Palírna Craigellachie
Palírna Craigellachie byla založena v roce 1891 v období, kdy ve Skotsku vrcholil whisky boom. Založili ji Alexander Edward (ten už provozoval palírnu Benrinnes) a Peter Mackie, majitel palírny Lagavulin a producent míchané whisky White Horse. Právě rostoucí poptávka po jeho whisky přiměla Petera založit novou palírnu, která měla produkovat sladovou whisky do blendů. Z vrcholu však vede cesta jenom dolů. Sedm let po založení palírny zkrachoval pochybný podnik bratří Pattinsonů a whisky průmysl se otřásl v základech. Palírna Craigellachie, narozdíl od mnoha jiných, přežila, ale měla velmi pozvolný rozjezd.
Výslovnost: craig·ell·ack·ee
Oblast: Speyside
Založena: 1891
Majitel: John Dewars & Sons (Bacardi)
Kapacita: 4,1 mil. litrů
Web: www.craigellachie.com
Psali jsme o palírně:
články o palírně a whisky Craigellachie
V roce 1916 Alexander Edward společný podnik opouští a palírnu tak plně přebírá Peter Mackie a jeho Mackie & Company Distillers. Peter však v roce 1924 umírá a společnost se mění na White Horse Distillers. Tu pak o tři roky později kupuje společnost Distillers Company Ltd., kterou v roce 1925 založili whisky producenti John Walker & Co., James Buchanan & Co a John Dewars & Sons. Whisky z palírny Craigellachie se mezi tím stala důležitou složkou (nejen) whisky White Horse.
Poté nastalo v palírně období klidu a stability. V roce 1964 prošla velkou rekonstrukcí v rámci které se zvýšil počet kotlů ze dvou na čtyři a značně se tak zvýšila produkce. Skoro všechna však putovala do oblíbených míchaných whisky. V roce 1998 se majitel palírny, společnost DCL, plánovala sloučit s firmou IDV. Antimonopolní úřad však transakci povolit jen pod podmínkou že DCL prodá část svých palíren. Palírna Craigellachie, spolu s palírnami Aberfeldy, Brackla, Aultmore a společností Dewar & Sons, je tak prodána společnosti Bacardi. Ta v roce 2004 vydává první plnění, 14letou single malt whisky.
Ačkoliv se palírna Craigellachie nachází v samém srdci Speyside, nemá žádné návštěvnické centrum. Jako jedna z mála skotských palíren používá při výrobě whisky tradiční worm tube. Tento chladící „červ“ byl vynalezen v Německu v roce 1540. Zjednodušeně řečeno se jedná o zatočené trubky ponořené v kádi s vodou. Tudy pak procházejí páry z destilačních kotlů a ochlazují se. Vzniká tak těžší new make, ve kterém můžete cítit sirné tóny.
Současná řada palírny, představená v roce 2014, se skládá ze single malt whisky ve věku 13, 17, 23 a 33 let.
Recenzované whisky:
Čtěte také:
Odběr novinek:
Ta časová osa je fajn.
Díky, to jsem rád.