Whisky týdeník 5/2021
Vítám Vás u nového Whisky týdeníku. Zajímá Vás, jaká nová whisky se v tomto týdnu objevila? Jste, jako vždy, na správném místě. Palírna Springbank představila novou edici své oceňované whisky Longrow Red. Sesterská palírna Glengyle pak vydává novou edici své 8leté whisky Kilkerran Cask Strength. Australský producent Starward přidal novou whisky do své základní řady a známá palírna Bruichladdich opět využívá lokální ječmen pro svou novou whisky Islay Barley 2012. Nakonec tu ještě máme pár krátkých zpráv.
Novinky z Campbeltownu
Sesterské palírny Springbank a Glengyle představily letošní edice whisky Longrow Red a Kilkerran 8 Year-Old Cask Strength.
Velmi oceňované whisky z edice Longrow Red v sobě kombinují silně nakouřený destilát z palírny Springbank a sudy po červeném víně. Použité sudy se každý rok mění, stejně tak i doba zrání. Letošní whisky zrála 7 let v sudech po bourbonu a další 3 roky pak strávila v sudech po víně Malbeck, z jihoafrického vinařství De Toren Vineyard. Whisky byla lahvována v sudové síle s obsahem alkoholu 52,5%. Celkem bylo vyrobeno 10 000 lahví.
Nová edice 8leté kouřové whisky Kilkerran z palírny Glengyle zrála v sudech po sherry Oloroso. Lahvovaná byla v sudové síle s obsahem alkoholu 56,9%. Ve whisky naleznete tóny kouře, koktejlových třešní či vanilkového fondánu.
Ve Velké Británii jsou whisky dostupné v těchto dnech. Do zbytku Evropy by se měly dostat v průběhu následujících týdnů.
Novinky z Austrálie
Australský producent whisky Starward rozšiřuje svou základní řadu o novou a údajně pitelnou a přístupnou whisky.
Nová whisky Starward Left-Field zrála pouze v sudech z francouzského dubu, ve kterých předtím zrála červená vína z oblastí Barossa Valley a Yarra Valley. Mezi použitými víny například můžete najít Shiraz, Cabernet či Pinot Noir. Whisky byla lahvovaná s obsahem alkoholu 40%. Ve whisky naleznete tóny tropického ovoce, slupek z červených jablek a vanilky.
Whisky výrobce doporučuje podávat s tonikem či s vermutem a grepovou limonádou. Pro zájemce o toto osvěžení mám dobré zprávy. Whisky bude dostupná v Evropě s cenovkou kolem 35£.
Bruichladdich a ječmen z Islay
Skotská palírna Bruichladdich z Islay je známá svou snahou o využívání lokálních surovin. Výsledkem této snahy je, mimo jiné, edice nazvaná Islay Barley. Ročník 2011 nyní nahrazuje ročník 2012.
Bruichladdich Islay Barley 2012 je nekouřová whisky, pro jejíž výrobu byl použit slad od osmi místních farmářů, vypěstovaný na Islay v roce 2011. 8letá whisky je tvořená kombinací first-fill sudů po americké whiskey (75%) a sudů po francouzském červeném víně (25%). Lahvovaná byla s obsahem alkoholu 50%. Ve whisky naleznete tóny citrusů, kokosu a karamelu.
Novou whisky, která v řadě Barley Exploration nahradí Islay Barley 2011, můžete koupit za 55£. Dostupná je v obchodech nebo zde, na e-shopu palírny Bruichladdich.
Krátké zprávy
Inaugurační whisky z palírny Torabhaig
O první whisky z mladé palírny Torabhaig z ostrova Sky jste si ve Whisky týdeníku mohli přečíst už na podzim (odkaz zde). Nyní palírna oznámila, že whisky Torabhaig Legacy Series 2017 vyjde v pátek 19. února.
První whisky z Lindores Abbey
Mladá skotská palírna Lindores Abbey má po třech letech zrání svou první whisky. 1494 lahví jejich první whisky je určeno členům jejich věrnostního klubu. Přihlásit se do klubu můžete zde.
Nová palírna na Islay má zelenou
Plány na novou palírnu, kterou chce na Islay vybudovat společnost Elixir Distillers byly schváleny. Stavba by měla začít během tohoto roku. Název nové palírny bude oznámen později.
Propad exportu skotské whisky
Zavedení 25% cel v USA a pandemie coronaviru se tvrdě podepsali na exportu skotské whisky. Ten se meziročně propadl o 23%. Dostal se tak na nejnižší úroveň za posledních 10 let. S rostoucím počtem nových palíren a zvyšováním výrobních kapacit se nám tu zadělává na slušný problém.
Propad exportu… Kdyz jeste vezmem v potaz nynejsi deni v japonsku, nooo asi budou muset britove vic chlastat – mozna by pomohlo prijmout do vlasti vic polaku 😀
Já bych řekl, že problém s rostoucím počtem palíren a navyšováním výrobních kapacit je nepřímo úměřný výhodám, které z toho budou plynout pro konzumenty – cena bude muset jít dolů 🙂 Jen když koukám ten graf, tak ten 23% propad vidím pouze ve finančním objemu (řekněme z 4,9 bil. na 3,8 bil. Ł), ale v objemu litrů je ten propad jen na úrovni 12 %.
Jen tedy nerozumím souvislosti mezi množstvím vyvezeného alkoholu a cenou. Třeba v roce 2020 to dělá 320 mil. litrů za 3,8 bil. liber, což je skoro 12.000 Ł na litr. Není tam nějaká řádová chyba?
Ono je to občas matoucí, ale billion v anglickém názvosloví není bilion v našem českém chápání, ale miliarda 😉 Tím pádem vychází litr whisky na necelých 12 GBP, a to už je vzhledem k objemu blendů uvěřitelné.
to Zombice: děkuju, pak je to jasné … jsem zase o něco chytřejší 😉