Recenze whisky Laphroaig PX Cask (a krátké povídání o PX)

Dnes začnu trošku jinak a nevrhnu se hned na whisky. Na přelomu ledna a února jsme strávili s rodinou měsíc na jihu Španělska, kde jsme propadli sherry, zejména pak Pedro Ximénez. Kdo ještě neměl možnost ochutnat, tak jednoznačně doporučuji – zpočátku jsem měl problém s vysokou sladkostí a hutnou konzistencí, ale postupně jsem si to zamiloval, obzvlášť pak k odpolednímu espressu. Zkoušel jsem i další asi všem whiskařům známá sherry jako olorosso, manzanilla a fino, ale ty mi moc nesedly. PX je nádherně tmavé fortifikované víno, které vzniká sušením hroznů odrůdy PX na slunci, podobně jako například slámové víno. Nejvyhlášenější oblastí je region Montilla-Moriles na jihu Španělska.

Vůně je jasně rozinková, cítím v ní ale i datle, med a bylinky. Chuť je znovu sladce rozinková, tak, že to překryje další vjemy, což mi ale pro zpestření vůbec nevadí. PX se samozřejmě prodává v různých cenových kategoriích a já ochutnával jen ty nejzákladnější lahve ze supermarketů a po pozitivní zkušenosti chci určitě koupit nějakou prémiovější lahev.

Nyní už ale na Laphroaig PX, jehož vzorek na mě doma čekal po návratu. Snad nejznámější palírnu na Islay si předpokládám nemusíme představovat. Pokud byste se o ní rádi dozvěděli víc, určitě doporučuji přečíst samostatný článek o palírně, případně recenze dalších plnění.

Laphroaig PX cask byl uveden na trh v roce 2013 a je určen pro travel retail, proto ho naleznete pouze v 1l lahvích, dnes se ale již dá zakoupit na mnoha e-shopech. Jedná se o NAS whisky, která zraje nejdříve v sudech po bourbonu, poté v sudech typu quarter cask (více viz například recenze Laphroaig QC) a nakonec se ukládá do sudů po Pedro Ximénez. V kuloárech jsem se doslech, že se spekuluje o ukončení Laphroaig PX cask, oficiálně se mi ale toto info nikde potvrdit nepovedlo.


Laphroaig PX Cask

Whisky: Laphroaig PX Cask (Whiskybase)
Palírna: Laphroaig
Region: Islay
Věk: NAS
Síla: 43 %
Sudy: N/A
Koupit:
vzorek na DramRoom.cz
zjistěte, kde mají nejlevnější láhev

Vůně: kouř, rozinky, dřevo
Chuť: koření, kouř, jód, bylinky
Dozvuk: středně dlouhý, sušší

Hodnocení: 85 % (jak hodnotím)


K dispozici jsem měl 6cl vzorek, který vydal na 3 ochutnávky. Hned na začátek musím říct, že kombinace sherry a kouře je jednou z mých oblíbených kombinací a po měsící popíjení PX jsem byl ještě natěšenější.

Ve vůni nacházím pro Laphroaig specifický typ kouře, ale daleko slabší než v klasické 10 yo, dřevitá vůně a rozinky, sherry nijak zásadně necítím a při blind tastingu bych ho nejspíš ani nepostřehl. Při ochutnání je vliv sherry již poznat, ale je za mě možná až moc upozaděno kouřem a kořenitostí po bourbon barrelu. Dále pak cítím bylinky a v pozadí lékovitost, ale jen lehce. Whisky je příjemně plná a jednotlivé vrstvy se postupně odkrývají. Závěr je pak středně dlouhý a převážně dřevitý.

Laphroaig PX Cask je pro mě těžké hodnotit, jelikož jsem měl od něj vyšší očekávání a doufal jsem ve větší vliv sherry, který by za mě whisky jednoznačně prospěl. Chvilku jsem se obával, že se moje chuťové buňky rozmazlili popíjením samotného PX, ale při nalití Ardbegu Uigeadail, ale i Wee Beastie nebo An Ao vnímám tóny sherry daleko víc a lépe zaitegrované. Na druhou stranu mi sedí utlumená verze Laphroaig 10, který je na mě až moc plný medicíny a obvazů a je zde obohacený právě o vzdálené sherry. Určitě je to dram, který mě bavil a najde si své fanoušky, osobně bych ale při volbě sherry kouře sáhl jinam.

Ohodnoťte whisky:
[Hlasů: 4 Hodnocení: 5]

Čtěte také:

Odběr novinek:

Loading

Subscribe
Upozornit na

5 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Robert
1 rok před

PX je nádherně tmavé fortifikované víno, které vzniká sušením hroznů odrůdy PX na slunci, podobně jako například slámové víno.

Já nevím, jestli je to jen formulační neobratnost (celá recenze by si zasloužila jazykovou korekturu), ale fakticky to vypadá, že neznáte význam pojmu „fortifikované víno“ (žádné fortifikované víno nevzniká zráním hroznů na slunci, ale přidáním lihu do zrajícího vína v sudech) a stejně tak význam pojmu „slámové víno“, to totiž nemá s fortifikovaným vínem vůbec co dělat. Nehledě už vůbec na to, že ve Španělsku mají apelační systém, takže ten náš, který vychází z obsahu cukru v moštu, bych ve vztahu ke španělské odrůdě PX fakt nezmiňoval. Ale za největší malér považuji pravopisné chyby. Ty shazují kvalitu recenze opravdu hodně.

Kuba
1 rok před
Reply to  Robert

Ahoj Roberte, díky za upřesnění a přiznávám, že o sherry jsem četl jen hodně okrajově před cestou a během psaní recenze a určitě jsem nechtěl, aby byl můj popis jakkoli zavádějící a zmatečný. Můj hlavní cíl byl podělit se o nadšení z ochutnávky něčeho pro mě nového, co hodně lidí které z komunity znám neochutnalo. Souhlasím, že když už jsem se téma rozhodl otevřít měl jsem přípravou strávit víc času a pochopit problematiku.

Co do hrubek vidím, že mi nějaké překlepy a opakovaná slova utekly i přes opakovanou kontrolu. Chápu, že to někomu může celkový zážitek z recenze značně pokazit a dělám co můžu, abych se chybám vyvaroval 🙂

Robert
1 rok před
Reply to  Kuba

Ahoj, já nejsem žádný grammar nazi, takže třeba interpunkce v pohodě (pokud to tedy nezmění smysl věty) ale (ne)shoda podmětu s přísudkem už je na mne trochu moc a člověk by se samozřejmě neměl pouštět do veřejného psaní o víně, pokud nemá základní informace. Ale nechci odradit od psaní recenzí, osobně jsem přesvědčen, že PX Cask mne rovněž pozitivně osloví. Zatím leží neotevřená ve skříni:-)

Ondra
1 rok před

Ahoj, jak píše Robert, některé věty jsou kostrbaté a znalost tématu fortifikovaných vín nedostatečná.

Kuba
1 rok před
Reply to  Ondra

Ahoj Ondro, díky za vyjádření a jak jsem psal výše, hlavní mýšlenkou bylo podělit se o nadšení z ochutnávky, do popisu výroby jsem se bez znalosti problematiky neměl pouštět. Za kostrbaté věty a překlepy se omlouvám, snažím se psát co nejpřirozeněji a zároveň spisovně. Většina mého psaného projevu mimo tuto stránku je v angličtině a to bohužel bude už sem tam mít vliv na moje schopnosti psát v češtině (a nebo prostě psát neumím a budu se s tím muset naučit žít :))