První whisky z lihovaru Žufánek
Lihovar Žufánek je známý nejen svou produkcí ovocných destilátů. Jejich limitované edice ginu či absinthu jsou cenným sběratelským artiklem. Letos firma slaví 20 let od svého založení a při této příležitosti plánují představit pár tajných věcí z jejich sklepa. A jedna z nich je pak první whisky Žufánek.
Středně vypálený sud z bílého dubu z francouzské oblasti Limousin byl naplněn v červnu roku 2017. Většina použitých surovin je českých. Slad je ze sladovny v Bruntálu, rašelina na nakouření ze Šumavy a mladinu připravili v brněnském Lucky Bastard pivovaru. Pouze kvasinky jsou výjimka. Po dlouhém a pečlivém vybírání zvolili jedny speciální z Belgie.
Ty co se teď těší na pravidelnou dávku whisky z jejich oblíbeného lihovaru, musím zklamat. Podle Martina Žufánka jde pouze o jednorázovou záležitost. Martin je totiž velkým milovníkem skotské whisky a tuhle si chtěl původně vyrobit hlavně pro sebe a pár svých kamarádů. Sám svou whisky označuje jako fanouškovskou verzi whisky z českých surovin. Nakonec se naštěstí rozhodl, že část sudu nabídne i svým zákazníkům. Do prodeje se tak dostane 200 lahví.