Oslavte Burns Night

Robert Burns, slavný skotský básník, se narodil 25. ledna roku 1759. Právě na oslavu jeho života a díla se každý rok koná Burns Night, druhý nejvýznamnější skotský svátek a vrchol skotské zimní společenské sezóny.

Robert Burns
Robert Burns

Robert Burns je považován za skotského národního básníka. Život však rozhodně neměl lehký. Po smrti svého otce si spolu s bratrem pronajal statek nedaleko Mauchine. Kvůli tvrdému životu a neustálým finančním problémům přemýšlel o přestěhování na Jamajku. Aby získal prostředky na cestu, vydal v roce 1786 sbírku básní Poems, Chiefly in the Scottish Dialect, která ho okamžitě proslavila. Ze stěhování sešlo a Robert se stal populární osobností. V letech 1787 a 1793 vyšlo rozšířené vydání jeho básní. V té době také začínají jeho problémy s alkoholem. Později vydal ještě dvě sbírky svých písní. Rober Burns zemřel 21. července 1796 ve svých 37 letech. Příčinou smrti byla vrozená srdeční vada.

První večeři, na připomínku básníkova života, uspořádali Burnsovi přátelé už v roce 1801, pět let od jeho smrti. Od té doby se Burns Night (nebo také Burns Supper) koná každý rok. Večer se tradičně skládá z několika částí.

  • Piping in guests – dudák hraje hostům na přivítanou
  • Host’s welcoming speech – vítání hostů
  • Selkirk Grace – modlitba před jídlem
  • Piping in the haggis – procesí s haggisem za zvuku dud
  • Address to a Haggis – Óda na haggis
  • Main course – hlavní jídlo, haggis se podává se šťouchanými brambory a tuřínem
  • Immortal memory – krátký výklad o životě a významu Roberta Burnse
  • Address to the Lassies – humorný přípitek věnovaný dámám
  • Toast to the Laddies – humorná dámská odpověď na přípitek
  • Poems & Songs – recitace, písně
  • Vote of thanks – závěrečné díky
  • Auld Lang Syne – tradiční rozloučení

Tento den je pro Skoty velmi důležitý a slaví se po celém světě. Nalijte si proto dram své oblíbené whisky a připijte na zdraví tohoto básníka i celého Skotska.


Čtěte také:

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments