Palírna Tomatin
Palírna Tomatin byla založena v roce 1897 skupinou investorů, kteří společně vytvořili společnost Tomatin Spey Distillery. Palírnu vybudovali na relativně odlehlém místě, s dlouhou historií nelegálního pálení. Ostatně o minulosti tohoto místa výmluvně vypovídá i samotný název palírny, který by se dal přeložit jako Kopec jalovcových keřů. Právě jalovcové dřevo bylo totiž velmi oblíbené v černých palírnách, protože při spalování nekouřilo a nehrozilo tak, že bude ilegální palírna vyzrazena. Odlehlé místo sebou přinášelo i potřebu ubytování pracovníků. Kolem palírny se proto hned od počátku začaly stavět domky pro zaměstnance palírny. Dnes je jich kolem 30 a jsou stále využívány.
Výslovnost: to•mat•in
Oblast: Highland
Založena: 1897
Majitel: Tomatin Distillery Co (Takara Shuzo, Kokubu, Marubeni)
Kapacita: 5 mil. litrů
Web: www.tomatin.com
Psali jsem o palírně:
články o palírně a whisky Tomatin
články o whisky Cù Bòcan
Nechvalně známý krach bratří Pattisonů (více zde) na konci 19. století zle poškodil celý skotský whisky průmysl. Palírně Tomatin se dlouho dařilo přežívat, avšak v roce 1906 se musela uzavřít. O tři roky později však vzniká společnost Tomatin Distillery a výroba se opět rozjíždí. Palírně se daří a v roce 1956 se počet kotlů zvyšuje na čtyři. Jde o začátek celé řady rekonstrukcí a rozšiřování, na jejímž konci, v roce 1974, je Tomatin největší skotskou palírnou. Disponuje 23 destilačními kotli a výrobní kapacita činí 12 milionů litrů čistého alkoholu ročně. Většina její produkce putuje do míchaných whisky J&B, Chivas Regal či Johnnie Walker. Nabízejí však i vlastní single malt whisky.
To už jsme však v 80. letech a neblaze proslulé jezero whisky se pomalu napouští. Ekonomická krize spolu s velkou nadprodukcí skotské whisky vede k uzavření celé řady palíren. Postihne to i palírnu Tomatin, která jde v roce 1985 do likvidace. Palírnu však zachraňují dva její největší japonští zákazníci společnosti Takara Shuzo a Okara, kteří palírnu o rok později kupují. Jedná se tak o první skotskou palírnu v japonských rukách. V roce 1998 společnost Okara krachuje a její podíl kupuje společnost Marubeni.
Palírna dlouhou dobu sloužila jako výrobce whisky do „japonských“ blendů. Po roce 2000 se však v palírně začali více zaměřovat na single malt whisky. Prodeje od té doby vzrostly ze 170 000 na 680 000 lahví ročně. V roce 2000 palírna také vyřadila z provozu 11 kotlů a v současnosti disponuje šesti surovinovými a čtyřmi rektifikačními kotli. Několik týdnů v roce také palírna vyrábí whisky ze sladu nakouřeného na 40 ppm. V roce 2021 byl plán vyrobit 1,55 milionů litrů alkoholu.
V roce 2005 provedli v palírně experiment. Vzali slad z ječmene odrůdy Optic, který nakouřili na 15 ppm a vypálili z něj 60 000 litrů destilátu. V roce 2013 pak světlo světa spatřila Cù Bòcan, první kouřová whisky Tomatin. Vzbudila velký ohlas. V roce 2019 byla proto představena nová řada whisky Cù Bòcan, kterou nyní tvoří whisky Signature, Creation #1, Creation #2, Creation #3 a Creation #4.
V základní řadě palírny Tomatin pak najdete whisky bez udání věku Tomatin Legacy a plnění 12leté, 18leté, 30leté a 36leté. Dále pak také whisky Tomatin Cask Strength. Řadu určenou pro bezcelní zóny tvoří whisky ve věku 8, 12, 15, 21 a 40 let.
Recenzované whisky: