Americká palírna Wild Turkey

Přes tři měsíce trvala pauza v rámci našeho whiskey tripu po Spojených státech amerických. Je ale na čase dohnat časovou ztrátu a navštívit další z palíren spiritu, jemuž všichni holdujeme nejvíce.

Existují palírny a značky, které jsou na okraji zájmu, takové, co mají užší základnu fanoušků a v komunitě whisky pijanů jim není věnována kdovíjaká pozornost. Pak jsou ty, které se občas svezou na vlně zájmu, aby po své chvilce slávy zase upadly v zapomnění. Jsou však i takové, které se těší obecnému zájmu a, v dobrém slova smyslu, popularitě, jejichž produkty jsou přijímány s očekáváními, mnohdy už dopředu velkými. No a pak je tu ona skupina těch palíren a značek, které jsou středobody whisky vesmíru a cokoliv, co je s nimi spojováno, je ihned propíráno, posuzováno a hodnoceno.

Wild Turkey

Troufám si tvrdit, že palírna, se kterou se dnes podrobněji seznámíme, je na pomezí posledních dvou skupin. Za velkou louží však náleží bezpochyby do té poslední. Abychom ji navštívili, musíme z poslední navštívené, Woodford Reserve, ujet opravdový kus. Zhruba dvacet ujetých kilometrů a slabá půlhodinka času nám značí jediné. Zůstáváme v Kentucky. Přesuneme se k městečku Lawrenceburg, kde stojí palírna Wild Turkey.

Wild Turkey logo

Krocan, Turek. Nejčastější označování pro lahve z produkce palírny, která se, i díky svému master distillerovi stala vpravdě legendární. V poslední době jsou tyto lahve snadno k dostání i u nás a to za velmi příznivou cenu. Co však stojí za jejich vznikem? Kdo „udělal“ palírně jméno? A jaká je filozofie této značky? Ponechme na chvíli stranou zkratkovité historické náčrty a pojďme opravdu ke kořenům. 

Historie

Kolem roku 1830 se v kentuckém Lawrenceburgu usadil irský imigrant James Ripy. Původně účetní v obchodě se smíšeným zbožím se postupně vypracoval v úspěšného obchodníka a distributora domácího zboží a to včetně whiskey. Dokonce začal skupovat několik menších palíren v Anderson County a okolí. Měl dva syny, Jamese P. a Thomase B., kteří spolu s ním postavili v roce 1869 vlastní palírnu na řece Kentucky ve městě Steamville, jež později přejmenovali na Tyrone podle irského hrabství, ze kterého jejich otec pocházel. Palírna vystupovala jako Rippy Brothers Distillery, mladší syn Thomas se mezi lety 1880-1905 vyšplhal mezi největší palírníky tehdejšího whisky světa a k tomu všemu byl jejich bourbon Old Rippy vybrán, aby reprezentoval Kentucky na světové výstavě konané v roce 1893 v Chicagu (uspěl v konkurenci 400 vzorků). Značka později změnila název na T. B. Rippy, ale na jejím úspěchu to nic nezměnilo. Její slogan byl zcela výstižný, „From Father to Son Since 1831“. Palírna prodávala svou whiskey tzv. wholesalers, tedy těm, kdo neměli své provozy a whiskey pouze skupovali a přeprodávali dál.

