Whisky týdeník 9/2021

Vítám Vás u nového Whisky týdeníku. Zajímá Vás, jaká nová whisky se v tomto týdnu objevila? Jste, jako vždy, na správném místě. Irská whiskey Redbreast si připomíná 30 let od svého znovuoživení. Irská palírna Teeling si připravila whiskey Distillery Exclusive Irish Virgin Oak. Nezávislá stáčírna Whisky Cellar uzavírá svou Private Cellars Selection a That Boutique-y Whisky Company představila edici australských whisky. Nakonec tu ještě máme pár krátkých zpráv.

Redbreast připomíná své oživení

Redbreast 10 Year Old

Na přelomu 20. století žil v Dublinu jistý W. A. Gilbey, vlastnící obchod s vínem a destiláty. Z nedaleké palírny Jameson bral new make a nechal ho zrát v sudech, ve kterých dovážel sherry. Tak byly položeny základy značky irské whiskey Redbreast. Nyní přichází limitované 10leté plnění, které má připomenout tyto začátky, stejně tak 30 let od znovuoživení této značky v roce 1991.

Redbreast 10 Year Old je irská single pot still whiskey z palírny Midleton, která zrála 10 až 15 let v sudech po sherry Oloroso. Lahvovaná byla v sudové síle s obsahem alkoholu 59,1%. Ve whiskey najdete tóny tropického a sušeného ovoce.

Whiskey je dostupná jen přes věrnostní klub Birdhouse. Cena je 100€.


Teeling a svatý Patrik

Teeling Whiskey Distillery Exclusive Irish Virgin Oak

Den svatého Patrika (17. 3.) je jedním z nejdůležitějších irských svátků. Není proto překvapením, že si na tento den irské palírny vždy nachystají nějaké novinky. Nejinak je tomu i u dublinské palírny Teeling, která představila novou whiskey, která však bude dostupná pouze v palírně.

Teeling Whiskey Distillery Exclusive Irish Virgin Oak je vlastně whiskey Teeling Smalll Batch, která dozrávala v nových sudech z irského dubu. Lahvovaná byla s obsahem alkoholu 46%. Nebyla dobarvená ani filtrovaná za studena. Ve whiskey můžete cítit tóny čerstvé kávy, sladkého kakaa či citrusové kůry.

Novou whiskey můžete zakoupit v palírně Teeling nebo na jejich e-shopu. Cena je 60€.


Whisky Cellar uzavírá Private Cellars Selection

Společnost Whisky Cellar je nezávislá stáčírna z Edinburghu. V září minulého roku vydala edici prvních 10 whisky z řady Private Cellars Selection a v prosinci pak přidala další dvě nová stáčení (psal jsem zde). Nyní společnost vydává hned šestici nových stáčení, které celou edici uzavřou.

Private Cellars Selection

Tento poslední batch tvoří pět single cask single malt whisky a jedna blended malt whisky. Jedná se o whisky:

  • Jura 1990, 30 yo, 46,4% abv., 163 lahví
  • The Speyside 1998, 22 yo, 52,8% abv., 103 lahví
  • Caol Ila 2012, 8 yo, Maideira finish, 56,2% abv., 201 lahví
  • Benrinnes 2007, 13 yo, Bourbon finish, 56,7% abv., 149 lahví
  • Balmenach 2013, 7 yo, Tawny port finish, 54,5% abv., 97 lahví
  • House Malt, Blended malt 2011 Vintage Sherry Butt Matured, 57,1% abv., 699 lahví

Whisky se dostane do obchodů v průběhu tohoto měsíce.


Australská kolekce

Minulý rok změnila nezávislá stáčírna That Boutique-y Whisky Company svůj způsob vydávání nových whisky a přešla na vydávání různých tematických řad. V červenci pak představila edici World Series, která obsahovala whisky z celého světa (psal jsem zde). Nyní přichází edice australské whisky.

That Boutique-y Whisky Company Australia Series

Nová Australia Series obsahuje whisky z palíren Belgrove, Starward, Black Gate či Killara. Konkrétně zde najdete tyto láhve:

  • Black Gate 3 Year Old Single Malt, 153$
  • Belgrove 4  Year Old Rye, 195$
  • Tin Shed 3 Year Old Single Malt, 139$
  • Fleurieu 3 Year Old Single Malt, 139$
  • Killara 2 Year Old Single Malt, 236$
  • Riverbourne 3 Year Old Single Malt, 139$
  • Starward 3 Year Old Single Malt, 97$
  • Bakery Hill 5 Year Old Single Malt, 193$

Edice se na pulty obchodů dostane 23. dubna. Dostupné budou třeba v e-shopech Master of Malt nebo The Whisky Exchange.


Krátké zprávy

První whiskey z Galway
Irská palírna Micil oznámila, že v tomto týdnu vypálila a naplnila první sud whiskey z Galway. Stalo se tak po více než století. Dřivé při tom v této oblasti současně fungovalo 22 palíren.

Nový Zéland zpřísňuje pravidla pro whisky
Organizace Distilled Spirits Aotearoa (DSA), která zastupuje výrobce whisky na Novém Zélandu, vydala nová pravidla pro označení novozélandské whisky. New Zealand whisky tak musí být vyroben ze sladovaného obilí a vypálena v měděných kotlích. Zrát musí minimálně 2 roky v dřevěných sudech. Celý výrobní proces pak musí proběhnout na Novém Zélandu.

Single cask whisky z palírny Raasay
Mladá skotská palírna Raasay vydala, ve spolupráci s básnířkou Jackie Kay, single cask whisky Makar’s Malt. Vyrobeno bylo 375 lahví (53,2%). Ceny byla 75£ a po whisky se jen zaprášilo.


Čtěte dále:

Subscribe
Upozornit na

6 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Martin2
3 let před

K tomu Redbreastu – i přesto že se dal koupit pouze členy Birdhousu, přesto že se nedal koupit z ameriky (nešlo poslat do USA jakožto největší trh Midletonu) tak se 11.3. počínaje polednem, kdy se láhev začala prodávat vyprodalo všech 7000 lahví během ŠESTI hodin !!! A to byl ještě limit 2 kusy na osobu. Nyní už jen na sekundáru za 200-300€. Škoda – podle recenzí to je vinikající whiskey. K nemalému zamyšlení z druhé strany ovšem je obrat 700 000€ během šesti hodin který skončil komplet v kapse Midletonu, žádný distributor, překupník, prodjce či e-shop – a pak že Žufánek…

J. Dvořák
3 let před

Nerozím té poznámce na konci – a pak že Žufánek … co? Děkuju za objasnění.

J. Dvořák
3 let před

nerozumím … omlouvám se za překlep

Martin
3 let před

Žufánka jsem myslel tak že rozhodně není jediný producent jehož produkty se velmi rychle vyprodají – spíš to je světový trend. Můžu jmenovat několik letošních whisek které si většina lidí nemohla koupit protože byly vyprodány rychlostí blesku ať už jsou důvody jakékoliv – Ardbeg Arrr…, Springbank Local Barley 10, Kilkerran 8 a určitě mnoho dalších. Dokonce v UK jistý e-shop vytvořil databázi zákazníků kteří láhve otevírají a nepřeprodávají je dál a nyní řeší jak s ní naložit v boji proti flipperům.

Vašek
3 let před

Srovnání věhlasných značek Ardbeg, Springbank či Kilkerran se striktně lokálním Žufánkem považuji diplomaticky řečeno za velmi nešťastné. Zmíněné whisky se alespoň pijí, kdežto Žufánek se nepije, Žufánek se přeprodává a na Žufánkovi se vydělává. V mém okolí si tím úspěšně přivydělává nemálo lidí a neznám jednoho jediného, kdo by OMFG nebo „limitovaný“ absint otevřel a vypil. Všichni to obratem přeprodávají, navzájem se liší jen v tom, kdo je více čí méně hladový stran výdělku.

J. Dvořák
3 let před

to Martin: děkuju za vysvětlení a ano, myslím, že je to trend všude. Těch debat na toto téma se vedlo už docela dost a trochu mě vždycky mrzelo to, že se Žufánek zmiňuje jako někdo, kdo za to může. Jak kdyby bylo špatně dělat dobré pití a ke stálé nabídce (to je důležité) doplňovat i limitované edice. Nota bene když on je ten poslední, kdo na tom něco vydělává kromě běžné prodejní ceny.
to Vašek: já jsem koupil OMFG 2019 běhěm asi těch 13 minut, co byl na e.shopu a dokonce jsem koupil tři lahve. Jednu jsem otevřel já, jednu moje kamarádka (mnohem mnohem větší znalec ginů) a jednu můj kamarád, podobný nadšenec. Takže už někoho znáte 😉
Jinak už jsem to asi někde psal, ale jediná možnost, jak se vyrovnat s tím trendem překupníků a šmelinářů, je ty předražené lahve nekupovat. A smířit se s pocitem, že nelze a není nutné ochutnat vše. Není to těžké a dostupného dobrého pití je všude habaděj.