James C. Crow – otec moderního bourbonu

Dějiny whisky jsou protkány příběhy mužů a žen, kteří stáli za vznikem konkrétních značek nebo třeba výrobních postupů. A protože Honza už vám nějaký ten pátek dávkuje příběhy inovátorů, zakladatelů značek nebo nadšených whisky bláznů, z kterých se staly legendy, z celého světa, je na čase, abychom začali tyto persony doplňovat legendárními osobnostmi, které měly obrovský vliv na whiskey průmysl v USA.

Mnohdy není důležité, zda byl ten či onen člověk první. V rámci medailonků se blíže seznámíme s lidmi, kteří zkrátka mají svou činností v oboru obrovskou zásluhu na tom, kde jsou některé značky nebo americká whiskey jako taková.

James C. Crow (1789 – 1856)

Prvním takovým je muž, jenž je pozorným čtenářům článku o palírně Woodford Reserve nebo návštěvníkům dubnové degustace americké whiskey na Whisky Festivalu v Malé Morávce již velmi dobře znám, James C. Crow.

James C. Crow
James C. Crow

Narodil se na konci osmdesátých let 18. století ve skotském Inverness a jako vystudovaný chemik a fyzik z edinburské univerzity zamířil do Ameriky v roce 1822. Po přestěhování z Philadelphie do Kentucky (zřejmě z důvodu osobního bankrotu) byl v roce 1833 (uvádí se i 1838) najat palírnou Old Oscar Pepper Distillery a vydržel v ní dvaadvacet let. Právě tam začal podnikat řadu kroků a úkonů, jež do velké míry ovlivnily chápání bourbonu.

Svými experimenty zlepšoval kvalitu výrobních procesů, což se samozřejmě odráželo i na kvalitě výsledného destilátu. Mezi tyto kroky patřila například fermentace kyselé kaše (sour mash) byť, kromě článku v obchodní publikaci Bonfort’s Wine & Spirit Circular z 10. ledna 1884, není uváděn jako její vynálezce. Tou je podle nejstarších doložených dokumentů Catherine Carpenter z kentuckého Casey County (1818). Každopádně Crow tuto metodu podle záznamů používal v kentucké palírně Glenn’s Creek od roku 1835. Dále pak experimentoval v rámci destilace (kotel i kolona) nebo zrání destilátu v sudech. Zároveň vyvinul a zdokonalil mnoho měřících přístrojů (sacharometr a lakmusový papírek ke kontrole cukru a kyselin, přístroje na měření hustoty a teploty kapaliny) a také hygienu celého procesu. Později pracoval pro Johnson Distillery (později známá jako Old Taylor).

James C. Crow Old Crow bourbon
Old Crow bourbon

Jeho bourbon Old Crow byl ve své době považován za špičku a v oblibě byl i u významných osobností té doby (např. Abraham Lincoln, Andrew Jackson, U. S. Grant, Jack London, Mark Twain nebo Walt Whitman). Bourbon byl známý jako red whiskey a to kvůli zrání ve vypálených sudech. I po jeho smrti byla pod touto značkou společností Gaines, Berry & Company produkována whiskey výtečné kvality a její logo, vrána sedící na zrnkách ječmene, mělo být symbolem propojení mezi Severem a Jihem, protože se mělo jednat o to jediné dobré, co z Jihu přišlo. Úpadek značky nastal v polovině minulého století, dnes značka patří pod portfolio společnosti Beam Suntory (od roku 1987).

James C. Crow je pochován na hřbitově v kentuckém Versailles a je právem považován za otce moderního bourbonu.


Čtěte také:

Subscribe
Upozornit na

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments