S Jakubem Gottwaldem o Pálenka festu a Pálence roku

8. října se v Praze uskuteční první ročník akce Pálenka fest a přidružené soutěže Pálenka roku. Jelikož na této akci nebude chybět většina české whisky produkce, vyzpovídal jsem organizátora a zakladatele akce Jakuba Gottwalda.

Jakub Gottwald  a Pálenka fest
Jakub Gottwald

Ahoj Kubo. Mohl by ses našim čtenářům v krátkosti představit?

Čau Honzo. Jasně, můžu. Jsem manžel, otec a piják. Já konkrétně jsem milovník hlavně ovocných destilátů. Několik posledních let věnuji všechny zdroje (časové i finanční) do snahy dostat dobrý český destilát mezi konzumenty alkoholu. Jsem spolumajitelem distributora lihu lihovarek.cz a tajemníkem Unie Destilatérů.

Začátkem října pořádáš Pálenka Fest. Co je to za akci?

Jméno festivalu mluví hodně samo za sebe. Je to festival pálenky. Což neznamená „pouze“ ovocné destiláty. Pálenku vnímám, jako širší pojem – tedy destilát. Vše destilované má na naší akci místo. Slivovice (a všechny další „ice“), whisky nebo gin.

Na jaký program se návštěvníci mohou těšit?

Především samozřejmě na naprosto fantastické pití, které jsem zmínil výše. A taky na stejně fantastické lidi. Víš sám, že paliči jsou do své profese nadšení lidi a pokec s nimi je vždycky zábavný a poučný. Program lze rozdělit na čtyři sekce:

  • Neřízeně degustační – tedy průchod stánku, tlachání s výrobci, degustace.
  • Barová sekce – chystáme několik barů, kdy každý bude mít jiné zaměření (drinky z whisky, hořkobylinných likérů, ovocný pálenek).
  • Řízeně degustační – tj. tematické degustace vedené odborníky – zpravidla výrobci (Lukáš Andrlík připraví svou masterclass na téma whisky, Mirek Motyčka spáchá whisky, slivovici či něco dalšího, Martin Žufánek provede absinthový rituál, o ginech promluví Bob Urbánek, a spousty dalších, které chystáme)
  • Populárně vzdělávací – semináře s tématikou výroby destilátů, cestováním za destiláty či surovinou pro destilaci. Věřím, že dopadne povídání Pavla Vondráčka o jeho cestách za Balkánskou kořalkou či přednáška pomologů o šíři odrůd.

V rámci FOOD zóny, kde bude 5-6 stánků se skvělým jídlem bude i stage, kde si návštěvníci mohou poslechnout hudbu.

Bonusem programu bude vyhlášení výsledků soutěže destilátů a uvedení různých novinek na trh.

Kolik vystavovatelů tam budeme moci potkat?

Cílíme na 25-30 producentů destilátů. K tomu ještě nějaké stánky s jídlem či foodtrucky a bary.


Pokud sledujete náš Instagram, můžete se v nejbližších dnech těšit na soutěž o volné lístky na Pálenka Fest.


Den před festivalem také proběhne první ročník soutěže Pálenka roku. Můžeš nám tu soutěž trochu přiblížit?

V zásadě se jedná o klasický košt destilátů, kterých se u nás dělají desítky, možná stovky. Rozdíl je ten, že v naší soutěži jsou pouze produkty profesionálních lihovarů. Prostě to, co si člověk může legálně koupit. Žádná strýčkova samohonka.

V jakých kategorií se bude soutěžit?

  • Ovocný destilát
    • Jednotlivé kategorie budeme vypisovat podle počtu vzorků v kategorii. Stoprocentně budou vypsány ty klasiky, jako slivovice, hruškovice, meruňkovice, jablkovice. Další, jak se sejdou.
    • Maličko v odbočce budou pivovice. Tam bude vzorků rozhodně dostatek 😊.
  • Gin
  • Whisky – tady dojde k možná překvapivému rozdělení na dvě podkategorie:
    • Hotové whisky

Důvodem k dělení whisky je fakt, že produktů, které už se mohou whisky nazývat je v ČR poskromnu, ale destilátů, které k whisky dozrávají je podstatně víc. Myslím, že pro whisky komunitu tak může být zajímavé, koho odborná porota sezná, jako budoucí whisky hvězdu. Vzorků v této kategorii očekávám okolo deseti.

Naše čtenáře asi nejvíce zajímá whisky. Můžeš prozradit kolik soutěžících se přihlásilo?

Nějaký vzorek pošle věřím každý český výrobce whisky. Jediný, od koho to ještě nemám potvrzeno, je Stock s jejich chystanou Prádlo whisky, ale věřím, že i to dopadne.

Co tě vůbec vedlo k tomu uspořádat soutěž a festival pálenek?

Jak jsem zmínil hned na začátku. Mou dlouholetou snahou je pozvednutí povědomí o české lihovarnické produkty. Festival i soutěž plní přesně tuto roli.

Jaký největší problém jsi při organizaci musel překonat?

Dělat akci takového rozsahu není legrace. Je to práce na rok života. Jelikož během příprav i pořádání samotného musím řídit celou firmu je největším problémem organizace mého času. Naštěstí mám k ruce eventovou agenturu, která převzala veškeré ty organizačně administrativní starosti a já už jen říkám ano/ne. Bez nich by to nešlo.

Na co se nejvíce těšíš?

Hrozně se těším až festival začne! To už se mě doufám spadne stres z pořádání (dost možná spolu se zbytky vlasů) a taky na výsledky soutěže. Člověk má subjektivně i nějaké favority v různých kategoriích a jsem zvědav, jak dopadnou v hodnocení degustačních komisí.

Tak ti přeji ať se vše povede.

>>> Pálenka Fest 2022 <<<


Čtěte také:

Odběr novinek:

Loading

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments