Nečekaná pravda o japonské whisky

Obliba japonské whisky roste v posledních letech nebývalým způsobem. Hlavně američtí a evropští milovníci whisky se nechávají zlákat tajemnou aurou, která tuto asijskou zemi stále obklopuje a neváhají utratit nemalé peníze za japonskou whisky. Je tu však jedna důležitá věc, kterou leckdy netuší. Jejich japonská whisky nemusí a nejspíše ani nebyla vyrobena v Japonsku.

Nejasný původ japonské whisky

Je to opravdu tak. Po světě najdete spoustu států s přísně regulovanými předpisy pro výrobu whisky. Bourbon se může vyrábět jen ve Spojených státech, skotská whisky zase jen ve Skotsku. V Japonsku tyto přísné regulace stále chybí. Japonský producent tak může vzít whisky odkudkoliv chce, přidat trošku té japonské, nalahvovat ji a napsat na ní “Japanese whisky”. Je to naprosto legální postup a s tím jak obliba a spotřeba japonské whisky roste, zvyšuje se i počet producentů této “japonské whisky”. Není tak výjimkou, že nová značka nabízí whisky, která je starší než značka samotná. Dokonce se uvádí, že až dvě třetiny japonských producentů whisky nedisponují destilačním zařízením.

Japonská whisky
Skotská nebo japonská?

A co tedy končí v lahvích? Jde hlavně o whisky z Kanady a Skotska. V roce 2017 bylo do Japonska dovezeno o 70% více kanadské whisky než 4 roky před tím. Prodeje lahvované Kanadské whisky však v Japonsku nerostou a zůstávají už roky stejné. Scotch Whisky Association zaznamenala stejný trend u skotské whisky. Export skotské obilné whisky (tato lehčí whisky se používá v míchaných whisky jako doplněk single malt whisky) vzrost, mezi lety 2017 a 2018, o 141%. Můžete hádat, jak se v Japonsku zvýšil prodej skotské obilné whisky. Nezvýšil se vůbec. Všechno skončilo v “japonské whisky”.

Avšak rychle rostoucí spotřeba zaskočila i zavedené značky jako jsou Suntory či Nikka. Ty v posledních letech museli, z důvodu klesajících zásob starších whisky, zrušit některá plnění s udáním věku a nahradit je whisky bez udání věku. To je způsobeno útlumem výroby během krize v 80. letech. Celá řada skotských palíren tak slouží jako výrobci a dodavatelé pro své japonské majitele.

Přichází světová whisky
Japonská whisky World Whisky
World Whisky

Ne všichni japonští producenti jsou však se současným stavem spokojeni a snaží se o zvýšení transparentnosti svých výrobků. Vydávají proto whisky s označením World Whisky, které se netají tím, že obsahují komponenty z celého světa.

Palírna Chichibu tak vydala svou Ichiro’s Malt & Grain, palírna Nagahama vydala Amahagan World Malt a Suntory pak vydala svou whisky Ao, která staví svou reklamu na využití whisky z Japonska, USA, Kanady, Irska a Skotska.

Doufejme, že tyto snahy o zvýšení transparentnosti japonské whisky budou dále pokračovat a lidé již za své peníze nebudou dostávat skotskou whisky v předraženém kimonu.


Čtěte také:

Nejen o whisky s Petrem Křenkem

Whisky týdeník 41/2019

Jeden komentář

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.