Recenze whisky Tomatin Cask Strength
Palírna Tomatin byla založena v roce 1897na odlehlém místě Skotské vysočiny, které však mělo dlouhou tradici nelegálního pálení. Však také název palírny v překladu znamená Kopec jalovcových keřů. Právě dřevo z jalovce se totiž často používalo v nelegálních palírnách, protože nekouřilo a nehrozilo tak jejich prozrazení. V druhé polovině 20. století se z palírny Tomatin stala největší skotská palírna. Disponovala 23 destilačními kotli a kapacitou 12 milionů litrů čistého alkoholu. Většina vyprodukované whisky putovala do míchaných whisky J&B, Chivas Regal či Johnnie Walker. 80. léta a neblaze proslulý whisky loch znamenali uzavření palírny. Záhy jí však koupily japonské společnosti Takara Shuzo a Okara a palírna Tomatin se tak stává první skotskou palírnou v japonských rukách. Dlouhou dobu sloužila jako výrobce whisky do “japonských” blendů, po roce 2000 se však v palírně začali více zaměřovat na single malt whisky.
V současné době se základní řada palírny Tomatin skládá z NAS whisky Legacy a z whisky ve věku 12, 14, 18, 30 a 36 let. Také tu najdete whisky Cask Strength v sudové síle, na kterou se podíváme v dnešní recenzi. Whisky je bez udání věku a zrála v kombinaci sudů po bourbonu a sherry. Palírna ji představila v roce 2015. Lahvovaná byla s obsahem alkoholu 57,5 %. Je tu recenze whisky Tomatin Cask Strength.
Whisky: Tomatin Cask Strength (Whiskybase)
Palírna: Tomatin
Region: Highland
Věk: NAS
Síla: 57,5%
Sudy: ex-bourbon & ex-sherry
Koupit:
– vzorek na DramRoom.cz
– zjistěte, kde mají nejlevnější láhev
Vůně: slad, oříšky, celozrnná houska, med
Chuť: sladká, lehce kořenitá
Dozvuk: delší, hořký
Hodnocení: 82% (jak hodnotím)
V posledních letech slýchám o whisky Tomatin více a více. Palírně se očividně daří budovat si dobrou pověst. Já jsem se s touto palírnou zatím setkával jen příležitostně a moc jsem tak netušil, co mohu v nalitém dramu čekat. Ani první přičichnutí mi toho moc neřeklo. Vůně sice byla příjemná, ale nijak zajímavá. Nejprve jsem ucítil slad, poté lehký závan kouře. Až mi to připomnělo čerstvě upečenou celozrnnou housku. Dále se projevily tóny oříšků či medu. První věc, co mě po napití zaujala, byla jemnost. Na to, že se jednalo o sudovku, to nebyl žádný masakr. Chuť byla spíše sladší s náznakem koření. Zklamáním byl pro mě závěr, který šel do hořkých tónů a nijak zvlášť nepobízel k dalšímu napití.
Na whisky Tomatin Cask Strength jsem slyšel vesměs dobré ohlasy. Překvapilo mě proto, jak jsme si s touto whisky nesedli. Vůně a chuť sice ničím výrazným nezaujaly, ale ani jim člověk neměl moc co vytknout. Ta hořkost na konci však whisky srazila. Rozhodně dám whisky z palírny Tomatin ještě šanci, ale porozhlédnu se po jiném plnění. Z recenze whisky Tomatin Cask Strength mi zbyl dost rozpačitý pocit.
Čtěte také:
Odběr novinek:
Zajímavě odlišná verze Tomatin je série Cu Bocan. Lehce nakouřená. Ještě se dá pár kousků ulovit.
Díky za doplnění a zajímavý tip. Kouřovou stránku palírny Tomatin jsem ještě neochutnal.
Ahoj, je rozdíl v těch lahvích?
Asi mám extra monitor – ta vlevo „Light smoke intertwined with rich citrus and exotic spices“ + ncf a ta vpravo „Limited edition virgin oak fully matured“. Zbytek je stejnej – takže ano ty láhve nejsou stejné 😉
Dik za odpoved 😉 asi jsem mel lepe napsat dotaz 😁
Myslel jsem rozdil ve vuni a chuti. Leva lahev je za cca1100 a prava za cca 1600
😊
Nalil jsem si ze vzorku a za mě je to slabota jak ve vuni tak v chuti. Chuť je jemná, ale nezajímavá, veškeré náznaky jsou slabé, od sudovky očekávám daleko víc.