Wild Turkey náštěvnické centrum
Návštěvnické centrum

Proč je ale zmiňován rok 1940 jako letopočet vzniku značky Wild Turkey? To je zase trošku jiný příběh. Po prohibici v roce 1935 Ernest W. Ripy, syn Thomase, přestavěl palírnu tak, že její kapacita umožňovala produkovat více značek whiskey a zároveň působil jako master distiller. Jeho synové Thomas B. Ripy III. a E. W. Ripy Jr. pak vedli palírnu po něm a zasloužili se o čtyřnásobné rozšíření kapacity výroby. A jsme v roce 1940. Tehdy vzal výkonný ředitel palírny Thomas McCarthy bourbon bratrů Ripy s sebou na lov divokých krocanů, na kterém byl mimo jiné přítomen i jeho nadřízený Austin Nichols, jeden z výše zmíněných wholesalers. Ten stál za společností Austin Nichols & Company, která byla jedním z největších velkoobchodů s potravinami ve státě New York. Během lovu proběhly čtyři zastávky, na nichž mohli všichni přítomní ochutnat bourbon v síle 101 proof. Asi není třeba příliš zdůrazňovat, jaký měl bourbon úspěch. O dva roky později byla představena značka Wild Turkey 101 a Austin Nichols prodává svůj podíl ve velkoobchodu, aby se mohl plně soustředit na obchod s lihovinami.

V roce 1949 kupují palírnu Robert a Alvin Gouldovi a přejmenovávají ji na J. T. S. Brown Distillery a oba bratři v ní dále pokračují (E. W. Ripy Jr. dokonce jako generální ředitel a to až do roku 1972). V roce 1950 usedá na křeslo master distillera Bill Hughes a pod jeho taktovkou na trh uvedena například žitná Wild Turkey Rye 101. Jeden z nejdůležitějších dnů v novodobé historii značky je však 10. září 1954. Toho dne byl totiž na úklid palírenských podlah najat Jimmy Russell, známý např. jako the Buddha of Bourbon. Jedna z nejuznávanějších postav (nejen) amerického světa whisky se už po šesti letech dostala na pozici palírníka, aby v roce 1967 usedla i na pomyslný trůn master distillera.

Palírna Wild Turkey
Palírna Wild Turkey

V roce 1971 kupuje palírnu Austin Nichols a vtiská jí název The Wild Turkey Distillery. O pět let později značka představuje vůbec první likér na bázi whiskey Wild Turkey Liqueur with Honey, ze kterého se později stává Wild Turkey’s American Honey. Roku 1980 kupuje palírnu gigant Pernod Ricard za téměř 100 milionů dolarů, ale potenciál palírny se nepodařilo plně rozvinout. O rok později začal v palírně na pozici pomocného operátora pracovat (zatím pouze o víkendech) Jimmyho syn Eddie Russell.

V devadesátých letech palírna přichází poprvé s plněními Wild Turkey Rare Breed (1991) a Kentucky Spirit Single Barrel (1995). V roce 2000 je do Kentucky Bourbon Hall of Fame uveden Jimmy Russell, aby do této vybrané společnosti uvedl o deset později i svého syna Eddieho. Mezitím palírna vydala poprvé plnění American Spirit (2007) a zároveň ji koupila společnost Campari (2009), která o dva roky později dokončila stavbu nové palírny. V lednu 2015 byl master distillerem jmenován Eddie Russell a jeho otec Jimmy zůstal už „pouze“ na pozici emeritního master distillera. V srpnu téhož roku pak palírna vydala poprvé plnění z řady Wild Turkey Master’s Keep. V roce 2016 vstoupil do palírny jako kreativní ředitel známý herec Matthew McConaughey, který ve spolupráci s Eddiem Russellem stojí za bourbonem značky Longbranch (2018), jenž je odrazem McConaugheyho rodného státu Texasu s Kentucky. V roce 2020 pak přibyla do řady Rare Breed i žitná.

Wild Turkey Rusell
Eddie Russell a jeho otec Jimmy

Sluší se podotnkout, že palírna Wild Turkey je jednou z mála, díky kterým se zachoval bourbonový průmysl v relativní síle, aby se mohl znovu nadechnout a nastartovat, a díky kterým přežila kategorie žitné whiskey.

Z výroby

Palírna je domovem jednoho z neprodávanějších bourbonů, zároveň jde o šestého největšího výrobce bourbonu a severoamerické whiskey.

