Česká whisky z lihovaru Landcraft

Je to již více jak rok, co se v Tursku, nedaleko Prahy, rozjela výroba v malém řemeslném lihovaru Landcraft. V malých nákladech zde vyrábějí vermut, gin a různé likéry. Vrhli se také na whisky. Vzali to však trochu jinak, než ostatní čeští výrobci whisky. Sladinku pro první várku whisky si nechali uvařit ve Vinohradském pivovaru, druhou připravil pivovar Záhora a třetí je pak z Únětic. Následovali pivovary Zíchovec či Svatý Norbert.

Landcraft whisky

Co pivovar, to trochu jiný new make. V Landcraftu se rozhodli rozdíly nepotlačovat. Naopak je chtějí zvýraznit vhodnou volbou sudů. Na konci pak bude celá řada single cask whisky, které se budou lišit v použitém sladu, kvasinkách a sudech.

Na konci minulého roku představil Lihovar Landcraft program The Whisky Project, který má pomoci financovat jeho další rozvoj a také trochu experimentovat s trhem. V rámci tohoto programu máte možnost zakoupit láhev whisky, která ještě zraje v sudu. To zatím není nic zvláštního, takový předprodej nabízí celá řada začínajících palíren. Součástí tohoto programu je však i možnost láhev prodat. Buď zpátky lihovaru, za sníženou nákupní cenu a drobný poplatek, nebo přes nabídku na stránkách Landcraftu. Ten vám také zajistí bezpečnou platbu. Není to ale zadarmo. Za takový prodej zaplatíte lihovaru 45,- plus 4% z prodejní částky.

31.12. nabídl lihovar Landcraft prvních 100 lahví (objem 0,5 litru) jejich budoucí whisky. Whisky byla destilována začátkem roku 2020 ze sladinky z Vinohradského pivovaru. Pro zrání byl použit nový sud z kavkazského dubu se silnějším vypálením. V něm si destilát poleží 3 roky. Poté se na rok ještě přesune do sudu po portském. Cena za láhev byla 1 400,- a všech 100 lahví se vyprodalo během 3 minut (což prodejce velmi překvapilo). Téměř okamžitě se pak tyto předobjednané láhve začaly objevovat na stránkách Landcraftu (odkaz zde) za dvou až čtyřnásobně vyšší ceny. To mezi fanoušky okamžitě vyvolalo bouřlivou diskuzi. Na jedné straně jsou ti, kteří v tom vidí podporů překupníků a pokřivení trhu. Druzí v tom naopak vidí zajímavý experiment. Pravdu asi ukáže až čas.

Já si však myslím, že tato cesta přiláká dost „investorů“, obratem prodávajících whisky za násobky její původní ceny. A ti, kteří whisky budou chtít prozkoumat, ochutnat a vypít, budou mít smůlu. Pokud tedy nebudou mít rychlé prsty nebo nebudou ochotni zaplatit vyšší ceny. A to je chyba, protože právě až tito lidé dokážou náležitě ocenit práci, která za whisky je a nasazení lidí, kteří ji vyrábějí.


Čtěte také:

5 komentářů

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.