Whisky týdeník 42/2020

Vítám Vás u nového Whisky týdeníku. Zajímá Vás, jaká nová whisky se v tomto týdnu objevila? Jste, jako vždy, na správném místě. Palírna Glenmorangie představila novinku z edice Barrel Select Release. Glenfiddich pokračuje v edici Grand Series Collection. Mladá palírna Kingsbarns přidává whisky Balcomie, první do základní řady. Walsh Whiskey představili již desátou edici whiskey Writers’ Tears v sudové síle. Palírna Bowmore vydává dvě single cask whisky pro bezcelní zóny a palírna Glen Scotia představila svou vánoční whisky.

Glenmorangie a sudy z Malagy

Glenmorangie Malaga Cask Finish

Palírna Glenmorangie je proslulá využíváním různých typů sudů pro dozrávání své whisky. Jedná se o jednu z prvních skotských palíren, které se tímto směrem vydaly. Nyní připravila další whisky ze své edice Barrel Select Release. Tentokrát whisky dozrávala v sudech po sladkém víně Malaga ze španělské Andalusie.

Whisky Glenmorangie Malaga Cask Finish je 12letá whisky destilovaná 18. února roku 2008. Prvních 8 let zrání strávila v sudech po bourbonu. Zbylé 4 roky poté dozrávala v sudech po sladkém víně Malaga Dulce. Lahvovaná byla s obsahem alkoholu 47,3%.

Whisky je dostupná od 26. října. Cena za láhev je 75£.


Glenfiddich pokračuje s edici Grand Series Collection

Glenfiddich Gran Cortes XXII

Minulý rok na podzim představila palírna Glenfiddich svou novou řadu limitovaných whisky nazvanou Grand Series Collection. První whisky z této edice pak byla Glenfiddich Grand Cru (psal jsem zde). Nyní se řada rozroste o další whisky.

Glenfiddich Gran Cortes XXII je 22letá whisky, která dozrávala v sudech po vzácném typu sherry Palo Cortado. Tóny datlí, rozinek a hořké čokolády, to vše ve whisky můžete nalézt.

Whisky dostanete v krásné dřevěné krabici. Dostupná je však pouze v Číně a na Taiwanu.


Palírna Kingsbarns zakládá svou základní řadu

Kingsbarns Balcomie

Mladá skotská palírna Kingsbarns rozšiřuje svou nabídku o whisky pojmenovanou po hradu Balcomie, ležícího v domově palírny, kraji Fife. Jedná se o první whisky ze základní řady palírny, kde všechny budoucí whisky ponesou jména pamětihodností tohoto kraje.

Nová whisky Kingsbarns Balcomie je NAS whisky, která zrála v sudech po sherry Oloroso z amerického dubu. Lahvovaná byla s obsahem alkoholu 46%. Nebyla barvená, ani filtrovaná za studena. Ve whisky ucítíte sultánky, hořkou čokoládu či ovocný bochánek se skořicí.

Whisky si můžete objednat zde, na stránkách palírny Kingsbarns. Cena je 49,99£.


Writers’ Tears v sudové síle

Writers’ Tears Cask Strength 2020

Irská společnost Walsh Whiskey producent irských whiskey Writers’ Tears a Irishman představila již desátou edici whiskey Writers’ Tears v sudové síle.

Writers’ Tears Cask Strength 2020 je blend třikrát destilovaných single pot still a single malt whiskey, které zrály v sudech po bourbonu. Lahvovaná byla s obsahem alkoholu 54,5%. Ve whiskey můžete cítit tóny zázvoru, pepře či vanilky.

Whiskey na pulty obchodů přichází s nedávnou představeným novým designem láhve i krabičky. Celkem bylo vyrobeno 3 000 lahví této whisky. K dostání bude v průběhu listopadu a cena je 140€.


Single cask Bowmore míří na letiště

Bowmore, nejstarší palírna na Islay, navázala partnerství s řetězcem duty free obchodů Heinemann a připravila dvě exkluzivní single cask whisky, které zrály ve first-fill sudech po bourbonu. Jednu pro letiště v německém Frankfurtu a jednu pro turecký Istanbul.

Bowmore 1997 a Bowmore 1995

Bowmore 1997 je 22letá whisky, lahvovaná s obsahem alkoholu 52,6%. Lehké tóny rašeliny se v ní lákavě mísí s vůní vařených mořských řas. Celkem bylo vyrobeno 236 lahví. Dostupné budou na letišti ve Frankfurtu od 21. listopadu. Cena je 399€.

Bowmore 1995 je 24letá whisky, lahvovaná s obsahem alkoholu 53,3%. V této whisky se lehká vůně rašeliny mísí se sladkými a kořenitými tóny. Celkem bylo vyrobeno 234 lahví. Dostupné budou na letišti v Istanbulu od 28. listopadu. Cena je 499€.


Vánoční whisky z palírny Glen Scotia

Glen Scotia je jedna z mála dosud fungujících palíren, které v Campbeltownu, kdysi hlavním městě whisky, zůstaly. S blížícím se začátkem adventu si palírna připravila dárek vhodný pro každého whisky fanouška.

Glen Scotia Sherry Double Cask Finish

Glen Scotia Sherry Double Cask Finish je 11letá whisky. Destilovaná byla v roce 2008 a nejdříve zrála ve first-fill sudech po bourbonu. Posledních 10 měsíců poté dozrávala ve vybraných sudech po sherry Oloroso a Pedro Ximénez. Lahvovaná byla s obsahem alkoholu 54,1%. Ve whisky naleznete tóny kořenitého rumu, šťavnatých švestek, karamelu a citrusové kůry.

Whisky se na pulty obchodů dostane během listopadu. Cena je 65£.


Čtěte také:

Subscribe
Upozornit na

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments