom před deseti lety byla palírna známa hlavně v USA. Bobby Anderson už však v palírně nepůsobí, v květnu roku 2022 odešel do důchodu.
Základní řadu palírny tvoří whisky bez udání věku Speyburn Bradan Orach a pak stáčení ve věku 10, 15 a 18 let (recenze již příští týden). V bezcelních zónách poté najdete whisky Speyburn 10letou, 16letou a Hopkins Reserve.
Recenzované whisky:
Čtěte také:
Odběr novinek: