Whiskey novinky z USA 8/2021

Po dvou týdnech jsou tu whiskey novinky z USA. Opět spolu projedeme křížem krážem Spojené státy americké a objevíme nové krásky z produkce amerických palíren a společností. A že by některé z nich stály za hřích…

Templeton 10 Years Old Single Barrel Reserve Rye

Templeton 10 Years Old Single Barrel Reserve Rye whiskey

Palírna Templeton Distillery z Iowy, která zaznamenává v poslední době nemalý růst svých značek, vydává novou desetiletou žitnou whiskey, která už bude lahvována v lahvích a etiketách, jež prošly designovými změnami.

Whiskey, která zrála v nových vypálených sudech z amerického dubu, pochází ještě z palírny MGP z Indiany, protože palírna Templeton započala výrobu teprve před dvěma lety. S opravdu vlastní whiskey tak přijde na trh příští rok.

Desetiletá žitná má 52% alkoholu, stojí 85$ a k dostání bude pouze u specializovaných prodejců v USA.


Angel’s Envy Madeira Finished Straight Bourbon

Angel’s Envy Madeira Finished Straight Bourbon

Angel’s Envy Distillery z kentuckého Louisville oznámila vydání nového limitovaného bourbonu, které je v rámci série Cellar Collection v pořadí již třetím (2019 oloroso finish, 2020 tawny port finish).

Směs NAS whiskey je finišována poslední rok ve vinných sudech po Madeiře, které si vedení palírny osobně vybralo přímo na ostrově. Rodinná palírna, kterou vede v současné době Wes Henderson, tímto kouskem zároveň vzdává hold rodině, tradicím a kořenům. Ne náhodou je vydání tohoto bourbonu načasováno na Den otců.

Tento limitovaný bourbon má 50% alkoholu a cenovku 230$. K dispozici bude téměř čtyři tisíce lahví, přičemž 600 z nich je vyhrazeno v rámci loterie pro členy Angel’s Envy‘s 500 Main Clubu. Zbylých 3360 lahví bude k dostání v palírně nebo u specializovaných prodejců ve státech Florida, Illinois, Kalifornie, Kentucky, New York, Tennessee a Texas.


Heaven’s Door The Master Blenders‘ Edition Redbreast Finish

Heaven’s Door The Master Blenders‘ Edition Redbreast Finish whiskey

Společnost Heaven’s Door a jedna z nejproslulejších irských značek, Redbreast, oznámily vydání whiskey, které vzešlo ze vzájemné spolupráce oslavující americké a irské umění.

Tandem master blenderů, Ryan Perry a Billy Leighton, vytvořil desetiletý straight bourbon, jenž finišoval posledních patnáct měsíců v sudech po irské whiskey Redbreast. Pro americkou společnost, ve které má prsty i legendární muzikant a údajný milovník irské whiskey Bob Dylan, šlo o vysněné partnerství a oba master blendeři se shodli, že výsledek je doslova posadil na zadek. Odkud bourbon pochází, není známo, každopádně jde o další produkt, který finišoval v sudech po irské whiskey (nedávno např. coloradská Stranahan’s Single Malt finišovaná v sudech po whiskey Bushmills).

Bourbon s 50% alkoholu stojí 100$ a k dispozici bude od příštího měsíce v USA, od září pak i ve Velké Británii.


Krátké zprávy

George Dickel Bottled in Bond
Nám již dobře známá palírna z Tennessee (o palírně jsme psali zde) vydává novou třináctiletou bottled in bond whisky. Loňská jedenáctiletá, ale i třináctiletá verze této whisky z roku 2019 se dočkaly vysoce kladného hodnocení, a i proto se od této whisky čeká opravdu hodně. Má 50% alkoholu, stojí 45$ a k dispozici bude v omezeném množství.

Weller Full Proof & Weller C. Y. P. B.
Značka W. L. Weller kentucké palírny Buffalo Trace vydává dvě nové whiskey. Weller Full Proof je limitovaným bourbonem, jehož název odkazuje na sudovou sílu (57%). Stojí 50$. Weller C. Y. P. B. je pro změnu osmiletým limitovaným bourbonem, jehož zkratka (Create Your Perfect Bourbon) odkazuje na komunitu pijanů značek palírny Buffalo Trace, která stojí za vytvořením tohoto spiritu. Má 47,5% alkoholu a stojí také 50$.

Belfour Spirits Small Batch Straight Bourbon
Společnost Belfour Spirits vydává bourbon, jehož mashbill obsahuje 60% kukuřice, 30% pšenice a 10% sladového ječmene. Destilace následně proběhla v Southern Distilling ve Statesville (Severní Karolína). Tříletý bourbon má 50,25% alkoholu, stojí 99$ a přes devatenáct tisíc lahví bude k dispozici ve dvanácti státech (Georgie, Illinois, Jižní Dakota, Jižní Karolína, Louisiana, Michigan, New York, New Jersey, Oklahoma, Severní Dakota, Tennessee a Texas).

