Týdeník #4/23 – Old Cock a Gold Well podruhé

Vítám Vás u nového Whisky týdeníku. Zajímá Vás, co nového se v tomto týdnu ve světě whisky událo? Jste, jako vždy, na správném místě. Palírna Svach a Rudolf Jelínek vydávají druhou edici své míchané whisky. Palírna Wolfburn slaví 10leté výročí sběratelskou edicí. Irská Powers připravila první 100% žitnou whiskey. Palírna GlenAllachie představila letošní první ročníkovou whisky a palírna Nc’Nean vydává novou whisky ve své řadě single cask stáčení. Nakonec tu máme pár krátkých zpráv.

Old Cock a Gold Well podruhé

Gold Well

Jsou to již dva roky, co Lukáš Andrlík (Svach) a Mirek Motyčka (Rudolf Jelínek) dali hlavy dohromady a po usilovném ochutnávání společně vytvořili unikátní dvojici whisky, která v sobě kombinovala Svach’s Old Well Whisky a whisky Gold Cock z Vizovic (více zde). Již zítra na Svachovce začíná pravidelné setkání whiskařů a při této příležitosti bude představena druhá edice whisky Old Cock a Gold Well.

Tentokrát se dohromady daly kouřová whisky Gold Cock, která zrála v novém sudu z bednářství Bařina a kouřová Old Well whisky ze sudu po víně Marsala. Kluci opět namíchali své whisky v poměru 60:40 a nakonec stočili s obsahem alkoholu 49,2 %. Oproti první edici se změní láhve. Vzhled whisky Gold Well můžete zhodnotit na přiloženém obrázku, fotka whisky Old Cock ještě nebyla zveřejněna.

Celkem bylo stočeno 450 lahví (500 ml) od každé whisky. Cena za jednu je 1490,-. Whisky budou oficiálně představeny zítra, v pátek 3.2. Na e-shop Svachovky se whisky Gold Well dostane v pondělí 6.2., Old Cock bude k dostání na e-shopu Rudolfa Jelínka.


Wolfburn Anniversary Series

Wolfburn Anniversary Series

25. ledna uběhlo přesně 10 let od chvíle kdy v palírně Wolfburn naplnili svůj první sud. Při této příležitosti palírna představila novou sběratelskou edici single cask whisky nazvanou Anniversary Series, která bude vycházet každý rok, vždy 25. 1. Zároveň palírna také vydává první whisky z této edice.

Wolfburn 2023 Anniversary Series je 9letá single cask whisky, která byla destilovaná v říjnu roku 2013. Whisky zrála v sudu (typ butt) po sherry Oloroso číslo 2013#691. Nakonec byla stočena s obsahem alkoholu 52,3 %.

Celkem bylo vyrobeno 680 lahví této whisky. Zakoupit si ji můžete třeba zde, na stránkách palírny Wolfburn. Cena je 90 £.


Powers Irish Rye

Powers Irish Rye

Irská whiskey Powers vznikla v Dublinu v roce 1791, kdy zde založil palírnu James Powers. Řada neštastných událostí však vedla k uzavření palírny a přesun značky do palírny Midleton. O důvodech pádu irské whiskey se můžete dočíst v tomto článku. Nyní je však irská whiskey opět na vzestupu a její novinky posouvají hranice. Jednou z nich je i novinka od Powers.

Powers Irish Rye je první 100% irská žitná whiskey. Whiskey byla destilovaná na koloně a zrála v kombinaci různých dubových sudů. Zastoupeny byly sudy nové, first-fill i refill. Nakonec byla stočena s obsahem alkoholu 43,2 %.

Whiskey jde do prodeje 20. února a zaplatíte za ni 40 €. K dostání bude na vybraných trzích a na www.powerswhiskey.com.


Krátké zprávy

GlenAllachie 2012 Vintage Cuvée Wine Cask Finish
Palírna GlenAllachie představila ročníkovou whisky GlenAllachie 2012 Vintage Cuvée Wine Cask Finish. 9letá whisky byla destilovaná v roce 2012. Zrála v sudech po bourbonu a na posledních 20 měsíců se přesunula do čtyř sudů po červeném víně. Sudy pocházely z vinařství ze tří různých oblastí Evropy. Valpolicella v Itálii a Languedoc a Bordeaux ve Francii. Nakonec byla whisky stočena s obsahem alkoholu 48 %. Cena je 54 £.

Nc’Nean Aon 17-342
Palírna vydává Nc’Nean novou whisky ve své řadě single cask stáčení. Whisky dozrávala v sudu po sladkém víně z francouzské oblasti Riversaltes. Celkem bylo stočeno 282 lahví s obsahem alkoholu 51,4 %. Cena je 90 £.

Zemřel Michael Lunn
Ve věku 80 let zemřel Michael Lunn, bývalý CEO společnosti Whyte & Mackay a spoluzakladatel Wolfcraig Distillers.

Whisky od Whisky Essence v prodeji
Dnes ve 14:02 půjde do prodeje první whisky od Whisky Essence. Zakoupit ji budete moci zde, na e-shopu DramRoom.cz. Více o whisky se dočtete v minulém Whisky týdeníku.


Čtěte také:

Odběr novinek:

Loading

Subscribe
Upozornit na

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments