Setkání Svach’s Old Well Whisky Clubu
Zima, déšť, zamračeno, sychravo. Člověk by nejraději zalezl pod peřinu s oblíbenou knihou/ženou/mužem (každému dle gusta) a užíval si klidu a pohody. Já však řekl ne a namísto gauče jsem se vrhl do houstnoucí dopravy pátečního odpoledne na cestu, která mě měla dovézt do jižních Čech. Na Svachovce se zde totiž konalo již tradiční setkání členů Svach’s Old Well Whisky Clubu.
Společnost na víkend mi tentokrát dělala moje jedinečná žena Jarka, která se mnou po letech opět mohla vyrazit někam, kde člověk mluvil i s dospěláky a kde se nemusel stále s obavami rozhlížet, proč jsou děti najednou tak ticho. Tady bych ještě rád odbočil a poděkoval babičce a dědovi, kteří na sebe dobrovolně vzali to břímě (teda radost) a pohlídali naše děti.
Žena za volantem, v zadní řadě Petr a Jirka. Navzdory počasí cesta celkem utíká a my zvládáme zdrbat většinu české whisky scény. Když už máme za sebou i Budějovice, víme, že cíl naší cesty se blíží. A opravdu, pár posledních zatáček mezi golfovými jamkami a už nás vítá známá budova palírny Svach. Zima, déšť, zamračeno, sychravo. Ani tady není počasí o moc lepší, tam kde v létě sedí u venkovních stolů hromada lidí, teď jen občas někdo proběhne. Člověk si až říká, zda je tu dnes správně.
Sychravý pátek
Jen co však vejdeme do restaurace, je jasné, že tu správně rozhodně jsme. Sjeli se tu milovníci whisky z celé republiky (zo Slovenska tiež). Zdravíme známé tváře, dáváme si první pivka, ochutnáváme první whisky. Není čas ztrácet čas. Blíží se šestá hodina a spolu s ní první master class tohoto víkendu. Nečeká nás však klasická páteční degustace věnovaná výhradně Old Well whisky ze Svachovky. Vedle Lukáše Andrlíka tu stojí Mirek Motyčka a pánové nám představují whisky Gold Well a Old Cock. Jedná se již o druhou edici těchto whisky, kde se propojily whisky Old Well a Gold Cock. Pro více podrobností o této novince vás s dovolením odkáži na jeden z nedávných Whisky týdeníků. Novinkou je také nový design základní řady whisky Old Well.
Po těchto prvních dvou vzorcích následují další dva od každé palírny. Whisky, kterou Lukáš vytvořil jen v počtu několika lahví primárně pro tuto degustaci trochu doplácí na to, že jde hned po první dvojici. Druhý vzorek, whisky ze sudu Bruichladdich, však vzbuzuje zaslouženou pozornost a řadí se mezi nejlepší věci, co během tohoto víkendu ochutnám. Zajímá vás, kdy se to konečně dostane do lahví? Prý do pěti let určitě. Poslední dvě whisky degustace pak ukazují budoucí směr whisky Gold Cock. Mnoho potlesku však nesklízejí.
Dáváme se do řeči s milým párem, který sedí naproti nám. Přijeli na Svachovku, nevědouc co je tu tento víkend čeká, a teď skončili na této degustaci a nestačili se divit. Spolu s Jarkou jim osvětlujeme, kam že se to dostali a snad i obracíme na tu pravou whisky víru.
Degustace končí a je čas na večeři, kterou už potřebujeme jako sůl. Noc je ještě v plenkách a potřebujeme pořádný základ, abychom si mohli užít i sobotní program. Po večeři začínají kolovat zajímavé láhve, whisky ambasador v zácviku nabízí Old Well whisky a pivo teče proudem. Jak večer postupuje osazenstvo řídne a já už se bojím ukazovat prázdnou skleničku. Hned tam totiž přistane něco, co rozhodně musím ochutnat. Srdce by chtělo, ale velmi živá představa případného sobotního rána nás posílá raději na pokoj.
Slunečná sobota
V sobotu se probouzíme do slunečného, však mrazivého rána. Velkou radost mi dělá zjištění, že nejen že mne nebolí hlava, ale že se i těším na snídani. Přesto se dopoledne nese v líném, až pomalém tempu. V jedenáct hodin už však začíná první master class sobotního programu. V rámci této degustace nás Václav Rout provedl svou oblíbenou whisky Octomore z palírny Bruichladdich. Projdeme si plnění s označením 6.2, 7.2, 8.2, 9.2 a 10.2. Na závěr nás pak překvapuje nejvíce fenolovou whisky Octomore (8.3). Říkám sice nás, ale já nenacházím odvahu pustit se hned po ránu do tohoto boje, a tak jen přihlížím statečnému zápasu našeho kamaráda Martina, pro kterého to opravdu bylo první jídlo dne. Hrdina.
I druhé degustace se účastním jen jako posluchač. Zdeny Kortiš ze známého olomouckého baru Black Stuff nás bere na cestu, během které se ochutnají whisky z Irska (Jameson Single Pot Still), Skotska (Dalmunach 4yo Distillery Edition, Aberlour 11yo Distillery Exclusive a Ardbeg Thraigh Bhan 19yo) i z České republiky (Gold Cock Peated pro Black Stuff). Ještě před koncem degustace však prcháme do restaurace. Je čas oběda a musíme se pořádně najíst. Dalších tří degustací se plánuji účastnit aktivněji, tak musím být připraven.
Ve tři hodiny začíná degustace nezávislých stáčení společnosti Thomson Bros., kterou nás provádí Vláďa Fogl z brněnského Whisky Shopu. Ochutnáváme whisky z palíren Craigellachie, Linkwood, Teaninich, Blair Atholl a Ardmore. Vítězem jsou pro mě whisky z mé oblíbené palírny Craigellachie a kouřová Ardmore. Naopak whisky Teaninich, kterou si dost lidí pochvaluje, mně moc nesedí. Na závěr pak máme možnost ochutnat sud, kteří mají kluci z Whisky Shopu ve sklepě Svachovky a tam je rozhodně se na co těšit.
Krátké občerstvení a jde se na další degustaci. Tu si pro nás připravil Jirka Šinogl. Povídání o pětici whisky Daftmill 2010 Summer Batch 2021, Highland Park 2010 Dornoch Castle, Deanston Virgin Oak, Tomatin 12yo Tempranillo Wine Barrique a Ledaig 13y Distillery Edition, Jirka doplňuje zamyšlením o psaní tasting notes a univerzálního whisky jazyka, který by nám měl pomoci lépe popisovat naše dojmy z whisky. Píšu si poznámku, že na to degustační kolečko (odkaz zde) se musím podívat.
Sobotní oficiální program završuje degustace Marka Lopka. Před sebou máme jak whisky Michel Couvreur (Blossoming Auld Sherried a Very Sherried), tak single cask whisky Ballechin 13yo Bordeaux Cask Strength, Ledaig 12yo Cask Strength a Tullibardine 29yo. Whisky jsou to dobré, co je ale zastiňuje je Markův výklad zahrnující velký úsek lidských dějin a několik náboženství. Ačkoliv by ho někteří mohli považovat za lehce (spíše těžce) nekorektní, většina osazenstva odchází rozesmátá od ucha k uchu. Po večeři už na mě doléhá náročný program posledních dvou dní. Poslední pivko, poslední panák. Postel.
Je tu neděle, čas odjezdu. Snídaně mi opět chutná, i panáka bych si dal. Říkám si, zda jsem plně využil celý potenciál končícího setkání. U okolních stolů vidím několik stínů lidí, kteří tento víkend vytěžili až do dna. Tak třeba jindy. Je čas sebrat svých pár švestek, spolucestující a vyrazit zpátky do reálného světa. Už se těším na příští setkání whiskařů na Svachovce, které proběhne od 1. do 3. září. Tak hybaj pro kalendáře a poznamenat.
P.S. – Ty krásné fotky jsou od Kuby Moravce.
Čtěte také:
Odběr novinek:
Krásně napsáno
Moc děkuju.