A pokud se vám jméno společnosti zdá povědomé, je k tomu důvod. Zakladatelem je totiž bývalý hokejový brankář a člen Síně slávy NHL Ed Belfour.

Wonderland Distilling Cask Strength
Společnost Wonderland, která od loňského roku začala destilovat vlastní whiskey, vydává blend whiskey, které pochází z partnerských palíren v Michiganu a v Indianě. Whiskey o síle 58,5-61,5% alkoholu stojí 61$ a všech 144 lahví je k dispozici pouze ve státě Michigan.

Oak & Eden Four Grain & Spire
Texaská společnost Oak & Eden, která získává svou whiskey z MGP, dokončuje svá vydání patentovaným procesem „in-bottle finishing“, kdy jsou do každé láhve vloženy spirály z dubového dřeva, čímž se má dodat další aroma a chuť. Tento bourbon ve svém mashbillu obsahuje kromě kukuřice, žita a ječmene také pšenici, má 45% alkoholu a stojí 50$. K dostání by měl být i mimo Spojené státy americké.

Colonel E. H. Taylor, Jr. Warehouse C Bourbon
Značka kentucké palírny Buffalo Trace se rozrůstá o bottled in bond bourbon, který zrál ve skladišti C, jež postavil plk. Edmund Haynes Taylor jr. v roce 1885. Desetiletý bourbon má 50% alkoholu, stojí 70$ a je k dostání v limitovaném množství pouze v palírně.

High West Rendezvous Rye
Palírna High West z Utahu vydává ve spolupráci s MGP z Indiany blend žitných whiskey, které zrály od čtyř do devíti let. Rendezvous Rye byla kdysi vlajkovou lodí značky High West, nyní se už ale jedná o sezónní vydání. Tato limitovaná whiskey s 46% alkoholu stojí 70$ a k dispozici by měla být po celých Spojených státech amerických.

Barrel Bourbon (Batch 029)
Společnost The Barrel Craft Spirits je v poslední době k nezastavení.  Po březnovém bourbonu (Batch 028) a dubnové řadě Stellum (psali jsme zde) vydává limitovaný bourbon, který je směsí Kentucky bourbonů (6-7 let), pšeničných bourbonů (9-10 let) a Tennessee bourbonů (14-16 let). Má 57,94% alkoholu a stojí 90$.

Castle & Key Restoration Rye (2021 Release, Batch 1)
Palírna Castle & Key z kentuckého Frankfortu vydává svou první žitnou v tomto roce. Whiskey s 50,5% alkoholu stojí 40$ a vyrobeno jí bylo přes dvacet tisíc lahví. Ty jsou k dispozici přímo v palírně nebo ve státech Georgie, Indiana, Jižní Karolína, Kentucky, Tennessee a Texas.

Milam & Greene The Castle Hill Series Batch 1
Společnost Milam & Greene, jež se na scéně poprvé objevila v roce 2019, nechává své whiskey zrát po celé Americe, aby zkoumala účinky různých podnebí na proces zrání. Nyní vydává třináctiletý bourbon původem z Tennessee. Má 54,25% alkoholu, stojí 120$ a jedná se o velmi limitované vydání.

Still Austin Cask Strength
Texaská společnost Still Austin vydává bourbon, jehož mashbill tvoří ze 70% kukuřice, z 25% žito a z 5% sladový ječmen. Tento dvouletý bourbon má 59% alkoholu a stojí 65$. Všech 6600 lahví je k dispozici v palírně nebo u specializovaných prodejců v Texasu. Další vydání tohoto bourbonu je pak naplánováno na září tohoto roku.

Whiskey Del Bac Distiller’s Cut (Summer 2021 Release)
Palírna z arizonského Tucsonu vydává v rámci své série Distiller’s Cut single malt whiskey, která dozrávala v sudech po sauternes. Má 57% alkoholu a stojí 80$. Všech 751 lahví je k dispozici pouze v palírně.

A na závěr…

Palírny z USA si mohou oddechnout! Zástupci USA a EU totiž konečně začali jednat a chtějí najít východisko ze svých obchodních konfliktů, zejména pokud šlo o ocelářský průmysl. Že to s whiskey nijak nesouvisí? Není to tak úplně pravda. Bývalý americký prezident Donald Trump totiž uvalil na evropskou ocel a hliník cla ve výší 25% a 10% a EU na to zareagovala zvýšením cel na zboží z USA, včetně 25% na americkou whiskey. To se mělo od 1. června zvednout až na 50%. Cla tak naštěstí zůstávají na 25% a obě strany doufají, že do konce roku najdou řešení, se kterým budou spokojeni všichni.

Cheers!


Čtěte také:

Subscribe
Upozornit na

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments