Recenze whisky Benromach 10 Year Old
V roce 1983 to vypadalo, že je s palírnou Benromach konec. Kotle byly prodány, skladiště stržena a jen díky právě probíhající ekonomické krizi, neskončil areál palírny v rukou developerů. Vše se v dobré obrátilo v roce 1993, kdy palírnu zakoupila společnost Gordon & MacPhail, která palírnu zrekonstruovala. O pět let později pak palírnu slavnostně otevřel velký milovník skotské whisky princ Charles. Noví majitelé začali pracovat na nové základní řadě. V roce 2009 bylo vydáno 10leté plnění a o šest let později 15leté plnění. Na podzim roku 2020 přibyla do základní řady ještě nová 21letá whisky.
V roce 2020 se také změnil design lahví základní řady. Cílem dnešní recenze je právě whisky Benromach 10 Year Old v nové láhvi. Palírna Benromach se snaží dělat svou whisky ve stylu 50. let. Proto byl také pro výrobu této whisky ze Speyside použit nakouřený slad s koncentrací fenolů 12 ppm. Whisky Benromach 10 Year Old zrála ve first-fill sudech po bourbonu a v sudech po sherry. Lahvovaná byla s obsahem alkoholu 43% a nebyla dobarvovaná.
Whisky: Benromach 10 Year Old
Palírna: Benromach
Region: Speyside
Věk: 10yo
Síla: 43%
Sudy: first-fill bourbon a sherry
Cena: 1290,-
Koupit: e-whisky.cz
Vůně: lehký kouř, výrazný slad s nádechem citrusů, máslové sušenky
Chuť: kouř, slad, jemný grep
Dozvuk: střední, kouřový
Hodnocení: 83%
Když nepočítám pár dramů na festivalech, byla tohle moje první příležitost, seznámit se blíže s produkcí palírny Benromach. Lehký kouř, který se linul z nalité sklenky, mi napovídal, že toto nebude typická květinová Speyside whisky. Kouř po chvilce nahradily výrazné sladové tóny s nádechem citrusů na pozadí. Vůně mi hodně připomínala máslové sušenky. Vývoj chuti bych mohl shrnout do tří fází. Lehký sladový začátek s trochou grepů, poté výraznější kouřová vlna a pak bohužel najednou prázdno. Jen lehký kouřový závěr.
Benromach 10 Year Old je příjemná a krásně pitelná whisky. Líbil se mi ten lehký kouř, v chuti výraznější než ve vůni, který tak akorát podkresloval charakter whisky. Celkový dojem však trochu kazilo prázdnější tělo. Na můj vkus vyklízela chuť pozice trochu brzo. Na druhou stranu tak whisky nebude vyžadovat vaši plnou pozornost a bude se tak dobře hodit k nenáročnému večernímu popíjení. Rozhodně mě tato láhev povzbudila k dalšímu průzkumu této palírny. Výsledek recenze whisky Benromach 10 Year Old je proto 83% (jak hodnotím).
Tuhle mám moc rád, je to hodně osobitá whisky, krásně hustá a ulpívající ve sklence (na 10-letou určitě). Mám tedy starší lahvování, tak nevím, jestli s novým obalem doznal nějakého posunu i obsah. Moje dojmy jsou podobné, i když v něčem trochu jiné – tělo je příjemně sladové, s chutí rozinek, ovoce, lehkou suchou kouřovostí a kořenitostí (hřebíček). Ten sladový dojem skutečně mizí rychle, ale kořenitost a dřevitost s trochou zázvoru je delší.
Celkově mě baví její netrendovost, osobitý charakter. Nedávno jsem došel ke stejnému závěru jako Vy, tedy prozkoumat něco dalšího z BenRomachu … a tak na mě čeká 15-letá, zatím neotevřená, vyhlížím nějakou dobrou příležitost 🙂
Jinak název článku by asi měl znít „… 10 years old“, ale nechci vypadat jako potížista.
To jsem zvědavý, jak Vám bude 15leté plnění chutnat. Jinak máte pravdu, to „s“ mi někam uteklo.