Voda pro výrobu pochází z řeky Kentucky a je přirozeně filtrována vápencovým podložím. Palírna si zároveň hýčká svůj kmen kvasinek a také to, že nepoužívá geneticky modifikované obilí. Mashbilly jsou v zásadě dva. Pro bourbon je to 75% kukuřice, 13% žita a 12% ječmene, pro žitnou pak 51% žita, 37% kukuřice a 12% ječmene. Používán je nižší tlak, což není u amerických palíren příliš obvyklé.

Fermentace díky speciálnímu kmenu kvasinek tvoří méně fuselových olejů, což má za následek menší hustotu kapaliny. Zároveň tyto kvasinky napomáhají ořechovému aroma. Na konci fermentačního procesu má tzv. beer 10-12% alkoholu.

Palírna se také liší v destilaci. Nedestiluje totiž na vysoké procento alkoholu, ale pouze na 62,5%, v doubleru je pak vše ještě upraveno na 64%. Její filozofie je totiž jasná. Vodu použít při výrobě, ale ne na ředění výsledného spiritu před plněním do sudů. To se děje při zhruba 57,5% alkoholu. Jak tvrdil sám Jimmy Russell, vyšší procenta alkoholu znamenají méně chuti. Proto se do sudu dává bourbon s nižšími procenty a lahvuje se při 50,5%. Takhle se zkrátka přijde o co nejméně chuti.

Wild Turkey warehouse
Warehouse

Plnění do sudů probíhá potrubím (odolným vůči tornádům nebo hurikánům), kterým je white dog veden do budovy, kde se tento proces děje. Sudy jsou z amerického bílého dubu a vypalovány jsou na stupeň č. 4 (alligator), jejich víka pak na stupeň č. 3.

Doba zrání je minimálně pět let (jak uvádí sama palírna), častěji však šest až osm let. Na nic se zkrátka nespěchá a v palírně ví, že to přinese to pravé ořechové.

Základní řada

Do základní řady patří plnění Wild Turkey Bourbon, Wild Turkey 101 Bourbon, Wild Turkey Rye a Wild Turkey Rye 101. Plnění s označením 101 mají pochopitelně 50,5% alkoholu, bez tohoto označení je to 40,5% alkoholu.

Wild Turkey

Mimo tyto nejběžněji dostupné lahve palírna produkuje také small batch plnění jako jsou Kentucky Spirit, Rare Breed a Rare Breed Rye.

Tipy

Základní řadu, respektive to, co palírna představuje whisky pijanům, jsme dnes proletěli pouze jmenovitě. Proč? Protože už za dva týdny vám nenaservírujeme recenzi jedné nebo dvou lahví. Posvítíme si rovnou na tři plnění. Proto si i některé zajímavosti a podrobnosti ke konkrétním lahvím necháme na onu recenzi. Nerad něco slibuji, ale udělám výjimku. Za dva týdny to bude mňam!

Vy si mezitím můžete na tento krocaní trojboj udělat také chuť. Jak? Nejlépe zakoupením jedné z dostupných lahví. Nebo se můžete seznámit s dalšími zajímavostmi nejen na webových stránkách palírny, ale také např. na facebookovém nebo instagramovém profilu českého Bourbon Mana Jaroslava Modlíka, který u nás o značku pečuje.

Cheers! 


Čtěte také:

Odběr novinek:

Loading

Subscribe
Upozornit na

2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
J. Dvořák
1 rok před

Pěkný článek o výborné palírně, která patří k tomu nejlepšímu, co jsem v rámci US whiskey dostupné na CZ trhu vyzkoušel. Když už nic jiného, tak minimálně Rare Breed bych doporučil ochutnat každému, kdo se chce seznámit se světem bourbonů a neutratit rodinný rozpočet na dva měsíce dopředu.

Lukáš K
1 rok před

Zakoupil jsem pred casem 101. Bourbony nepohrdam, ale ani to neni v ramci whisk(e)y muj salek. Za me je, jen tak rychle ve zkratce, je 101 slusne piti za slusne penize. Neni to nic mnamozniho, ale ze bych se k tomu rad vracel… Bezva na popijeni jen tak.