Palírna Knockando

Palírna Knockando byla založena v oblasti Speyside, nedaleko řeky Spey, v roce 1898. Založil ji John Thompson a v květnu následujícího roku se rozjela výroba. Poté však spadly kulisy pochybného divadla bratří Pattisonů (více o této aféře najdete zde), bublina splaskla a následná whisky krize smetla mnoho palíren. Knockando byla bohužel jednou z nich a už v březnu roku 1900 byla uzavřena.


Palírna Knockando

Výslovnost: nock·an·doo
Oblast: Speyside
Založena: 1898
Majitel: Diageo
Kapacita: 1,4 mil. litrů
Web: www.malts.com

Psali jsme o palírně:
články o palírně a whisky Knockando


V roce 1903 palírnu zakoupila společnost W&A Gilbey za pouhých 3 500 liber. Tato anglická společnost byla známým producentem ginu. Od roku 1887 již vlastnila palírnu Glen Spey, jednalo se o první skotskou palírnu v anglických rukách, a také palírnu Strathmill. Sladová whisky z těchto tří palíren se brzy stala důležitou složkou míchané whisky Spey Royal a později blendu J&B. Postupem času a po celé řadě různých fúzí a akvizicí se z této společnosti stal gigant Diageo.

Ač to u těchto palíren nebývá zvykem, majitelé se zaměřovali i na rozvoj značky single malt whisky Knockando. Již v roce 1978 bylo představeno první 12leté stáčení a v 90. letech patřila mezi deset nejprodávanějších značek single malt whisky na světě. Dnes ji sice najdete až ve třetí desítce, ale stále se jedná o 8. nejprodávanější single malt whisky společnosti Diageo. Oblíbená je hlavně ve Francii a Španělsku.

1898
1899
1900
1903
1968
1969
1978
2017
2021

1898

John Thompson zakládá palírnu Knockando

1899

výroba v palírně se rozjíždí

1900

palírna se uzavírá

1903

palírnu kupuje společnost W&A Gilbey

1968

zrušena sladovna

1969

počet kotlů zvýšen na čtyři

1978

představena single malt whisky Knockando 12 Year Old

2017

palírna uzavřena kvůli velké rekonstrukci

2021

výroba se opět rozjíždí

Palírna Knockando byla první elektrifikovanou palírnou ve Skotsku. V roce 1968 zde byla zrušena sladovna a o rok později se počet destilačních kotlů zvýšil ze dvou na čtyři. Kotle na druhou destilaci jsou ve vrchní části rozšířené, aby se zvýšil reflux. V prosinci roku 2017 byla upalírna zavřena a začala zde velká rekonstrukce. Výroba se opět rozeběhla až v létě roku 2021. Návštěvnické centrum tu však stále není.

Základní řadu palírny tvoří whisky 12letá, 15letá Richly Matured, 18letá Slow Matured a 21letá Master Reserve. Whisky Knockando také stále tvoří důležitou složku míchané whisky J&B.

Palírna Knockando
Palírna Knockando

Čtěte také:

Odběr novinek:

Loading

Subscribe
Upozornit na

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments