Degustace Springbank a Kilkerran s Nicole Lindsay
V únoru navštívila Českou republiku Nicole Lindsay z palírny Springbank. V rámci své „tour“, organizované společností Fous Spirits, navštívila postupně Olomouc, Brno a Prahu, kde během degustací provedla fanoušky whisky produkcí palírny Springbank. Já se zúčastnil čtvrteční degustace whisky Springbank v baru Whiskeria v Jindřišské věži a také páteční degustace whisky Kilkerran.
Springbank
Palírna Springbank leží v Campbeltownu, kdysi hlavním městě skotské whisky. Palírna byla založena v roce 1828 a dodnes si uchovala svoji nezávislost. V současné době ji vlastní Hedley Wright, pra-pra-vnuk zakladatele palírny. Ten mimo jiné vlastní i sousední palírnu Glengyle a nejstarší nezávislou stáčírnu William Cadenheads.
V palírně vyrábějí tři různé značky whisky. Klasickou, lehce kouřovou (10 – 15 ppm) Springbank, kouřovou Longrow a třikrát destilovanou Hazelburn. Longrow a Hazelburn se na produkci palírny podílejí každá 10%. Jedná se o jedinou palírnu ve Skotsku, která si sama vyrábí veškerý potřebný slad. Disponuje jedním kotlem pro první destilaci a dvěma kotli pro druhou destilaci. V palírně se vyrábí vždy jen prvních 9 měsíců v roce. Poslední 3 měsíce jsou určeny na čistění a údržbu.
- Hazelburn 10yo byla lehká a nekomplikovaná whisky. Typická základní whisky.
- Hazelburn 9yo Barolo zrála celých 9 let v sudech po italském víně barolo. Plnější, ale také ostřejší než předchozí whisky.
- Springbank 18yo. Slad pro tuto whisky se prvních 6 hodin suší nad rašelinou. Slad je pak nakouřený na 10 – 15 ppm. Část destilátu pro tuto whisky se destiluje třikrát a whisky je tak destilovaná 2,5 krát. Každý rok se vyrobí 9 000 lahví. Whisky krásně voněla, ale v chuť mně svou nezajímavostí vyloženě zklamala.
- Springbank 9yo Local Barley je každoroční limitovaná edice whisky, která je vyrobená z ječmene vypěstovaného v okolí Campbeltownu.
- Longrow Peated je základní whisky řady Longrow. Je dvakrát destilovaná a slad se celých 48 hodin sušil nad rašelinou. Obsah fenolů ve sladu je tak 40 – 50 ppm.
- Longrow Red 13yo byl zlatý hřeb večera a horká novinka, kterou jsme měli možnost ochutnat ještě před oficiálním uvedením. Whisky zrála 10 let v sudech po bourbonu a 3 roky v sudech po víně Cabernet Sauvignon. Více informací v posledním Whisky týdeníku. Ta mně z celého večera chutnala nejvíce.
Whisky Kilkerran z palírny Glengyle
V pátek se poté v baru Whiskeria konala neveřejná degustace whisky Kilkerran z palírny Glengyle. Tímto ještě jednou děkuji Mirce Kverkové za pozvání.
Palírna Glengyle leží nedaleko palírny Springbank a byla založena roku 1872. V roce 1925 však byla uzavřena. Kolem roku 2000 se začalo debatovat o sloučení whisky regionu Lowlands (tehdy 3 palírny) s regionem Campbeltown (tehdy 2 palírny). Hedley Wright, majitel palírny Springbank, nechtěl dopustit zaniknutí Campbeltownu jako jedné z whisky oblastí Skotska. Koupil proto v roce 2000 palírnu Glengyle, dal dohromady vybavení a o 4 roky později začal s výrobou. V Campbeltownu najednou byly tři aktivní palírny, což mu zajistilo právo na existenci.
Noví vlastníci však museli vyřešit problém s pojmenováním své whisky. Jméno Glengyle použít nemohli, protože bylo ve vlastnictví Loch Lomond Distillers. Zvolili tedy název Kilkerran, podle původního gaelského názvu Campbeltownu.
Výroba zde běží každé tři poslední měsíce v roce, kdy se sem přesunou pracovníci z palírny Springbank. Odtud také mají většinu sladu. Jen silně nakouřený slad pro jejich Heavily Peated whisky berou z externí sladovny. Klasická whisky Kilkerran je dvakrát destilovaná a má stejný stupeň nakouření jako whisky Springbank.
- Kilkerran New Make. Příjemný, jemný. Byly v něm hezky cítit ovocné tóny.
- Kilkerran 12yo je zatím jediná whisky v základní řadě (letos by se ještě v základní řadě měla objevit whisky 16letá). Ze 70% zrála v sudech po bourbonu a ze 30% v sudech po oloroso sherry.
- Kilkerran WIP 3 je 7letá whisky lahvovaná v roce 2011. Třetí ze série Work in progress.
- Kilkerran 8yo je edice v sudové síle. Obsah alkoholu byl 56,5%.
- Kilkerran Heavily Peated Batch 003 pro mě byla největším překvapením degustace. Moc mi chutnala. 3letá whisky ze sladu nakouřeného na 48 ppm zrála v kombinaci sudů po bourbonu (55%) a sherry (45%). Vydána bude v březnu v nákladu 3 600 lahví. Tato edice vychází každých 6 měsíců, Batch 004 bude letos na podzim. Díky Mirce Kverkové a jejím železným zásobám, jsme měli možnost porovnat s Batch 001. Ten však byl mnohem slabší a nevýrazný.
Z kombinace palíren Springbank a Glengyle mně více zaujala druhá jmenovaná. Byl jsem její nabídkou překvapený a rozhodně jí budu sledovat i v budoucnu. Jsem velmi rád, že jsem se mohl zúčastnit těchto dvou degustací. Organizace byla perfektní a degustace s Nicole Lindsay byly povedené. Tak zase někdy.