James C. Crow – otec moderního bourbonu
Dějiny whisky jsou protkány příběhy mužů a žen, kteří stáli za vznikem konkrétních značek nebo třeba výrobních postupů. A protože Honza už vám nějaký ten pátek dávkuje příběhy inovátorů, zakladatelů značek nebo nadšených whisky bláznů, z kterých se staly legendy, z celého světa, je na čase, abychom začali tyto persony doplňovat legendárními osobnostmi, které měly obrovský vliv na whiskey průmysl v USA.
Mnohdy není důležité, zda byl ten či onen člověk první. V rámci medailonků se blíže seznámíme s lidmi, kteří zkrátka mají svou činností v oboru obrovskou zásluhu na tom, kde jsou některé značky nebo americká whiskey jako taková.
James C. Crow (1789 – 1856)
Prvním takovým je muž, jenž je pozorným čtenářům článku o palírně Woodford Reserve nebo návštěvníkům dubnové degustace americké whiskey na Whisky Festivalu v Malé Morávce již velmi dobře znám, James C. Crow.
Narodil se na konci osmdesátých let 18. století ve skotském Inverness a jako vystudovaný chemik a fyzik z edinburské univerzity zamířil do Ameriky v roce 1822. Po přestěhování z Philadelphie do Kentucky (zřejmě z důvodu osobního bankrotu) byl v roce 1833 (uvádí se i 1838) najat palírnou Old Oscar Pepper Distillery a vydržel v ní dvaadvacet let. Právě tam začal podnikat řadu kroků a úkonů, jež do velké míry ovlivnily chápání bourbonu.
Svými experimenty zlepšoval kvalitu výrobních procesů, což se samozřejmě odráželo i na kvalitě výsledného destilátu. Mezi tyto kroky patřila například fermentace kyselé kaše (sour mash) byť, kromě článku v obchodní publikaci Bonfort’s Wine & Spirit Circular z 10. ledna 1884, není uváděn jako její vynálezce. Tou je podle nejstarších doložených dokumentů Catherine Carpenter z kentuckého Casey County (1818). Každopádně Crow tuto metodu podle záznamů používal v kentucké palírně Glenn’s Creek od roku 1835. Dále pak experimentoval v rámci destilace (kotel i kolona) nebo zrání destilátu v sudech. Zároveň vyvinul a zdokonalil mnoho měřících přístrojů (sacharometr a lakmusový papírek ke kontrole cukru a kyselin, přístroje na měření hustoty a teploty kapaliny) a také hygienu celého procesu. Později pracoval pro Johnson Distillery (později známá jako Old Taylor).
Jeho bourbon Old Crow byl ve své době považován za špičku a v oblibě byl i u významných osobností té doby (např. Abraham Lincoln, Andrew Jackson, U. S. Grant, Jack London, Mark Twain nebo Walt Whitman). Bourbon byl známý jako red whiskey a to kvůli zrání ve vypálených sudech. I po jeho smrti byla pod touto značkou společností Gaines, Berry & Company produkována whiskey výtečné kvality a její logo, vrána sedící na zrnkách ječmene, mělo být symbolem propojení mezi Severem a Jihem, protože se mělo jednat o to jediné dobré, co z Jihu přišlo. Úpadek značky nastal v polovině minulého století, dnes značka patří pod portfolio společnosti Beam Suntory (od roku 1987).
James C. Crow je pochován na hřbitově v kentuckém Versailles a je právem považován za otce moderního bourbonu.