Recenze whisky Eden Mill 2019 Release

V roce 2012 byl nedaleko města St Andrews založen pivovar Eden Brewery. O dva roky později k němu majitel vybudoval palírnu Eden Mill. Ve Skotsku jde o první pivovar kombinovaný s palírnou. Palírna je vybavená dvěma kotli pro první destilaci a jedním kotlem pro druhou destilaci. Kapacita palírny je 100 000 litrů alkoholu ročně. Majitel však již má zajištěno financování rozšíření palírny, díky kterému se výrobní kapacity zdvojnásobí.

Palírna Eden Mill vydala první whisky v roce 2018. Nás teď však čeká recenze whisky Eden Mill z roku 2019. Jde o limitovanou edici (3 000 lahví), která vyšla u příležitosti St. Andrew’s Day. Jedná se o single malt whisky, která zrála v kombinaci sudů po sherry oloroso a Pedro Ximénez a po bourbonu. Lahvována byla s obsahem alkoholu 46,5%.

Recenze Eden Mill
Eden Mill 2019 Release

Vůně
Vůni dominují rozinky. Vliv sherry sudů je tu opravdu silný. Po chvilce rozeznávám sušené hrušky, hodně cukernaté.

Chuť
První věc co po napití cítím, je jemná sladká chuť. Poté mně štípne alkohol. Celkově je chuť řídká, vodová.

Dozvuk
Dozvuk je delší, plný sherry s trochou kakaa.

Z této whisky z palírny Eden Mill jsem trochu zklamaný. Přijde mi, jako by si řekli, že pro dobrou whisky stačí sherry sudy. Tady to však podle mě už trochu přehnali a sherry úplně překrylo charakter whisky. Pokud k whisky přičichnete ucítíte rozinky. A pak ještě rozinky a nakonec rozinky. K nějakým dalším vrstvám je velmi těžké se propracovat. Jak je pak vůně hutná, je chuť taková řídká, nevýrazná. Je pravda, že jde o mladou whisky ze začínající palírny. Příště bych ale nechal více vyniknout whisky samotnou. Výsledek recenze whisky Eden Mill 2019 Release je proto 6/10 (jak hodnotím).

Recenze whisky Eden Mill

Čtěte také:

Recenze Svach’s Old Well Whisky Petr Vok Triple Wood

První whisky z lihovaru Žufánek

Palírna Kilchoman dokončila své rozšíření

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.